Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 24 травня 2019, 22:23
16137
4

П'ять талантів, за якими слід спостерігати на ЧС U-20

Sport.ua розповідає про головних зірок чемпіонату світу серед юнаків

| Оновлено 24 травня 2019, 22:23
16137
4
П'ять талантів, за якими слід спостерігати на ЧС U-20
twitter.com/celticfc. Тімоті Веа

У Польщі стартував чемпіонат світу U-20 — величезний ярмарок талантів. Буде явно бракувати великої групи збірних з традиційно сильними футболістами 1999-2001 років народження — Бразилії (Вінісіус Жуніор, Родріго, Пауліньо), Англії (Джедон Санчо, Райан Сессеньон, Філ Фоден, Каллум Хадсон-Одоі), Німеччини (Кай Хаверц, Арне Майер ), Голландії (Маттейс де Лігт, Джастін Клюйверт), Іспанії (Фран Белтран, Браим Діас, Ферран Торрес). Але на ЧС-2019 будуть і інші яскраві особистості. Познайомимося ближче з п'ятіркою найбільш, на наш погляд, видатних персонажів.

Тімоті ВЕА (22.02.2000, США; «ПСЖ»)

Уже в першому турі українських футболістів чекає зустріч з дуже яскравим футболістом — сином знаменитого ліберійського форварда Джорджа Веа (володар «Золотого м'яча» 1995 года) — Тімоті Веа. Transfermarkt оцінює 19-річного хлопця досить скромно — в 5 млн євро. Але цей немаленький форвард (185 см) вже може похвалитися виступом за національну збірну США, в якій дебютував ще в березні 2018-го. Всього він провів в її складі 8 матчів, забив 1 гол.

У 14 років молодший Веа відправився в «ПСЖ», в якому в 1992—1995 роках яскраво грав його батько. Але в першій команді талановитий нападник провів поки 6 матчів (забив 2 м'ячі). У січні 2019-го його відправили за ігровою практикою в «Селтік», де справи пішли веселіше: 17 матчів і 4 голи за півроку оренди в шотландському гранді.

Можливо, для конкуренції з Неймаром, Мбаппе і іншими зірками парижан юний талант ще не дозрів. Але задатки у нього відмінні — швидкість, техніка, розуміння гри. Залишилося набратися сил і реалізувати свій шанс.

Дан-Аксель ЗАГАДУ (03.06.1999, Франція; «Боруссія» Д)

Майже двометровий (196 см) центральний захисник з Дортмунда — найдорожчий футболіст ЧС-2019 (U-20) за оцінкою Transfermarkt. Його потенційна ринкова вартість — 30 млн євро. Це, звичайно, не 200 млн, як у Кільяна Мбаппе. Та й взагалі в світовому рейтингу футболістів, які ще не відзначили 21-річчя, Дан-Аксель Загаду ділить тільки 15—19 місця. Але в Польщі нікого дорожче за нього не буде.

Дивно, але ще два роки тому Загаду перейшов з другої команди «ПСЖ» у «Боруссію» абсолютно безкоштовно, а оцінювався на ринку в смішні (якщо дивитися з висоти нинішніх цифр) 125 тисяч євро. За два сезони французький талант провів за перший склад дортмундців 38 матчів і забив 3 голи. У тому числі в нинішньому сезоні — 22 матчі, 2 голи (в Лізі чемпіонів — 4 матчі).

І це при тому, що більшу частину зими (з початку грудня до початку лютого) Загаду пропустив через травму. А також пропустив ще і кінцівку сезону — з тієї ж причини — і відновився лише в середині травня. Якщо хтось не в курсі, «Боруссія» — віце-чемпіон Німеччини, дуже потужна команда, яка програла «Баварії» тільки два очка. У такому віці грати в її основі — солідна заявка.

