Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 07 червня 2021, 17:48
35966
0

Тренінг з гантелями для опрацювання всього тіла

Вправи для тренування всіх груп м'язів допомогою гантелей і штанги в домашніх умовах

| Оновлено 07 червня 2021, 17:48
35966
0
Тренінг з гантелями для опрацювання всього тіла

З базовим спортивним інвентарем можна займатися не тільки у залі, але й самостійно. Півгодинне тренування вдома з гантелями кілька разів на тиждень дозволяє підтримувати відмінну фізичну форму. Головне — правильно скласти програму тренінгу та дотримуватися простих правил.

Поради по тренуванню з гантелями

Тренування з гантелями

Різноманітні вправи з гантелями вдома можуть робити як дівчата, так і чоловіки. Тренінг з обтяженням дозволяє вирішити широкий спектр завдань та виступає профілактикою багатьох проблем.

Проблема

Рішення

Поступово кісткова маса зменшується, виникає ризик переломів, остеопорозу

Заняття силовим навантаженням допомагають зберегти високу щільність кісток та виступають профілактикою остеопорозу

Від зайвої ваги страждає близько 30% людей на планеті

Виконуючи вправи на груди вдома з гантелями, можна щохвилини витрачати 10—15 ккал, при цьому інтенсивне спалювання жиру триває ще кілька годин після навантаження

5 правил проведення тренування

Жим гантелей сидячи

  1. Не можна займатися з обтяженням кожен день, м'язи повинні відновлюватися.
  2. На останніх повтореннях потрібно відчувати роботу м'язів. Якщо вправа дається легко, слід збільшити навантаження.
  3. Потрібно стежити за харчуванням, щоб організм отримував достатньо поживних речовин для росту м'язів.
  4. Одноразове тренування з гантелями вдома не дасть ніякого результату, займатися потрібно систематично.
  5. Не рекомендується проводити силові й інтенсивні кардіотренування в той самий день.

Тренінг основних груп м'язів — готові комплекси

комплексне тренування м'язів спини

Гантелі і штанга — оптимальний інвентар для опрацювання м’язів всього тіла. З їх допомогою можна проводити тренування для біцепсів стегна, сідниць, трапеції, найширших м'язів і розгиначів спини, передпліч. Важливо пам'ятати про правильну техніку виконання вправ, адже це має пряме відношення до їх ефективності та термінів досягнення бажаних результатів.

Качаємо руки й груди

підйом гантелей на біцепс

Виконувати вправи на груди з гантелями вдома потрібно у 2—4 підходи, включаючи їх в основне тренування або складаючи окремий спліт раз в тиждень.

  • Підйом гантелей через сторони. Початкове положення (ПП) — стоячи, руки з гантелями вздовж тулуба. Підіймати прямі руки вгору, до рівня плечей, і повільно опускати вниз.
  • Підйом на біцепс з супінацією. ПП — стоячи, руки перед собою, гантелі взяті нейтральним хватом. Руки потрібно підіймати з розворотом, аби у верхній точці хват був зворотним.
  • Підйом штанги в нахилі. ПП — стоячи з невеликим нахилом корпусу. Штангу з млинцями або порожній гриф підтягувати до живота та опускати.

Качаємо спину

Опрацювання спини за допомогою гантелей

Роблячи вправи вдома з гантелями на цю групу м'язів, потрібно намагатися тримати правильну поставу та зводити лопатки — це збільшить навантаження на спину.

  • Свінг. ПП — стоячи, ноги на ширині плечей. Обтяження вхопити двома руками. Підіймати руки з вантажем вгору, одночасно сідаючи.
  • Румунська тяга. Треба стати таким чином, аби ноги були вужче, аніж плечі, й трохи зігнуті у колінах. Потім опускати вантаж нижче рівня колін та стежити, аби корпус в цей час залишався прямим.
  • Станова тяга. ПП те саме. Тільки під час опускання вантажу потрібно одночасно сідати, відводячи таз назад та торкаючись вантажем підлоги.

Качаємо сідниці й ноги

Випади зі штангою

Може здатися, що гантелі підходять тільки для опрацювання верхньої частини тіла. Але це не так: за їх допомогою можна гарно тренувати ноги та сідниці. Програма тренувань вдома з гантелями, якщо ви хочете прокачувати ноги, повинна містити наступний тренінг.

  • Присідання. Стати рівно, ноги на ширині плечей, руки з гантелями опущені. Присідати, торкаючись гантелями поверхні полу. Спина при цьому залишається прямою, лопатки зведені.
  • Прямі випади. З такого ж положення зробити крок уперед та опустити таз, зігнувши ногу у коліні, потім знову повернутися в ПП. Можна робити зворотні й діагональні випади, крокуючи відповідно назад або убік.
  • Місток з гантеллю. Лягти на підлогу, ноги зігнуті у колінах, а гантель чи інше обтяження кладеться на рівні таза. Впираючись лопатками та стопами, підіймати стегна.

Качаємо прес

Опрацювання м'язів живота за допомогою гантелей

Сильні м'язи живота — важлива складова здоров'я людини. Навіть прості базові вправи допоможуть накачати прес.

  • Дроворуб. Стати прямо, ноги розставити трохи ширше плечей. Двома піднятими над головою руками тримати обтяження. Повертаючи корпус убік, зробити діагональний мах руками вниз, заводячи гантель на рівень бічної поверхні ноги і одночасно сідаючи, згинаючи коліна.
  • Тяга гантелей в планці. ПП — стоячи у планці з гантелями у руках. Потрібно по черзі згинати руки, підтягуючи гантелі вгору до рівня грудей.
  • Велосипед. У цьому варіанті базової вправи слід взяти до рук гантелі й лягти на спину. Відірвати корпус та прямі ноги від підлоги, упор буде припадати на сідниці. Руки з гантелями нейтральним хватом зігнути на рівні грудей. З цього ПП по черзі згинати ноги та у той самий час випрямляти протилежну руку.

Як скласти план тренування для жінок або чоловіків

Скласти план тренувань

Всі вправи з гантелями вдома для жінок однаково добре підходять і чоловікам. Тільки представникам сильної статі слід використовувати великі ваги. Якщо планується спліт, досить додати до нього 4—7 вправ для однієї групи м'язів. Якщо ж за графіком передбачена загальне тренування, досить виконати по 2—3 вправи на кожну частину тіла.

У загальному випадку програма тренувань з гантелями в домашніх умовах для чоловіків відрізняється від версії для дівчат великою кількістю підходів та повторів.

FAQ

Як накачати м'язи спини та трапецію зокрема?

Можна виконувати наведений вище комплекс для спини, додавши до нього шраги. Це підйом плечей у положенні стоячи, яке також виконується з гантелями.

Що краще: штанга або гантелі?

Це різні снаряди, але якщо потрібно вибрати щось одне, то краще купити гантелі, вони залучать більше м'язів-стабілізаторів.

Чи можна схуднути, займаючись силовим навантаженням?

Так, це можливо, але все ж кращі помічники схуднення — це кардіонавантаження та контроль харчування.

Чи можна накачати м'язи за місяць?

Якщо займатися активно, то перші результати будуть помітні вже через 3—4 тижні.

Як вибрати вагу гантелей?

Потрібно взяти невелику вагу й зробити 10 повторів вправи. Якщо вони даються легко, її слід збільшити.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин