Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 09 травня 2019, 10:54
23489
50

Півфінали ЛЧ: безумству хоробрих співаємо ми пісню

Про втілення англійської футбольної мрії, в якій є місце подвигу, але майже немає краси

| Оновлено 09 травня 2019, 10:54
23489
50
Півфінали ЛЧ: безумству хоробрих співаємо ми пісню
ФК Ліверпуль

Напевно, Ліга чемпіонів дійсно втомилася від іспанської гегемонії. «Барселона», «Атлетико», «Реал» - саме ці піренейські гранди визначали статус і обличчя головного клубного турніру Старого Світу. Але з нинішнього сезону в тренді все англійське. Для любителів змін і гострих відчуттів такий стан речей, безумовно, радує око і душу. Але це аж ніяк не означає, що на місце хорошого прийшло щось краще. Просто прийшло інше, яке може набити оскому ще швидше, ніж «доліверпульська» мода.

Після такого раннього вильоту з турніру «Реала», який безроздільно панував в ньому три останні сезони, ідеальним фіналом бачився спочатку матч «Барселони» і «Ювентуса». Але після того, як красивий своїм юнацьким максималізмом і завзяттям «Аякс» відправив чемпіонів Італії в нокаут, ідеальним фіналом ЛЧ сезону 2018/2019 ставав поєдинок «Барси» і «Аякса». Це як «Барса» проти «Барси для бідних», це гра-мрія, в якій головному генію сучасного футболу протистояли б справжні романтики, до яких зараз так само можна доторкнутися, як до хлопців з сусіднього двору, що ганяють м'яча. І перші півфінальні поєдинки за участю «Барселони» і «Аякса» лише підтвердили передматчеві очікування і сподівання. Мессі розніс «Ліверпуль» на «Камп Ноу», тоді як аяксіди не залишили шансів «Тоттенхему» в Лондоні. До фіналу-мрії залишався один крок. Але все пішло прахом. У справу втрутилася хімія, гени, чаклунство - все, що завгодно, лише тільки не здоровий глузд і краса.

Перемоги англійців у повторних півфіналах схожі ще більше, ніж щасливі сім'ї в своєму щасті. У обох команд не було в складі провідних гравців, зате з'явилися нові лідери і джокери. Обом командам потрібно було відігравати неймовірну за футбольними мірками фору. Обидві змогли мобілізуватися в найкритичніший момент. З тією лише різницею, що одну на подвиг надихнув рідний стадіон, постійні відвідувачі якого напевно підписали договір самі знаєте з ким, а другу ... Та бог її відає, що або хто її взагалі надихав.

Все пройшло за сценарієм самого крутого бойовика. Крутіше нікуди. Хоча теж по досить одноманітному сюжету. Це коли головного героя спочатку б'ють до напівсмерті, але потім він, згадавши в самій критичній точці фільму щось таке, щось з дитинства або підсвідомості, раптом відроджується. Немов відома птиця. Або казковий велетень, який у фіналі трощить свого, найчастіше більш сильного, опонента. Далі - сцена зашмарканого кров'ю поля бою, багряного світанку. І торжество спочатку принижених і ображених, які, проте, до кінця вірили в себе. Хіба після перемог «Ліверпуля» і «Тоттенхема» не було подібного відчуття? Хіба всі ми, практично в унісон, не репетували про те, що чудеса трапляються, і що саме зараз це той самий випадок?

Дуже навіть може бути, що це той самий випадок. Може бути, що це як раз та сама казка. З дитинства. Тільки потрібно розуміти, що казки бувають різні. Що стосується нашої, то в ній не обов'язково торжествує справедливість. У всякому разі, добро вже точно не перемагає зло. Тут все складніше. Але, з іншого боку, простіше. Тут, як було сказано вище, вся справа в витоках. В генах.

Футбол в середині позаминулого століття викристалізувався на Британських островах в самостійну гру з кулачних боїв. І з шинкарської вольності. Адже не дарма свого часу стверджували, що «футбол - двоюрідний брат пияцтва». Так ось, тоді основним компонентом цієї гри було аж ніяк не майстерність, а сила, спритність. Характер, в загальному. Це потім, коли гра розповзлася по континенту, всякі там іспанці, італійці та голландці її вдосконалили, прикрасили, зробили такою, якою ми її знаємо зараз. Англія ж, ставши володаркою титулу родоначальника гри, обзавелася і найсильнішою футбольною лігою в світі. Але все одно, хоч би якою була швидкою і видовищною нинішня АПЛ, скільки б там не було азарів і гвардіол, її справжнім обличчям завжди залишатиметься «Сток Сіті». Характер тобто. Той, що до останнього патрона. До останньої краплі крові. Згадайте, хоча б, фінал ЛЧ-1999 року, коли дев'яносто хвилин домінували одні, але за дві хвилини переміг «МанЮнайтед».

