Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 22 травня 2019, 22:52
6960
4

Макс Аллегрі. Без вини винуватий

Sport.ua - про колишнього тренера «Юве», який став заручником нав'язливої ідеї. І Роналду

| Оновлено 22 травня 2019, 22:52
6960
4
Макс Аллегрі. Без вини винуватий
Твіттер Ювентуса. Массіміліано Аллегрі

Массіміліано Аллегрі, головний тренер «Ювентуса», у відставку йти не збирався. Його контракт зі «старою синьйорою» був розрахований до літа 2020 року, і Макс вже будував плани на наступний сезон. І плани ці були грандіозні.

За повноводною інформацією всюдисущих і обізнаних італійських ЗМІ, Аллегрі збирався в нинішнє міжсезоння позбутися Дібали, Манджукича, Канселу, Кости і Хедіри, а їм натомість купити чотири-п'ять нових гравців (К'єза, Алексіс Санчес, Марсело, Ракітіч). «У мене є правильна мотивація, щоб залишатися в команді і далі», - говорив на початку весни Аллегрі. Ця правильність трансформувалася і в зміцнілі фінансові апетити. Подейкують, що тренер вимагав у клубного керівництва, крім усього іншого, збільшення і без того серйозної платні - з семи з половиною мільйонів євро річних до десяти мільйонів.

Клубне керівництво в особі президента Андреа Аньєллі намагалося знайти точки дотику зі своїм тренером. Перед фатальним для Макса офіційним повідомленням про розрив відносин з клубом, Аньєллі і Аллегрі провели три зустрічі. На цих переговорах «високі договірні сторони» вельми просунулися в плані досягнення консенсусу. У деяких питаннях погодився включити «задню» тренер, в деяких - менеджер. Але каменем спотикання став фактор Роналду. Алленаторе наполягав на тому, що з приходом португальця команда стала менш гнучкою тактично, Рон занадто прогнозований, і під нього потрібно підлаштовувати одноклубників, тому краще купити нових гравців. А ось президент вважав, що команда і так добре укомплектована. Коса найшла на камінь, і Аньєллі прийняв рішення звільнити тренера. Не в останню чергу це рішення продиктовано активною позицією з цього питання двох знакових високопоставлених менеджерів «Юве» - Недведа і Паратічі, які переконували (і таки домоглися свого) свого патрона звільнити норовливого тренера.

Зрозуміло без зайвих сентиментів, що причиною звільнення Аллегрі став не тільки фактор КріРо. Аньєллі і компанія сплять і бачать, як «Ювентус» нарешті повернеться на вершину клубного європейського футболу. І вершиною цієї вершини обов'язково повинен стати Кубок чемпіонів. 

Зачекалися його в Турині, дуже зачекалися. Під цю мрію, яка стала нав'язливою, клуб не шкодував коштів. Саме під цю мрію був «виписаний» з «Реала» майстер по здобуванню вухатих кубків Роналду. Але віз опинився на тому ж місці, що і був. «Юве» і в цьому сезоні пролетів повз перемогу у фіналі Ліги чемпіонів.

У клубі втомилися чекати. І порахували, що головним винуватцем такого «провалу» повинен стати тренер. Мовляв, ми створили йому всі необхідні умови, купили самого «Містера чемпіонської Ліги», а він програв вже у чвертьфіналі. Напевно, логіка в подібному судженні є. Як, втім, завжди є логіка в таких судженнях. Прорвало трубу каналізації або зійшов трамвай з рейок - ми хором звинувачуємо в цьому градоначальника, не намагаючись розібратися по суті, вникнути у всю «глибину» проблеми. Але якщо поміняти мера, а не міняти енергомережі, труби і колії, проблема не вирішиться.

Навряд чи ця проблема вирішиться і з відходом Аллегрі. Бо не він був головним винуватцем ситуації. Він став її заручником. І це - в кращому випадку.

Пам'ятається, що п'ять років тому, під час призначення Аллегрі на місце, що звільнилося після Конте, тіффозі туринського клубу, які обожнювали колишнього наставника команди, в багнети сприйняли прихід чужака. Причому не просто чужинця, а перебіжчика зі стану заклятих ворогів - «Мілана». Дійшло навіть до того, що Аньєллі особисто зустрічався з лідерами бунтівних фанів, доводячи, що клуб підписав тактичного генія, здатного вивести команду на новий рівень. Аньєллі як у воду дивився. «Ювентус» Конте і «Ювентус» Аллегрі - це дві великі різниці. Не на користь легендарного екс-капітана «синьйори». Так, шалений Антоніо повернув «Юве» скудетто і перервав гегемонію міланських клубів. Але та команда брала швидше пристрастю, ніж розумом. Вона була найкращою в Італії, але в Європі вона була посередністю. Причому не найчудовішою. Конте дуже підходив для «Юве», але вирішив піти, зрозумівши одну просту річ - він не може дати команді більше. Цій команді потрібен новий виклик. І таким викликом виявився Аллегрі.

