Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:56
3141
0

Клебо завоював Кубок світу. Підсумки лижного уїк-енду

Sport.ua підводить підсумки останнього уїк-енду зимового сезону

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:56
3141
0
Клебо завоював Кубок світу. Підсумки лижного уїк-енду
instagram.com/johanneshk

Стрибки з трампліну

Старти уїк-енду:

П'ятниця, 22 березня

Планіца (Словенія), HS240, особистий польотний турнір

Субота, 23 березня

Планіца (Словенія), HS240, командний польотний турнір

Неділя, 24 березня

Планіца (Словенія), HS240, фінал сезону

Айзенбіхлер добрався до першої перемоги

Маркус Айзенбіхлер був одним з головних героїв нинішнього сезону, нарешті зумівши повною мірою розкрити свій величезний потенціал. Друге місце в загальному заліку Турне чотирьох трамплінів, боротьба до останнього стрибка за польотний Кубок світу, і, звичайно ж, абсолютний тріумф на чемпіонаті світу, звідки він привіз відразу 3 золота. Дивно, що до фінального уїк-енду сезону в Планіці у 27-річного німця надалі не було жодної особистої перемоги на Кубку світу при цілих 9 подіумах. І питання про те, коли ж Маркус здобуде свою першу перемогу, було одним з головних в нинішньому сезоні.

У Планіці Айзенбіхлер бився з Рьою Кобаясі за Малий Кубок світу в польотах, і вони дійсно виглядали представниками окремої ліги, на голову сильнішими за інших. У п'ятницю здавалося, що перемога знову не дістанеться Айзенбіхлеру: в першій спробі він програв японцю більше 10 балів. Однак в ускладнених погодних умовах другої спроби Маркус виявився стійкішим, і після чотирьох других місць в нинішньому сезоні (при чому, кожен раз німець поступався саме Кобаясі) Айзенбіхлер нарешті добрався до першої в кар'єрі особистої перемоги на Кубку світу, зумівши вийти в лідери польотного Кубка світу. Проте, завоювати Малий Кубок світу Маркус не зумів. У неділю він став лише третім, в той час як Кобаясі здобув 13-ту перемогу в сезоні, багато в чому завдяки феноменальному польоту на 252 м в першій спробі: новий рекорд «Летальніци» і всього 1,5 метра від рекорду світу:

За кількістю перемог в одному сезоні (13) японець зрівнявся з показником Грегора Шліренцауера в сезоні 2008/2009. Неперевершеними залишилися тільки 15 перемог Петер Превца в сезоні 2015/2016. У нинішньому сезоні Кобасяі виграв всі багатоденні змагання: Турне чотирьох трамплінів, загальний і польотний Кубки світу, норвезьке турне «Raw Air» і навіть міні-тури в Віллінгені та Планіціі. Незважаючи на невдачу на чемпіонаті світу, питань щодо того, хто був найсильнішим стрибуном сезону, немає ніяких.

Переможне прощання Хорнгахера з Польщею

З того моменту, як перед чемпіонатом світу в Зеефельді Вернер Шустер оголосив про те, що в кінці сезону залишить збірну Німеччини, почалися розмови про те, що на тренерському містку Бундестіму його замінить наставник збірної Польщі Штефан Хорнгахер. За великим рахунком, такий сценарій розвитку подій читався ще рік тому, коли Хорнгахер продовжив контракт з польською федерацією всього на рік, знаючи про наміри свого колишнього шефа покинути збірну Німеччини навесні 2019 року. Хорнгахер мріяв повернутися в стрибкову структуру Бундестіму, при чому, на цей раз вже в якості головної дійової особи. Так чи інакше, всі зацікавлені сторони вже протягом як мінімум місяця не особливо-то і приховували факт ведення Хорнгахером переговорів з німецькою федерацією. І в успішності цих переговорів також не було сумнівів: все ж збірна Німеччини в стрибках з трампліну - це як мадридський «Реал» в футболі. Тут мріє працювати кожен, бо це - найпривабливіше місце з усіх точок зору: фінансової, спортивної, іміджевої.

Тому, всі прекрасно розуміли, що етап в Планіці для Хорнгахера стане останнім на чолі збірної Польщі. І прощання вийшло тріумфальним: в суботу поляки досить несподівано виграли командний турнір. Навіть Каміл Стох, який в кінцівці нинішнього сезону був лише блідою тінню самого себе, зумів зібратися і видав дві топові спроби. Суботня перемога також по суті гарантувала Польщі другий за три роки правління Хорнгахера Кубок Націй.
Sportsinwinetr.pl. Штефан Хорнгахер

А вже в неділю, відразу після фінального старту сезону, австрійський фахівець офіційно оголосив про те, що він покидає збірну Польщі. Про його призначення на пост головного тренера збірної Німеччини поки що офіційно не повідомлялося, проте сумнівів в тому, що саме він стане наступником Вернера Шустера, немає ні у кого. Самі ж поляки в неділю вже офіційно оголосили про те, що новим головним тренером Кадри стане колишній асистент Хорнгахера, чех Міхал Долежал. Ні для кого не секрет, що не він був першим вибором для збірної Польщі, однак після відмови наставника збірної Швейцарії Ронні Хорншу у «біло-червоних», по суті, не було вибору. Чи зможе Долежал впоратися з настільки серйозною відповідальністю та утримати збірну Польщі на топ-рівні - одна з головних інтриг наступного сезону.

