Зимняя Олимпиада может вызвать революцию в Карпатах + ВИДЕО

Подготовка к соревнованиям обойдется в 25 миллиардов гривен

Незабутня природа, високі гори та близькість до кордонів - головні козирі українських чиновників від спорту.

На захист олімпійських надій працює і рельєф - наприклад, база «Тисовець», яка повинна стати центром міжнародних змагань, розташована на висоті тисяча метрів. За словами тренерів, це дає додаткову наснагу спортсменам і дуже підходить для проведення масштабних змагань.

«Тут територія, яка належить державі, приблизно 10 800 гектар, що дозволяє проектантам зробити найкращі проекти, зробити компактно і на найсучаснішому рівні», - каже начальник спортивної бази «Тисовець», заслужений тренер СРСР Володимир Мельников.

«Все це можливо. Якщо будували швидко футбольні стадіони, то не такі в нас складні об'єкти зимових видів спорту, щоб їх не побудувати. Якщо будуть фінансові умови - все можна зробити швидко», - говорить президент федерації біатлону України Володимир Бринзак.

Зате медчастина на базі - не гірша від світових, каже керівництво. Тут реабілітували багатьох призерів олімпіади, серед пацієнтів - боксери і веслувальники, які зійшли на п'єдестал у Лондоні. Медики кажуть, для щастя не вистачає лише рентген-установки і власної лабораторії, адже до найближчої лікарні 35 кілометрів. А в іншому ідуть в ногу з часом - травми і втома спортсменів відступають під натиском лазерного обладнання, кріоустановки і душу Шарко.

Олімпійська надія обіцяє Україні не тільки медичне обладнання, а й ремонт доріг, нові траси для бобслею, лиж і санок, трампліни, ковзанки і навіть навчальний комплекс для юних спортсменів.

«Зі 120-метрового трампліна не можна навчитися стрибати, на ньому мають стрибати вже підготовлені спортсмени. Зважаючи на це, ми запропонували збудувати навчальні трампліни: 10, 20 і 40 метрів», - говорить начальник Львівського управління спорту Юрій Майборода.

Скептики кажуть, побудувати всі споруди вчасно і без потужних інвестицій - неможливо. А спортсмени нагадують про Євро-2012, яке довело, що всі труднощі переборні.

Підготовка до олімпіади коштуватиме 25 мільярдів гривень. Однак чиновники кажуть: це не витрати, а інвестиції у здоровий спосіб життя і добробут людей. Лише у туристичній галузі роботу отримають майже 100 тисяч людей. Ще півмільйона зможуть заробити в суміжних сферах.

Олена Скобало, «ФАКТИ», ICTV

Михаил Шаповалов Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 04 мая 2024, 12:18 0

В общей сложности расходы составят примерно 80 миллионов гривен

Комментарии