Зараз ми бачимо щось подібне. Нинішні «червоні» і «шпори» - це реінкарнація того «Юнайтед». Як Клопп і Почеттіно - копії тодішнього наставника манкуніанців. До речі, згадайте, як саме тоді команда Фергюсона пробилася в фінал. Зараз англійці пробилися в головний матч року за тими ж лекалами: впертість, характер, віра. Непоганий політичний слоган, до речі.

Безперечно, вихід «Ліверу» і «шпор» у фінал - беззастережно заслужений. Втім, як і будь-яка інша перемога з будь-якої іншої людської сфери діяльності. Але все одно не покидає відчуття, що ці перемоги, окрім тріумфу духу, іншими тріумфами не балують, не позначені. Чомусь здається, що якби «Барса» перший матч з «Ліверпулем» зіграла в гостях, а «Аякс» зі своїм суперником - навпаки, на виїзді, то фінал був би таким, на який чекали естети і романтики, а не симпатики «Гри престолів».

З іншого боку, теж не покидає відчуття, що дивишся якесь політичне реаліті-шоу, в якому перемагає найсильніший, найміцніший, самий напористий. І нахабний. Так, в цьому безсумнівно є своя логіка і своя закономірність. Адже в житті часто саме такі і перемагають.

Але частіше хочеться споглядати інші сюжети. Інші казки. Де добро перемагає зло, дурень стає царем, а красуня йде під вінець. Ці казки - більш казкові, чи що. І однозначно красивіші.

У нинішній же обійдеться без сентиментів.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 50
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
n.tkach
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ya_3
А может достаточно этих сказок, где ушлый везунчик и рохля-царевна вдруг и незаслуженно получают всё? Футбол - это не гламур, это боль, кровь, пот и слёзы. И я рад, что стал свидетелем побед тех, кто проявили себя как настоящие мужики, а не "емели на панели", тех, кто по-настоящему вкалывает, в***ёбует на тренировках, чтобы по праву сильного получить возможность достичь своей цели!
Автор пусть сходит на показ мод, если так уж хочет лицезреть бесполых сказочных красавиц, а футбол оставит для тех, кто ещё не забыл, для чего мужчине первичные половые признаки...
invent
Наконец то команды АПЛ подтвердили статус английского футбола и поставили этот чемпионат на первое место в Европе! Браво!!!
bzzzzzz
не знаю чего там не хватает автору... красоты ? Так более крисивого попадения в финал и представить сложно. Здравый смысл ? Да, комбеки впечетляют, но как по мне победители абсолютно заслуженные. Тотенхем мог забить третий мяч куда раньше последней компенсированной минуты, та и вопще имел кучу моментов. Ливерпуль так вопще по игре лучше Брасы смотрелся в обоих матчах. Сюжет сказки не такой? Как по мне отличный и красивый, где, те которых списали со счетов, стали королями.
D.Lanskoy
Статья интересная, спасибо, воспевается характер и борьба до конца - здесь я полностью согласен, но когда начали за красоту... Понимаете, вы судите по полуфиналам, в которых было действительно много борьбы и мало красоты. Так получилось, и этому есть объяснение - сумасшедший ритм АПЛ, где, в отличие от любой другой лиги, НЕТ ПРОХОДНЫХ МАТЧЕЙ! Команды АПЛ, которые в целом сильнее любых команд в любой другой лиге, за исключением нескольких грандов и команд-самородков вроде Аякса, просто элементарно под конец сезона ломают своих лидеров и УСТАЮТ! Однако, если посмотреть на матчи английских команд в середине сезона, в группе, в начале плей-офф, то там очень красивая игра. Особенностью нынешних команд АПЛ является не столько борьба от начала до конца, сколько невероятная командная скорость, особенно при продвижению по флангам. Это стандарт, заданный еще Алексом Фергюсоном, и я от него получаю огромное удовольствие, гораздо большее, чем от бразильских финтов и тики-таки, от которой даже Гвардиола отказался в АПЛ, вернее, адаптировал ее к скоростям премьер-лиги - а у него есть выдающиеся распасовщики вроде де Брюйне и выдающиеся скоростные игроки вроде Стерлинга. Так что не надо - английские клубы играют в быстрый красивый футбол, просто именно полуфиналы прошли скорее на морально-волевых, имея большие проблемы с травмированными лидерами и общей усталостью игроков от бешеной борьбы в АПЛ.
Hulivud
Победил принцип английского футбола-«нужно играть от свистка до свистка!» Барса тупо смотрела футбол ипропустила 4-й гол, Аякс решил последние 5 минут тупо убивать время и получил. Украинские клубы вообще играют 60 минут, а потом отгребают в Европе...
Libero GO
Знов це соплєжуйство за "прімерною" ЛЧ... По-перше, гегемонія Реала 3 останні роки - перебільшення. Команда була непогана (хоч і не така, як на початку 2000-х із Зіданом, Роналдо, Карлосом і т.і.), Рон у складі, але там частіше збіг обставин, та й у себе в Іспанії вони нічого не взяли - де гегемонія? Барсі також, іноді допомагали фортуна, судді, не була вона такою, як у 2007-2010 роках. Атлетіко М - на мій погляд, теж, що і Челсі часів Моура (тільки гірше). Тому за ними я не жалкую зовсім. Що стосується видовища, на перший погляд останні дива роблять цогорічну ЛЧ особливою. Хоча знов таки, тому вони і дивА, що такого давно не було. Домінування англійців на наступні роки передбачається, там зібралось багато якісних тренерів, гравців... Гармонічний, академічний віртуозний футбол дещо набрид (мені особисто), подивимось на безкомпромісний, видовищний, швидкий, силовий. Хоча і в Лівері, і в МС, і в інших анг. клубах теж є класні виконавці. Все це нормально, бо Реал і Барса вже усіх втомили, та й самі від себе вже втомились...
tank72063
Статью писал упоротый англофоб...скорее всего пролетевший на ставках..
Сергей Перец
А статья действительно тупая!
bolela11111
Если это было по футбольному некрасиво, то простите у вас нет вкуса. Чувствуется предвзятостъ
p_s_l
Чувствуется, что автору очень обидно за то, что его любимая команда так банально выпустила из рук билет в финал. Билет, который был в кармане, только его край выглядывал. Но появилась команда, которая, не смотря на прогнозы букмекеров, экспертов и, чего скрывать - части своих болельщиков, просто выхватила заветный билетик и ушла в горизонт, оставив ничего не понявшего соперника стоять на перроне и смотреть вдаль на уходящий поезд.
Не знаю, как там у автора с критериями красоты, но оба полуфинала были достойны финалов, как по зрелищности, так и по накалу, драматизму.
bolela11111
Футбльный камбек красив сам по себе. А если умножить это все на имена, важность, отрыв для отыгрыша и время, то это просто шедевры. Когда матч - драмма.. Это то, за что я люблю футбол больше всего. Так что афтар - не пишите про красоту если у вас нет ее чувства.
RomarioUA
Как может быть некрасив Ливер? Там только эмоции Клоппа можно смотреть все 90 минут))) И матч в Испании Ливер был не хуже, просто не повезло немного, на 3:0 там не было разницы. А в Англии, конечно, Барса топталась и была наказана. При чем без Фирмино и Салаха Ливер играл, мастерство заменили хитростью. Ну и наконец повезло в нескольких моментах. Ливер - это не то слово, что красота. Это приз зрительских симпатий
Сергей Перец
Мда, эту лигу чемпионов еще долго не забуду.
Sergii Nakonechnuy
Не згоден з автором статті
ZenOcean
"Почему-то кажется, что если бы «Барса» первый матч с «Ливерпулем» сыграла в гостях, а «Аякс» со своим соперником – наоборот, дома, то финал был бы таким, на который ждали эстеты и романтики, а не симпатики «Игры престолов»."
кхм, я извиняюсь, а разве не было довольно неплохого по игре в исполнении Ливерпуля матча на Кам Ноу? Разве не разбазарили красные тогда свои моменты? Тогда был фарт на стороне одних, в ответном матче воля, вера в победу, самоотдача и, конечно же торже фарт, от других.
Ну а Аяксу, как по мне, не хватило опыта, не доиграли до конца.
doktor09
Выиграли мужики, до безумия уставшие в АПЛ мужики. Балерины пролетели. И МС, и Барса. Аякс, если не разворуют-своё ещё возьмёт!
Libero GO
Взагалі, 4-й гол - це апогєй і квінтесенція усього матчу (та, навіть двобою). Це показник зарядженості, жаги до перемоги та віри в успіх однієї команди і пофігізм, розслабон та недбалість другої. І, до речі, той гол - це показова випадковість (його запросто могло і не бути - перехоплення, неточна передача від Трента, не зорієнтувався Оригі, пробив не влучно, тобто він не обов'язково міг статися), яка в такій грі стає вирішальним фактором успіху для тих, хто цього несамовито прагне...
joystick2018
Не оценить эстетику игры Ливерпуля может только пьяный чудак с голым торсом с фанатского сектора отечественного стадиона! Это какой-то странный посыл. Игра красных сегодня один из эталонов современного красивого футбола.
Hulivud
Рад за Ливерпуль и жаль Аякс!