Макс видозмінив улюблену схему Конте. Замість вразливих 3-5-2 «Юве» почав грати в 4-4-2, 4-2-3-1, 4-3-3. Власне, Аллегрі міг придумувати ці формули мало не під кожного окремо взятого суперника. «Ювентус» почав відрізнятися вже не тільки грою «по серцю», а й «по розуму». Тактична гнучкість, вміння дуже швидко реагувати на ситуацію, підлаштовуватися під суперника, придумувати несподівані, нестандартні кадрові та методичні ходи - ось що стало відмінною рисою «Ювентуса» часів Аллегрі. Його «Ювентус» втрачав провідних гравців - Погба, Буффона, Пірло, Тевеса, Відаля, Бонуччі, Морату, але Макс неодмінно знаходив можливість для маневру. Він блискуче перекваліфікував гравців, знаходячи ідеальний баланс між схемами і можливостями.

«Ювентус» Аллегрі - це перемоги над «Боруссією», «Барселоною», «Тоттенхемом», «Атлетіко». Це два фінали Ліги чемпіонів. Саме при Максі «Юве» став справжнім грандом не тільки в серії А, але і в Європі. Іноді команда Аллегрі грала свідомо гірше суперника, як проти того ж «Тоттнема», іноді не так яскраво, як опонент (хоча б «Наполі» часів Саррі), іноді явно поступалася конкуренту за підбором виконавців (як «Барселоні» в 2017-му) , однак тренер «Ювентуса» знаходив такі оригінальні ходи та ідеї, часто приносячи в жертву гру заради результату (не без цього), що фаворити програвали. А «Ювентус» вигравав.

 

 

 

Для цього «Юве» не потрібен був ні Мессі, ні тим більше Роналду. Устаканена гра з однією з кращих оборон в Європі, з одним з кращих тренерів в світі в частині розуміння гри і умінні гостро і оперативно реагувати на її зміни, вимагала точкових кадрових вливань. Напевно потрібно було освіжити молодими футболістами вікову середню лінію і атаку. Але Аньєллі вирішив зробити хід конем - запросив в команду-зірку футболіста-зірку. Через півроку команда-зірка включила режим самознищення. «Юве» почав підлаштовуватися під свого іменитого новобранця, а не навпаки. «Юве» з Роналду в складі став ще більш крутим, але він став Роналдузалежним. Менш варіативним. Менш гнучким. І більш уразливим. Манера гри команди спростилася - все більше навісів, все менше нестандартності, все гірше в обороні. Як в тій знаменитій ситуації з Франції, коли Революція почала пожирати своїх дітей. Та й в тіні Роналду залишилося відразу кілька гравців на чолі з Дібалою, які ще вчора давали результат.

У цьому безглуздому змаганні переміг Роналду. І програв Аллегрі. Всю вразливість нинішнього «Юве» продемонстрував молодий і швидкий «Аякс», який буквально розірвав туринців. У клубі порахували, що всьому виною - тактика тренера. Вони мають право на свою точку зору. Тим більше, що вони платять за музику. Але вони можуть жорстоко розчаруватися своїм вибором, прямолінійно шукаючи добра від добра. Макс в новому сезоні напевно б щось придумав таке, щоб і команді було добре, і Роналду не сумував на своєму прижиттєвому постаменті. Адже Аллегрі як ніхто в Європі вміє знаходити вихід із заплутаних ситуацій.

Тепер цей головний біль не його. Але буде дивно, якщо Конте.

Валерій ВАСИЛЕНКО           

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 18:50 0
Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини

Місце у воротах Луніна може зайняти Куртуа

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 9
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stringer Bell
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Pavlo Vavruk
винуватий? wtf?
Linda_Lewis
Я роблю хорошу зарплату з дому 6925-9368 тижня, що дивно, під рік тому я був безробітним в жахливій економіці. Я дякую Богові кожен день, коли я був благословенний цими вказівками, і тепер це мій обов'язок - заплатити за це і поділитися з усіма. Перевірте більше інформації на веб-сайті ,,,,
...... ☛☛☛☛☛☛ w­w­w­.­W­e­b­J­o­b­9­9­.­C­O­M
Ivan Bishok
Може Венгер?