Діого ДАЛОТ (18.03.1999, Португалія; «Манчестер Юнайтед»)

Рік тому «МЮ» виплатив за цього універсала, здатного зіграти на обох флангах як в обороні, так і в півзахисті, 22 мільйони євро, які за виховання такого таланту, починаючи з дев'ятирічного віку, отримав «Порту». І це при тому, що на той час Далот за основу португальського клубу провів лише 8 матчів, в яких віддав 3 гольові передачі.

На початку сезону швидкий, технічний і напористий футболіст багато пропустив — двічі опинявся в лазареті, в проміжку між травмами набирав форму в молодіжній команді манкуніанців. Перший матч в чемпіонаті Англії він провів лише 1 грудня (правда, до цього встиг дебютувати за «МЮ» в Лізі чемпіонів), після чого почав досить стабільно отримувати ігрову практику.

Всього за перший сезон в Манчестері португалець провів 23 матчі за основу «Юнайтед», віддав 3 гольові передачі. Здавалося б — не так вже й багато. Але по факту — більше, ніж конкуренти по правому флангу оборони (основна позиція Далота) — 33-річний Антоніо Валенсія і 29-річний Маттео Дарміан.

Дієго ЛАЙНЕС (09.06.2000, Мексика; «Бетіс»)

Його називають Мексиканський Мессі, що вже саме по собі говорить про великий талант хлопця, який у вересні минулого року дебютував за національну збірну Мексики. Він — атакуючий півзахисник, якого частіше ставлять на лівий фланг, хоча Лайнес цілком здатний гостро діяти і справа, і в центрі. Він вміє і любить обігравати суперників один в один — як з місця, так і на швидкості, що робить мексиканця абсолютно непередбачуваним на поле.

У січні 2019 року «Бетіс» не пошкодував за нього 14 млн євро, що поставило Лайнеса на 4-е місце в списку найдорожчих придбань севільського клубу за всю його історію. За кілька місяців, які пройшли після трансферу, мексиканець зіграв 16 матчів за новий клуб, в лютому забив гол у ворота «Ренна» в 1/16 фіналу Ліги Європи і віддав гольову передачу — в матчі з «Барселоною».

Статистика не дуже вражаюча (наприклад, в мексиканській «Америці» Лайнес за 50 поєдинків забив 5 м'ячів і віддав 3 гольові передачі), але потрібно робити знижку на адаптацію і на вік. Можливо, вже в Польщі 18-річний талант покаже, наскільки вигідно «Бетіс» вклав свої мільйони.

Жедсон ФЕРНАДЕШ (09.01.1999, Португалія; «Бенфіка»)

Складно повірити, що цей уродженець Сан-Томе і Прінсіпі — острівної держави у Центральній Африці — до сезону-2018/2019 взагалі не грав за першу команду «Бенфіки», в школі якій виховувався з 10 років. Але Жедсон Фернандеш як вийшов в першому турі чемпіонату Португалії 10 серпня 2018 року в стартовому складі на позиції центрального півзахисника, так і залишився в основній обоймі. У дебютному поєдинку він віддав гольову передачу, а взагалі за сезон провів 46 матчів (в тому числі 16 — в Лізі чемпіонів і Лізі Європи) і забив 3 голи (2 — в Лізі чемпіонів).

Не дивно, що вже 6 вересня 2018 роки юний талант дебютував у складі національної збірної Португалії — нашого суперника по відбору Євро-2020, за яку поки що провів два поєдинки. Зате за все юнацькі та молодіжні збірні країни на його рахунку більше 60-ти ігор.

Хороший контроль м'яча, вміння віддати грамотну передачу, чіпкість у відборі, швидкість і пристойний дальній удар — все це робить Жедсона дуже бажаним варіантом для більш могутніх клубів. Його вже зараз називають спадкоємцем Поля Погба, в лютому інтерес проявляв «ПСЖ», а в травні — «Тоттенхем». Transfermarkt оцінює португальця в 22 млн євро, але «Бенфіка» за нього напевно вичавить суму, яка в кілька разів більше.

Андрій КУДИРКО, спеціально для Sport.ua

Читайте також: Головні надії збірної України U-20 на ЧС-2019

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Євген Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил