Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 04 травня 2019, 12:06
11211
17

Євген СЕЛЕЗНЬОВ: «Відмовляв Бетису та Леванте. Я був надто дурний»

Український форвард «Малаги» дав обширне інтерв'ю виданню Málaga Hoy

| Оновлено 04 травня 2019, 12:06
11211
17
Євген СЕЛЕЗНЬОВ: «Відмовляв Бетису та Леванте. Я був надто дурний»
malagahoy.es. Євген Селезньов

Колишній форвард «Шахтаря», «Дніпра», ряду інших клубів та збірної України Євген Селезньов поспілкувався з представниками іспанської преси.

- Як ви себе почуваєте сьогодні?

- Я не люблю брехати. Десь 50/50, тому що у мене не так багато ігрового часу, я навіть не тренуюся з основою і це мене дуже злить, тому що подібне відбувається вперше в моїй кар'єрі. Що я можу зробити? Я обіцяю працювати на 100% і це те, що я дійсно роблю. Футбол - це моє життя, я дуже ризикував, тому що був у Суперлізі Туреччини, але захотів допомогти «Малазі». Мене попросили, вмовляли приїхати, а тепер я навіть не граю... Я розумію, що тут інший менталітет і тактика, але моє життя перевернулося на 180 градусів. Незважаючи на це, я винен в тому, що не використав наданих мені шансів.

- Який неприємний все ж був матч з «Мальоркою» («Малага» програла супернику 0:1, пропустивши на 86-й хвилині, а Селезньов з'явився на полі на 90-й - прим. переклад.).

- Так, але такий футбол. Я зміг провести лише одну хвилину, нічого не поробиш, але це так. Іноді у вас є тільки один шанс за матч, але ви його використовуєте і перемагаєте 1:0. У «Малаги» є свій стиль гри і важливо, що є бажання атакувати.

- Тепер попереду «Кадіс». Має бути ще одна складна гра.

- Сподіваюся, ми зможемо перемогти, тому що це ключовий матч для нас за право потрапити в плей-офф для гри в Примері. Дуже хочу, щоб «Малага» була там. Я також хочу зіграти проти «Альбасете» і побити Зозулю (сміється).

- Дійсно?

- Ні, це жарт. Ми хороші друзі, разом грали за «Дніпро». Це ще один українець в Іспанії. Хоча це не такий вже й жарт, я хочу дати йому як слід [жестикулює, імітуючи удар]. Якщо ми не зможемо пройти до Примери безпосередньо, то я хочу зіграти в плей-офф. Для цього я приходив сюди.

«Фізично я відчуваю себе добре, я тренуюся по кілька разів на день. Я втратив уже дев'ять кілограмів з тих пір, як приїхав»

- Що змінилося з приходом на пост головного тренера Віктора Санчеса?

- Коли приходить новий тренер, все змінюється, все стає іншим, але це не проблема. Для мене це не має значення. Я був в «Шахтарі», «Дніпрі», в відмінних командах, і футбол - це твій розум, то що ти робиш і де повинен справлятися з тиском. Футбол - це задоволення, а не робота. Якщо хтось каже, що футбол - робота, то він повинен залишити його. Ви повинні грати серцем. Тактика тепер змінилася і «Малага», скоріше, орієнтована на атаку, адже раніше ми грали більше з акцентом на оборону. Мені доводилося опускатися в глибину поля, щоб відбирати м'яч, але ж я не захисник. Я втомлювався на полі, але гру я контролювати можу в ролі нападника, а не захисника.

- Як ви відчуваєте себе фізично, адже попереду фінальний відрізок сезону, залишилося всього шість матчів?

- Фізично я відчуваю себе добре, я тренуюся по кілька разів на день. Я втратив уже дев'ять кілограмів з тих пір, як приїхав в січні.

- Але ви погано виглядаєте на полі.

- Команда створює моменти для нападника. Але якщо я не забиваю, то у мене не все добре, хоча я й віддаю всі сили. Однак якщо хтось скаже, що я помиляюся, граю повільно, що я технічно не такий гарний... Я ніколи не був «дев'яткою», а скоріше, «десяткою». Так було в Туреччині, в «Дніпрі» з Хуанде Рамосом. Я не завжди залишаюся в цьому районі, люблю рухатися по полю. Для цього важлива фізична підготовка, і тепер я відчуваю себе більш готовим до гри.

«Коли грав в Україні, відмовляв командам з Іспанії. Це були «Бетіс» та «Леванте». Я був надто дурний. Також я міг поїхати до Англії - в «Болтон» і «Вест Гем»... Але їм я теж відмовив, вважаючи за краще залишитися в Україні, де у мене було все»

- Щоб зрозуміти стан, в якому ви приїхали в «Малагу», ми повинні знати, що відбувалося в турецькому «Акхісарі».

- Я прийшов у «Акхісар», тому що мене покликав тренер Окан Бурук. Інфраструктура була дуже хорошою, якісною. Атмосфера в команді теж була відмінна. Ми виграли Кубок, перемігши «Галатасарай» в півфіналі, а в фіналі - «Фенербахче». І відразу після цього президент звільнив тренера. Потім прийшов новий фахівець Сафет Сушич, з яким ми виграли Суперкубок Туреччини у «Галатасарая», але він почав приводити в команду футболістів, які не розуміють футбол.

