Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 02 квітня 2019, 12:15
14595
30

Че Че не провалився в Динамо, там в ньому не мали потреби

Оглядач Sport.ua підводить риску під київським етапом кар'єри бразильського півзахисника

| Оновлено 02 квітня 2019, 12:15
14595
30
Че Че не провалився в Динамо, там в ньому не мали потреби
Динамо від Шурика. Че Че

Ще влітку 2018 року, коли «Динамо» підписало в «Палмейрасі» центрального півзахисника Че Че, у більшості шанувальників київської команди цей трансфер викликав питання. По-перше, бразильці, за рідкісним винятком, в стані «біло-синіх» приживалися дуже погано і користі давали вкрай небагато. По-друге, в центрі поля явних кадрових проблем у киян не було, так як зіграти там могли Денис Гармаш, Сергій Сидорчук, Володимир Шепелєв, Микола Шапаренко, Віталій Буяльський та Олександр Андрієвський. Нарешті, по-третє, вже тоді в пресу почали просочуватися чутки про те, що трансфер Че Че – креатура Євгена Краснікова, який посів незадовго до цього пост одного з віце-президентів «Динамо». При цьому зазначалося, що нібито головний тренер команди Олександр Хацкевич був не дуже-то і зацікавлений в переході Че Че.

В результаті через дев'ять місяців Че Че покинув «Динамо», повернувшись до Бразилії. За нього, знову-таки за чутками, киянам вдалося виручити від «Сан-Паулу» 5 мільйонів євро. Це означає, що економічно «біло-сині» практично напевно (не знаючи сум комісійних складно стверджувати про це точно) в мінусі не залишилися, адже купували гравця за 4,8 мільйона. Однак як мінімум репутаційно цей трансфер навряд чи можна вважати понад вдалим  –  аж надто багато питань і нерозуміння він викликає.

***

В українській Прем'єр-лізі Че Че встиг провести всього 9 матчів, не відзначившись гольовими діями. 6 разів бразилець виходив в стартовому складі команди Хацкевича, ще 3 рази з'являвся на полі на заміну. Лише двічі Че Че провів в УПЛ повні матчі за киян і, за іронією долі, обидва поєдинки завершилися для «Динамо» невдачами  –  виїзною нічиєю проти «Чорноморця» (1:1) і домашньою поразкою від «Львова» (0:1).

Можливо, хтось чекав від бразильця блискучої гри, а тепер, розчарувавшись в ньому повністю, висловить радість від розставання клубу з ним. Однак, якщо дивитися на речі об'єктивно, то можна відзначити  –  Че Че абсолютно не провалився в «Динамо». Цей хавбек діяв так, як умів і як звик. Більш того, він намагався пристосовуватися під манеру гри «біло-синіх», починаючи виконувати більшу кількість довгих передач, що дозволяють команді Хацкевича швидко переходити з оборони в атаку, і в цілому це виходило у Че Че досить непогано.

Ще за кілька місяців до переїзду Че Че в «Динамо» хавбека активно переглядали і вивчали в «Шахтарі». Донецький клуб хотів зрозуміти, кого підписати на заміну Фреду –  Че Че або Майкона. У результаті «гірники» зупинилися на другому варіанті, який видався їм більш перспективним. Однак багато в чому Че Че і Майкон  –  схожі за ігровим почерком футболісти. Купуючи хавбека у «Палмейраса», в «Динамо», ймовірно, розуміли, що і як може робити цей футболіст на полі. Че Че являє собою класичний варіант думаючого центрального півзахисника, який любить і вміє тримати м'яч, вести гру через пас, а також перебувати в центрі подій. Можливо, швидкості мислення Че Че іноді не вистачає, але знову-таки, в «Динамо» не могли цього не розуміти спочатку, адже навіть в Бразилії хавбека часом лаяли за якийсь академізм і повільність.

На жаль, в «Динамо» у Че Че не склалося. Ні, бразилець досить сумлінно відпрацьовував свої гроші, активно звикаючи до українських реалій і намагаючись адаптуватися до гри «Динамо». Переїзд в Україну дозволив Че Че поліпшити свої індивідуальні середньоматчові статистичні показники практично за всіма ключовими компонентами.

