Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 24 травня 2019, 22:08
14614
6

Головні надії збірної України U-20 на ЧС-2019

Футболісти, від виступу яких всерйоз буде залежати доля «синьо-жовтих» на турнірі в Польщі

| Оновлено 24 травня 2019, 22:08
14614
6
Головні надії збірної України U-20 на ЧС-2019
Sport.ua

Юнацька збірна України завдяки вдалому виступу на торішньому чемпіонаті Європи, де «синьо-жовті» дісталися до півфіналу, кваліфікувалася і братиме участь в чемпіонаті світу серед команд віком до 20 років. Цей турнір пройде з 23 травня по 15 червня в Польщі.

Всього на ЧС-2019 зіграють 24 збірні, які спочатку розділені на 6 груп. Плей-офф почнеться зі стадії 1/8 фіналу, куди вийдуть по дві кращі команди з кожної групи, а також 4 найкращі збірні з числа тих, що фінішують на третьому місці. Цікаво, що чинний володар трофею збірна Англії не зможе відстояти титул, так як вилетіла в стикових матчах європейського відбору від команди Норвегії.

Втім, першочергова увага вітчизняних уболівальників буде прикута до нашої команди, яка в групі D зіграє зі збірними Нігерії, США та Катару. Поки найвищим досягненням українців в історії виступів на чемпіонатах світу U-20 залишається вихід в 1/8 фіналу. До цієї стадії «синьо-жовті» добиралися в 2001, 2005 і 2015 роках, після чого незмінно вилітали.

На ЧС-2019 від українців чекають більшого, ніж 1/8 фіналу. Втім, наставник нашої команди Олександр Петраков вже встиг поскаржитися, що наші молоді хлопці можуть витримувати на таких турнірах максимум 3-4 матчі, після чого починають хандрити, здавати в грі, через що і не можуть добитися більшого. Ймовірно, якісь психологічні аспекти тренерському штабу ще належить підтягнути, а ми ж поговоримо про футболістів в рядах «синьо-жовтих», на яких покладаються найбільші сподівання на турнірі.

Валерій БОНДАР («Шахтар»)

20-річний центрбек є одним з ключових футболістів молодіжної команди «Шахтаря», а також юнацької збірної України. Бондар - досить працьовитий гравець, який в нинішньому сезоні в середньому відрізняється 85 техніко-тактичними діями за матч, з яких вдалими виявляються 74%. Має хорошу антропометрією (зріст – 184 см), завдяки якій є досить непоступливим в боротьбі за м'яч. В середньому Валерій виграє 43% єдиноборств і 57% верхових єдиноборств.

На чемпіонаті Європи-2018 Бондар взяв участь у всіх чотирьох поєдинках збірної України, провівши кожен з них «від свистка до свистка». Непогано проявив себе в грі на випередження (в середньому - 5,6 перехоплень за матч), а також у відборі м'яча (10,4 дій в середньому за гру). Однак в свої 20 років Бондар поки залишається лише гравцем молодіжної системи «Шахтаря», провівши за першу команду «гірників» тільки 15 хвилин в недавньому поєдинку проти «Львова» (5:0). Втім, успіх в обороні багато в чому буде залежати від вдалої гри Бондаря, тому Валерій - одна з головних надій на гарний виступ нашої команди в турнірі.

Владислав СУПРЯГА («Динамо»)

На торішньому юнацькому чемпіонаті Європи Супряга грав ще в статусі футболіста «Дніпра-1». Провів всі чотири поєдинки, відзначившись 1 голом. Уже в серпні Владислав з чималою, як для вітчизняного ринку, помпою перейшов до лав «Динамо».

На жаль, в першій команді киян закріпитися у Супряги в дебютному сезоні не вдалося. Він провів не так багато матчів, але скористатися шансами не зміг. З цієї причини зараз Супряга - футболіст молодіжної команди «Динамо». Однак для юнацької збірної України цей форвард, як і раніше, є одним з ключових елементів команди. Головний козир Супряги – його швидкість. Цей футболіст чудово виглядає при контратаках, а тому може стати в нагоді Олександру Петракову у відповідний момент.

Данило СІКАН («Маріуполь» / «Шахтар»)

Сікану лише 18 років, однак він вже зараз вважається одним з найбільш обдарованих атакуючих юнаків в сучасному українському футболі. В силу віку Сікан не брав участь у минулорічному чемпіонаті Європи, але намагався зі збірною України U-17 відібратися на континентальну першість, яка проходила в Англії. Зробити це юним українцям не вдалося, але Сікан в 6 іграх кваліфікації відзначився 4 голами.

У чому перевага цього форварда перед Супрягою, так це у відносно регулярній ігровій практиці. Взимку Сікан перебрався з «Карпат» в «Шахтар», після чого був відправлений «гірниками» набиратися досвіду в «Маріуполь». В рядах приазовців Данило поки лише футболіст широкої ротації, проте багато його колег по збірній U-20 позбавлені і такого. Сікан добре виглядає в боротьбі за м'яч - в нинішньому сезоні в середньому за гру на його рахунку 32 єдиноборства, з яких 35% виявляються виграшними. Також молодий форвард досить непогано виглядає в нагнітанні небезпеки біля воріт суперника, маючи статистику в 2,1 удари в середньому за матч при 56% влучень у ворота.