- При цьому новий тренер теж раптово був звільнений. Що сталося?

- Це тому, що в команду прийшов Чіхат Арслан. Він вважав за краще зробити ставку в нападі на іншого гравця [португальця Жозуе]. З ним у мене виникли проблеми. Всі, хто мене знає, підтвердять, що на полі я багато не розмовляю. Але Жозуе постійно мене запитував «чому ти це не робиш, чому ти інше не робиш». Одного разу він штовхнув мене на тренуванні і в нас почалася бійка. Без кулаків! Він дуже низький, просто кричав мені щось там. Тренер вигнав нас обох з тренування, але на наступний день Жозуе вийшов на поле на матч, а мене відправили до другої команди. Це дивно, «Галатасарай» був готовий заплатити за мене 5 мільйонів євро влітку, щоб я грав в Лізі чемпіонів. Вони гарантували мені місце в основі, але президент «Акхісара» не захотів мене продавати. Через два місяці мене взяли і відправили до другої команди, тому що так сказав тренер. Відбувалися дивні речі, адже в роздягальні я володів більшим авторитетом, ніж новий тренер. Як тільки у нього виник такий шанс, він позбувся мене.

- Після цього у вас з'явилася можливість з «Малагою»?

- У мене було більше пропозицій, але «Малага» проявила себе найбільш наполегливою. Я хотів переїхати в «Галатасарай» влітку, а крім цього у мене було сім або вісім варіантів, щоб залишитися в Туреччині. Причому всі - з більшою зарплатою, ніж в «Малазі». Але мені подзвонив тренер Муньїс та сказав, що хоче мене бачити тут. Це були серйозні зміни, тому що в Туреччині у мене вже було ім'я. Я знаю, що не молодий і що йшов на ризик, але я хотів грати в Примері. Коли грав в Україні, відмовляв командам з Іспанії. Це були «Бетіс» та «Леванте». Я був надто дурний. Також я міг поїхати до Англії - в «Болтон» і «Вест Гем»... Але їм я теж відмовив, вважаючи за краще залишитися в Україні, де у мене було все. Я був в «Шахтарі», в «Дніпрі»... Мені не потрібні були зміни в житті.

- Як пройшла перша розмова з Муньїсом?

- Він сказав, що я прийшов для того, щоб допомогти, а тому можу розраховувати на його довіру. Ми поговорили і я зазначив, що єдина моя проблема - незнання цієї ліги. Я стежу за футболом, за Примерою, але зовсім не знав Сегунди. Я також поговорив зі своєю сім'єю і сказав їм, що «Малага», ймовірно, стане останніми трьома роками в моїй професійній кар'єрі (контракт оформлений до літа з можливістю продовження на два сезони в разі підвищення до Примери). Я приїхав сюди, але зіграв дуже мало і я не знаю, чому так відбувається.

- Як складалися ваші стосунки з Муньїсом у «Дніпрі»?

- Нормально. Він був другим тренером, коли я потрапив туди. Я працював з ним і з Хунде Рамосом, хоча там була зовсім інша команда, де були якісні гравці на кшталт Коноплянки, Ротаня, Жуліано...

- Які кращі роки вашої кар'єри? Ви грали в фіналі Ліги Європи проти «Севільї».

- Я чотири роки грав за «Дніпро», а також багато років був у «Шахтарі», де теж провів чудовий час. Я був там у 2009 році, коли команда виграла Кубок УЄФА. Якби з «Дніпром» ми обіграли «Севілью», то це був би мій другий єврокубок. Роки в «Шахтарі» були чудовими, тому що ми завжди грали в Лізі чемпіонів.

«Я не гравець, який готовий взяти гроші і заткнутися. Якщо я десь нещасливий, то йду»

- Між 2013 і 2014 роками, коли ви були в «Дніпрі», спалахнув конфлікт між Україною і Росією, який особливо торкнувся Донецької області, звідки ви родом. Як ви це сприймаєте?

- Там у мене було все. Моє серце було в Донецьку і «Шахтарі», тому що я виріс в академії цього клубу, там був мій будинок. В останній раз я був там п'ять років тому. Я купив будинок в Києві, але моя домівка залишається в Донецьку, де є квартира і мої особисті речі. Одного разу я закрив двері і більше не повернувся. Не знаю, опинюся я там знову, тому що зараз важко зрозуміти, чи скінчиться цей конфлікт чи ні. Але, врешті-решт, це політика, і я не хочу багато говорити про це. Це дуже складно, тому що ви ніколи не знаєте, що там дійсно відбувалося.

- Після цього ви знову були в «Шахтарі», в 2016 році.