Просте порівняння цих цифр відверто не впишеться в концепцію хейтерів Че Че. Головне – бразилець опинявся здатним багато працювати на полі, виконуючи пристойний обсяг не тільки бігової роботи, але й віддаючи безліч передач, серйозна частина з яких була спрямована на загострення. Че Че в УПЛ не знизив вимоги до себе і продовжував працювати навіть тоді, коли стало ясно, що головний тренер на нього не дуже-то і розраховує. Саме тут ми і підходимо, очевидно, до головного.

***

Олександра Хацкевича запрошували в «Динамо», ймовірно, працювати з тим «матеріалом», який є під руками. У цю концепцію не вписувалося запрошення великої кількості легіонерів з далекого зарубіжжя, особливо з-за океану. З іноземцями комунікація у білоруського фахівця, очевидно, складається досить непросто. Це підтвердив і угорський центрбек киян Тамаш Кадар, який заявив кілька днів тому, що практично не спілкується з головним тренером «Динамо» через те, що той не володіє англійською мовою. Навряд чи бразильцеві Че Че було знайти спільну мову з коучем простіше, тим більше, що південноамериканці, як правило, англійську мову якщо і знають, то в кращому випадку на рівні «Beginner» або «Elementary».

У зв'язку з цим цілком логічно припустити, що Че Че просто виявився незатребуваним для Хацкевича і зовсім не через ігрові причини. Коуч «Динамо» довіряв і довіряє місце на полі тим футболістам, з якими йому простіше знайти контакт і спільну мову. Це цілком логічно і нічого поганого в цьому немає. Зрештою, саме Хацкевичу відповідати за результат, а значить він знає, як буде краще його команді.

Але питання щодо доцільності покупки Че Че від цього не зникне з порядку денного. Очевидно, що ця угода стала частиною якихось домовленостей між Євгеном Красніковим та Ігорем Суркісом. Чи був залучений Хацкевич в ці домовленості – велике питання. Судячи з того, як бразильці залучалися до ігор за «Динамо» –  навряд чи білоруський фахівець горів бажанням підписувати цих футболістів. Якби не проблеми на лівому фланзі, то цілком ймовірно, що і Сідклей, як і Че Че з Вітором Буено, куди частіше полірував би лаву запасних, ніж виходив на зелене поле.

ФК Сан-Паулу. Че Че

Існують версії і про те, що всередині «Динамо» є певна агентська боротьба  –  мовляв, клієнти одного агента на поле виходять, а інших  –  практично ні. Як гіпотезу остаточно відкидати це припущення не можна, однак логічним воно не вбачається – навряд чи Хацкевич сам собі ворог, щоб ділити команду за належністю до тієї чи іншої агентської компанії.

Швидше за все, з самого початку трансфер Че Че відбувався без прямого узгодження з головним тренером. Можливо, того просто поставили перед фактом. Якщо це так, то всі питання про сенс здійснення угоди варто адресувати виключно керівництву клубу. Ймовірно, лише воно здатне виразно і конкретно розповісти, чого чекали від Че Че і яке завдання він був покликаний вирішити.

У «Сан-Паулу» у Че Че буде зовсім інша історія. Туди його дуже наполегливо кликав тренер Кука, з яким хавбек прекрасно спрацювався в «Палмейрасі». Саме навколо Че Че фахівець вибудовував гру «зелено-білих» в чемпіонському для них сезоні-2016. З високою мірою ймовірності ця ж історія повториться зараз в «Сан-Паулу». А це означає, що вже в цьому календарному році Че Че отримає прекрасну можливість реанімувати свою кар'єру, а вболівальники «Динамо» –  оцінити, якого ж дійсно рівня був цей бразилець, що так і не зумів стати героєм для «біло-синіх». І чомусь є стійке переконання, що Че Че змусить про себе згадувати українську пресу досить часто. Зрештою, недавня історія вже знає випадок з Дуду, який не зумів проявити себе в «Динамо», але повстав із попелу після повернення до Бразилії в склад «Палмейраса»...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 03:31 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 19
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 30
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Согласен с автором и удивляюсь количеству хейта в адрес Чече. Он хороший футболист, но в убогой системе тренерства Хацкевича, ориентированной на длинный пас и тотальное отсутствие мысли в атаке (бей впед, гол придет) разыгрывающему игроку с хорошим видением поля места нет. Просто не нужно такое количество связывающих пасов в центре поля беларусу. А в целом в тех матчах которые я смотрел Чече мне понравился. Думаю, он не затеряется в бразильских дебрях.
seregka1991
Хейтить любят тупорогие, которые максимум обзоры смотрят игр, и то.
Человек напомнил отдаленно Фреда+Белькевича. Грамотный центрак. Удачи в новом клубе!
А то что происходит в ДК, все больше вызывает рвоту, простите.
Да здравствует сидорчуки с андриевскими! Будут продолжать сопли жевать.
Lion
Не думаю что Красников прощитался, это Хац не знает что с Бразильцами делать.
Александр Довольный
Нормально Дуду играл, вообще не понимал какого хера его на банке маринуют, талантище с него за 100 км было видно. Просто Динамо это Динамо, совок непобедимый.
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
seregka1991
Жень, мозжечок отвечает за координацию.
А это быдлoбезмозглие соответствует неведомой части тела)
relax-1984
Вот не верю, что никто из административного штата "Динамо" не читает или хотя бы не знает о комментах болельщиков в сторону тренера и остального менеджмента клуба. Не только здесь, они на всех ресурсах примерно одинакового смысла. Лично я устал уже обсуждать профпригодность Хаца и остальных тренеров динамовской школы, селекционную службу и т.д. Все они прекрасно в курсе, что засрали клуб дальше некуда, что болелы уже не просто в шоке, а как бы и привыкли к нынешнему. И просто плевали с высокой колокольни они на болельщиков, ибо как по мне, то Динамо для них просто средство отмывания денег для бизнеса, как например из некоторых облэнерго (Запорожское, Харьковское)... Уже столько доказанных фактов, что процветают они исключительно благодаря плачевности правоохранительной системы... А посему вывод один: пока в руководстве Суркисы, господа, перестаньте возмущаться, берегите нервы, ибо Вам их есть где оставить...
Dom_y_Doporu
Очередной плюс трансферной политике Динамо
Forever_young_14
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Raumo
На мой скромный взгляд автор поста имеет непосредственную связь с селекционной службой ДК. Так четко аргументировать свои косяки может наверно только провинившийся...
Dyadya_Vova
Если проблема в перенасыщенности центра, то можно было запрсто отправить Гармаша и Сидорчука куда-нибудь в Турцию, ведь они явно уже списанный материал. Просто Чече не игрок Шаблия, он привезенный Красниковым и не понимает белорусский. Уверен, что в Бразилии он опять будет лучшим. Динамо – дно, где никто не знает своих обязанностей и не знает, что он должен делать.
aksel88
ДК его купило что бы выгодно перепродать ШД, но не срослось
Ukraine
Ребята
Давайте не путать топ клуб котрый развивает звезд и постояно играет в ЛЧ с ДК.
В ДК в лучшем случаи светит ЛЕ и хорошо если выйдут с групы не с 0:8 все играки ДК уходят только в небытие.
Если идты в клуб то только в Европу или минимум в Шахтер.
Это еще раз лишний звоночек для наших звезд типа Шведа, ...
Ребята, внемательно взвешывайте куда идете. ДК это дно! Подумайте 10 раз
Alik Furmanov
Когда Луческу не захотел,чтобы Саллаха пригласили в "Шахтёр", мол откуда в Египте футболисты уровня "Шахтёра". Че-Че сидел на динамовской скамье запасных и не пригодился этой,уже давно затрапезной команде лузеров.Хацкевич думал,мол, откуда в полуграмотной Бразилии,где в лесах живёт много диких обезьян,футболист высокого динамовского уровня ? В том,что Луческу был неправ, убедились все во всём мире. Если Че-Че заиграет в "Сан-Паулу"? Если будет дорого продан в приличный европейский клуб?Если будет привлечён в сборную Бразилии? Что тогда скажет физрук? Мы этого не узнаем,так как Динамо не выиграет Кубок Украины,не сможет обойти "Шахтёр" в борьбе за 1-е место в чемпионате Украины. Че Че так быстро не взлетит,а физруку долго джать и не придётся.
DK1961
Еще вопрос: УЕФА решит "дело Мораеса" до 7 июня. А Шахта за это время сыграет от 5 до 10 матчей. И если ВСЕ ЭТО ВРЕМЯ Мораес будет числиться "украинцем", а УЕФА вынесет вердикт, что он ИГРАЛ КАК БРАЗИЛЕЦ (т.е.ЛЕГИОНЕР)?!! Шахте - от 5 до 10 технарей (тогда) и борьба с Александрией за 3-е место...