Денис ПОПОВ («Динамо»)

Потужний центральний захисник Денис Попов, який вміє грамотно діяти з точки зору позиційної гри, поряд з Валерієм Бондарем є ключовим гравцем центру оборони збірної. У нинішньому сезоні 20-річний бек в середньому виграє 51% єдиноборств і 68% верхових єдиноборств, робить по 5,7 перехоплень за матч, а також по 13,3 відборів і підборів м'яча. Крім того, Попов має здатність виконувати відмінні й точні довгі передачі, що може дуже стати в нагоді нашій команді при організації контратак.

Єдиний «мінус» Попова - відсутність у нього досвіду виступів на дорослому рівні. У своєму віці Денис провів лише один поєдинок за першу команду «Динамо», хоча за потенціалом і здібностями виглядає ані трохи не гірше легіонера Кадара. Втім, для успішного виступу на ЧС-2019 у Попова є все необхідне.

Сергій БУЛЕЦА («Динамо»)

Гравець центра поля Сергій Булеца - один з головних талантів молодіжки «Динамо» і юнацької збірної України. На минулорічному чемпіонаті Європи саме цей хавбек став кращим бомбардиром команди, відзначившись 2 голами в 4 поєдинках. Важливо, що Булеца володіє не тільки добре поставленим ударом, але й відмінною технікою. У нинішньому сезоні на рахунку Сергія трохи більше 5 обведень в середньому за матч, з яких 76% є успішними! Завдяки гравцеві з такими якостями збірній України U-20 буде простіше ставити перед обороною суперників нестандартні завдання, які можуть привести до голів.

На жаль, через насиченість гравцями центральної зони першої команди «Динамо», поки Булеца не отримує належної кількості шансів проявити себе в дорослому футболі. Втім, чемпіонат світу в Польщі стане для Сергія чудовим приводом змусити фахівців і аналітиків говорити про себе ще голосніше. Але для цього Булеці потрібно добре постаратися та продемонструвати весь свій талант.

Георгій ЦІТАІШВІЛІ («Динамо»)

Фланговий хавбек Цітаішвілі вже в свої 18 років може похвалитися кількома матчами в рядах першої команди «Динамо». Талант і потенціал Георгія настільки вражають, що в кінці минулого року навколо імені цього футболіста в пресі крутилося кілька «жирних качок». Повідомлялося про бажання «Шахтаря», «Зеніта» і «Аякса» заманити Цітаішвілі, але згодом хавбек пролонгував контракт з «Динамо», а президент клубу Ігор Суркіс спростував всі домисли з інтернету.

Цітаішвілі - чудовий дріблер, вміє і любить діяти нестандартно. У нинішньому сезоні в середньому на рахунку цього футболіста більше 11 обведень за матч при 71% їх успішності. Не боїться Георгій, незважаючи на не найвидатніші габарити (зріст – 170 см), і контактної боротьби за м'яч. За статистикою він бере участь в 28 єдиноборствах в середньому в матчі, виграючи 48% з них. Мати такого яскравого, думаючого і технічного футболіста - справжнє щастя для тренера, а тому є надія на те, що Петраков зможе з максимальною користю для команди використовувати талант Цітаішвілі, а той видасть вкрай плідний чемпіонат світу.

Андрій ЛУНІН («Леганес» / «Реал»)

На минулорічному чемпіонаті Європи ворота збірної України захищав кіпер «Динамо» Владислав Кучерук, однак на турнірі в Польщі «номером один» у складі нашої юнацької команди повинен стати «іспанський легіонер» Андрій Лунін. Багато розповідати про здібності та потенціал цього гравця не варто. Досить просто нагадати, що влітку минулого року «Реал» не пошкодував 8,5 мільйона євро на перехід Луніна з «Зорі». У мадридському гранді просто так грошима точно не розкидаються, а значить розуміють, що з часом є перспектива отримати гарну віддачу від українця.

У нинішньому сезоні Лунін на правах оренди виступав за «Леганес», однак програвав конкуренцію досвідченому Куельяру. Клуб з передмістя Мадрида хоче зберегти українця в своїх рядах і на найближчий рік, обіцяючи Луніну роль ключового голкіпера, проте плани на українця є і в «Реала». За останньою інформацією, керівництво «вершкових» хоче, щоб Лунін став другим воротарем команди в наступному сезоні. Не проти цього і Зінедін Зідан, хоча спочатку ЗМІ повідомляли про бажання француза бачити дублером Куртуа свого сина Люку. Сам Лунін прекрасно розуміє, що майбутній чемпіонат світу в Польщі є відмінною вітриною, і успішний виступ на турнірі не залишить сумнівів у Зідана і босів «Реала», хто гідний залишитися в Мадриді на наступний сезон.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ОФІЦІЙНО. УАФ дискваліфікувала провідного гравця Шахтаря на 2 матчі
Футбол | 19 квітня 2024, 20:58 98
ОФІЦІЙНО. УАФ дискваліфікувала провідного гравця Шахтаря на 2 матчі

Зубков отримав покарання за грубу гру

Костюк обіграла 3-тю ракетку світу і вийшла до півфіналу в Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 23:34 49
Костюк обіграла 3-тю ракетку світу і вийшла до півфіналу в Штутгарті

Марта здобула найбільш високорейтингову перемогу в кар'єрі, здолавши Коко Гофф

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Moisa
Уже сегодня в 21.30 наши сойдутся с США.УА- Перший трансляция.Удачи нам!
kerch30
Понти представляет, а сказано уже сколько о нем
Hasan Kurmangaliev
Из всех игроков что-то более менее умеют Лунин, Булеца и Цитаишвили. Супряга - раздутый из ничего перевод денег от одного олигарха другому. Не более, не менее.
anonymous
Я кажется понял! Лунин - и есть сын Зидана!