- Так, і це було дуже складно. Я не гравець, який готовий взяти гроші і заткнутися. Якщо я десь нещасливий, то йду. Я дуже люблю «Шахтар» і це один з найсильніших клубів України, але команда жила в Києві, а грала у Львові. Домашній стадіон був на відстані 540 кілометрів від бази, а без уболівальників і зовсім грати неможливо. Без них немає футболу і мені це не подобалося. Було дивно жити в одному місці, а літати в інше, щоб проводити домашні матчі. Насправді ж це не був наш будинок, тому що нас приходило підтримати тільки 1000 вболвальників.

- До 33 років ви здобули багато чого - виграли Кубок УЄФА, зіграли більше 50 матчів у збірній України, двічі були найкращим бомбардиром своєї ліги... Ким є Євген Селезньов сьогодні?

- Я все такий же, як і раніше, але з трохи більшим досвідом і розумінням життя. Зараз, як я вже говорив, вперше в кар'єрі у мене немає мети. Вперше! І, очевидно, я злюся на це, тому що хочу довести фанатам «Малаги», що я хочу допомогти клубу.

- В Україні у вас є ім'я і воно досить популярне. Навіть телебачення з вашої країни недавно приїжджало поговорити з вами сюди, в Малагу.

- Це правда, але справа в тому, що мені не дуже дано спілкуватися зі ЗМІ. Мені це не подобається, тому що я ніколи не говорю нічого цікавого, я не створюю шоу. Я більше люблю не говорити, а робити.

- Українські журналісти поговорили з вами, а також з Бланко-Лещуком. Він прийшов з «Шахтаря». Ви були знайомі?

- Так, я чув його ім'я. Я пам'ятаю його в грі, коли ми змагалися з «Карпатами». Але Бланко - молодий гравець, футболіст іншого покоління. Я п’ять років грав у збірній України разом з Шевченком. Це говорить про те, що я здобув в плані досвіду.

- Що вам подобається в Малазі?

- Я живу в Бенальмадені, але не так часто виходжу з дому. Зазвичай я не ходжу на пляж і не катаюся на човні, як деякі. Мій день - тренування вранці, обід, а потім ще одне тренування, яка починається о 16:00. Після цього я, можливо, дозволю собі трохи розслабитися в басейні. Практично всі мої дні - такі.

- Чи знали ви іспанську до переїзду в «Малагу»?

- Ні, я не знав мови. Зараз я беру уроки. Я займаюся по одній годині чотири дні на тиждень.

- А з ким найкраще спілкуєтесь в роздягальні?

- З усіма! Тут всі - хороші люди. Я добре спілкуюся з усіма.

- У соціальних мережах ми бачимо, що ви багато приділяєте часу боксу. Це викликає цікавість у вболівальників.

- Я не знаю чому так. Я дуже люблю бокс, а також хокей з шайбою, хоча тут не найкраще місце для занять їм. Також мені подобається баскетбол... Я люблю спорт, це моє життя. Саме сьогодні о 16:00 у мене запланований бокс. Це хороші вправи на координацію, які допомагають відчувати себе добре в футболі.

- Я так розумію, це частина вашої фізичної підготовки?

- Так, але я не люблю називати це підготовкою. Це більше спорт, а спорт - це моє життя. Це те, що мені подобається. Я вважаю за краще займатися спортом, а не пити пиво на вулиці.

Розмовляв - Віктор МІРАЛЬЄС

Переклад та адаптація на українську мову - Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 6
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Проводити чи ні? Що робити з матчем за Суперкубок України
Футбол | 02 травня 2024, 14:36 19
Проводити чи ні? Що робити з матчем за Суперкубок України

З 2022 року трофей не розігрувався, але чи варто до нього повертатися зараз?

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
rosti79
Сейчас видим что Бетису и Леванте повезло.
turist86
20.04.2016
"– Англия – не мое, – сказал Селезнев. – Меня кстати звали. В «Сандерленд». Звонили, звонили, я выключил телефон. Этой зимой. Почему? Ну, так получилось. Это личное. «Астон Вилла»? Да, туда тоже звали".
04.05.2019
"Запрошували «Бетіс» та «Леванте», «Болтон» і «Вест Гем»"
Але тупий вибрав "русскій мір" і поїхав у "Кубань"
1986
Гопник Макеевский - сказочник еще тот!
Мирослав Костирко
"Я был слишком глуп" - тут найкраще підійде вираз "каким ты был, таким остался".
ramos2010
Теперь порежут на кусочки интервью и еще 2 недели будем читать этого заробитчанина
spqr-te
Блін, все, що хотів написати тут вже написано.)))
mvv71ua
А чому був ?
Влад Тараненко
Вот это харя. Если бы не заголовок, я бы сразу не додумался что это Селя...
ozzy
путину не отказал чмо
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
JulikoB
Вышибалой в клубе в самый раз. И кормят, и занимается любимым делом.
JulikoB
Именно сегодня в 16:00 у меня запланирован бокс. Это хорошие упражнения на координацию, которые помогают чувствовать себя хорошо в футболе.
------------------------------------------
Kevko
Искренность и интеллект в интервью искать не стоит
Виктор Андрущик
Иди в Минай как Кобин,покажи на что способен,если такого мастера туда ещё возьмут? Признай что ты ни на что не способен уже.Ты Селезнев.
Axmetov
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил