Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 26 березня 2019, 16:24
11408
15

Ілля СКОРОПАШКІН: «Мораес мав всі підстави грати за збірну»

Юрист розповів, на яких підставах ФФУ мала право натуралізувати футболіста

| Оновлено 26 березня 2019, 16:24
11408
15
Ілля СКОРОПАШКІН: «Мораес мав всі підстави грати за збірну»
Sport.ua. Ілля Скоропашкін
Юрист Ілля Скоропашкін прокоментував ситуацію з можливим порушенням ФФУ статуту ФІФА по натуралізації футболістів.
 
«Згідно з ч. 3 ст. 9 Закону України «Про громадянство України» однією з підстав його отримання є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 років.
 
Згідно абз. 10 ст. 1 цього ж закону безперервним проживанням на території України вважається проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік - 180 днів.
 
При цьому, не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України.
 
Звичайно, в сучасному футболі немає такого поняття як «службове відрядження», з огляду на особливості виду спорту.
 
У той же час, слід зауважити, що істотними обставинами в цій справі є наступні: при укладанні орендної угоди між клубами про перехід Мораеса в Китай, контракт з українським клубом не розривався, а припинявся на період оренди.
 
Виконавши роботу в китайському клубі за контрактом на правах оренди, футболіст був змушений повернутися назад в український клуб, якому весь цей час належали трансферні і економічні права на гравця.
 
Оскільки дані відносини не врегульовані, застосовуючи аналогію є підстави стверджувати, що футболіст повернутися з тимчасової службового відрядження, термін якої закінчився, для продовження роботи за місцем постійного проживання (за місцем постійного працевлаштування).
 
Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (ст. 3) розділяє поняття «місце проживання» і «місце перебування».
 
Останнім вважається адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік (абз. 4 ст. 3).
 
Таким чином, відсутність особи в місці проживання менше шести місяців не перериває термін постійного проживання на території України з точки зору національного законодавства.
 
Отже, є достатні підстави стверджувати, що тимчасове перебування гравця протягом 4-х місяців в зарубіжному клубі на правах оренди, не є перериванням постійного проживання в Україні.
 
Тобто, згідно з чинним законодавством України, громадянин України Чавес Рібейро Мораес Жуніор безперервно прожив протягом не менше п'яти років на території України і мав всі підстави грати за збірну України в міжнародному матчі.
 
Таким чином, відсутність особи в місці проживання менше шести місяців, не перериває термін постійного проживання на території України з точки зору національного законодавства», - сказав Скоропашкін.
 
Джерело Трибуна
Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Ад
воть и всьо, чітко и зрозумилоТребв все виришувати на поле а не кулуарно!
padlo95
Это понятно! А законы ФИФА?
sergeua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергій Найденко
Вся эта история - с душком. Почему португальцы до матча не поднимали кипишь, а только после неудачной игры свой сборной? Может им кто то подсказал? Наш северный сосед, например...
Ruud
как только Украина вышла на первое место, сразу предъява нарисовалась...)))
Валерии Пономарев
А где уефа и фифа берет данные кто сколько прожил в той или иной стране?
samird
ФИФА конечно же заднюю передачу уже включать не будет - они УЖЕ разрешили Мораесу играть. Никто ничего отменять (защипывать технические поражения) не будет. А вот в будущем вполне возможно будут более скрупулезно относиться к подтверждению статуса игрока.
Александр Пышненко
Ну, дай Бог, чтоб это было так как он говорит.
Міша Гакман
Взагалі якась дурниця. Шева перед грою з португальцями "не знає", що Мораєс отримує український паспорт - і тут він вже в заявці. Якщо ФІФА таки зарахує поразки, скажу нашим...-"молодці"
JulikoB
Я не знаю, может в домино или бильярде Илья лучше разбирается, но футбол явно не его направление.
Юрий Карпенко
З точки зрения национального законодательства Мораес жил в Украине, а с точки зрения здравого смысла и справедливости он играл в Китае
Владимир Копяк
А при чем тут законодательство Украины? Такие вещи делаются СОГЛАСНО требований ФИФА!!!! Если в в такой стране как Папуа Новая Гвинея достаточно внести в казну 500 тысяч долларов и один мнесяц прожить на территории этой страна, то получается, и они могут на таких условиях заявлять иностранца, который таким способом стал гажданином этой страны? Мозги включайте, а с такими юристами Украина далеко пойдет... Особенно, если они работают в ФФУ ( помните недавнюю историю с перебором карточек у нашей молодежки? Тоже такие-же юристы "контролировали" процес). Пришлось перелопатить за полсуток много нормативных требований ФИФА и УЕФА и пришел к выводу - наши приплыли.... Есть конечно возможность за большие деньги все "порешать", но кто платить будет? Вдохновитель всех побед - Порошенко? А захочет-ли? Ведь бабки немерянные от него потребуют за положительное решение.....