Підсумковий загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Лижні гонки

Старти уїк-енду:

П'ятниця, 22 березня

Квебек (Канада), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Субота, 23 березня

Квебек (Канада), мас-старт, 10 км класикою, жінки

Квебек (Канада), мас-старт, 15 км класикою, чоловіки

Неділя, 24 березня

Квебек (Канада), підсумкове переслідування міні-туру, 10 км вільним стилем, жінки

Квебек (Канада), підсумкове переслідування міні-туру, 13,3 км вільним стилем, чоловіки

Клебо завоював Кубок світу

Перед фіналом сезону у чоловіків інтрига була на межі: Йоханнеса Клебо і Олександра Большунова розділяли всього 14 очок. Сам формат фінального міні-туру в Квебеку з простим рельєфом, коньковим спринтом і двома контактними дистанційками більше підходив Клебо, проте в кінцівці сезону Большунов виглядав свіжішим, навіть незважаючи на те, що відбігав повну програму ЧС в Зеефельді. Здавалося б, головним завданням росіянина буде не програти занадто багато в коньковому спринті. І він це завдання навіть перевиконав: 4-е місце - результат, який росіянина цілком влаштовував, навіть з урахуванням чергової перемоги Клебо.

Суботній мас-старт на 15 км класикою був, здавалося б, відмінним шансом для Большунова перехопити ініціативу, проте все сталося навпаки. По-перше, дався взнаки дуже простий маршрут траси в Квебеку: у росіянина не було шансів влаштувати серйозну селекцію і ізолювати Клебо, якого підтримувала потужна збірна Норвегії. Однак найгірше для Олександра було попереду: за півтора кілометра до фінішу він зламав палицю, чим відразу ж скористався Клебо і компанія, втікши від віце-лідера Кубка світу. Друга поспіль перемога Клебо, лише сьоме місце Большунова - і перед фінальним переслідуванням відставання росіянина в міні-турі збільшилося до 52 секунд.

Турнірні розклади були дуже простими: хто першим перетне фінішну пряму в переслідуванні - той і виграє Кубок світу. Шансів відіграти 52 секунди у Клебо на простій по рельєфу і укороченій (13,3 км замість 15) трасі у Большунова було небагато, а, наздогнавши норвежця, скинути його в контактній боротьбі - ще менше.
instagram.com/johanneshk

Першу частину завдання Клебо своєму суперникові значно спростив: приблизно після першої третини дистанції Йоханнес відверто встав, почавши грати в тактичні ігри і чекаючи Большунова разом з його попутником Алексом Харві. Однак після цього Клебо впевнено відсидівся за спиною росіянина і розібрався з ним на фініші - другий поспіль Великий кришталевий глобус для 22-річного норвежця. Звичайно, Большунов може нарікати на невезіння, проте є великі сумніви в тому, що, навіть якби його відставання перед фінальним переслідуванням було навіть в два рази меншим, це б серйозно вплинуло на сценарій і результат боротьби.

Так чи інакше, очікування з приводу захоплюючій дуелі Клебо і Большунова в нинішньому сезоні повністю виправдалися. З огляду на те, що обом всього по 22 роки, цілком ймовірно, що ця дуель стане головною в лижних гонках на багато років. Перші два раунди залишилися за норвежцем, проте загальна динаміка розвитку явно говорить на користь Большунова.

Йохауг зазнала першої поразки в дистанційці

Перед фіналом жіночого сезону інтрига в боротьбі за ВКГ формально також зберігалася. Однак з огляду на перевагу Інгвільд Остберг над Наталею Непряевою і хворобу росіянки, було очевидно, що трофей дістанеться саме норвежці, що в підсумку і сталося. Остберг провела чудовий сезон, і в цілому абсолютно заслужила цю перемогу.

Однак головною інтригою фіналу сезону було те, чи зможе Тереза ​​Йохауг завершити сезон без жодної поразки в дистанційній гонці. З огляду на, знову ж таки, простий рельєф і те, що обидві дистанційні гонки були контактними, підгрунтя для першої поразки норвежки була більш ніж сприятливим.
instagram.com/johaugtherese

І поразка Йохауг таки відбулося в суботньому мас-старті. Як не старалася Йохауг розкидати групу, відв'язатися від Стіни Нільссон і Інгвільд Остберг вона так і не змогла, після чого Нільссон обіграла її в фінішному спринті. Мабуть, саме те, що Йохауг так і не змогла скинути Нільссон на трасі в Квебеку, найбільш чітко ілюструє те, наскільки мізерними насправді були шанси Большунова в протистоянні з Клебо.

У недільному переслідуванні Нільссон обрала іншу в порівнянні з Клебо тактику і вирішила не підпускати Йохауг з Остберг. І у шведки це вийшло, хоча за 10 км її перевага над Терезою скоротилося з 49 секунд до 12. Від Нільссон вже багато років чекають якісного прориву в дистанційних гонках, і успіх в Квебеку, здавалося б, є відмінним приводом знову заговорити про її прогрес. Однак специфіка канадської траси змушує дуже обережно оцінювати побачене - в Квебеку дуже непогано в дистанційках відчували себе навіть чисті спринтери на кшталт Йонни Сундлінг або Майї Дальквіст.

Підсумковий загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Підсумковий загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.