Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Йога та медитація
| Оновлено 25 вересня 2020, 17:53
4830
0

Здоровий сон: як правильно спати

Як спати для покращення здоров'я?

| Оновлено 25 вересня 2020, 17:53
4830
0
Здоровий сон: як правильно спати

Народна мудрість говорить, що сон - краще будь-яких ліків. Розберемося, чи так це і як правильно спати, щоб бути здоровим і добре себе почувати. 

Здоровий сон людини

Проблема

Рішення

Сон і слабкий імунітет

Здоровий сон (час - 7-8 годин) підвищує імунітет і опірність вірусам

Сон і схуднення

Правильний режим сну нормалізує вироблення гормонів, які пригнічують апетит

Трохи про функції сну

Сон виконує важливі функції, які допомагають людині адаптуватися до умов навколишнього середовища. 

  • Відновлення тіла,.під час сну організм відновлюється і росте, тканини і клітини регенерують, виробляються гормони. 
  • Відновлення запасів енергії мозку.Коли ми спимо, мозок очищається від токсинів і зберігає зібрану за день інформацію в пам'яті.
  • Зміцнення Імунітету..Наукові дослідження в 2015 році підтвердили, що під час сну посилюється імунний захист організму. Вчені з США протягом п'яти років штучно заражали випробовуваних добровольців ГРВІ. Ті, хто спав менше п'яти годин на день, захворювали в п'ять разів частіше і повільніше видужували.

Скільки триває здоровий сон: час, необхідний для сну

Організм виробляє мелатонін з 22 до 5 годин - це найкращий час для сну. Вчені рекомендують дорослій людині спати близько 7-8 годин (намагайтеся лягати в ліжко до півночі). 

Здоровий сон людини становить 6-10 годин. Спати менше не варто - ви ризикуєте завдати серйозної шкоди організму.

Чим загрожує недосипання

Крім уразливості до вірусів, недолік сну позначається на настрої, здатності концентруватися та загальної тривожності. Постійне недосипання загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям аж до хвороб серця і інсультів, а також психоемоційних зривів.

Як пов'язані сон і схуднення

Недолік сну негативно впливає на хімічні процеси в організмі і перевантажує симпатичну нервову систему. Гормон лептин, що пригнічує апетит, поступається своїм місцем греліну, який апетит збуджує. Якщо ви займаєтеся спортом і правильно харчуватися, але не можете схуднути, то варто налагодити сон - і схуднення не змусить себе довго чекати. 

З іншого боку, сон після тренування шкідливий - він уповільнює процес спалювання калорій і піддає ризику серцево-судинну систему.

Як спати правильно

Щоб отримувати від сну максимум користі для організму, потрібно не тільки враховувати найкращий час для сну і скільки триває здоровий сон, а й створювати правильні умови. Дотримуйтеся їх, і ви здивуєтеся, як швидко покращиться ваш стан.

Режим

Намагайтеся лягати і прокидатися в один і той же час. Багато відсипаються у вихідні, але ця звичка часто заважає природним циклом організму. 

Правильна атмосфера

Переконайтеся, що у вашій спальні темно і прохолодно, відкрийте кватирку, щоб в кімнату був доступ свіжого повітря. Ліжко, матрац і подушка повинні бути зручними. 

Ніяких гаджетів

Приберіть смартфони і ноутбуки, не дивіться перед сном телевізор. Електроніка випромінює світло, схожий на денний, і змушує тіло думати, що зараз день, а не ніч.Використання гаджетів перед сном затримує і зменшує викид гормону сну - мелатоніну. 

Фізична і розумова активність 

Перед сном не завантажуйте мозок серйозною роботою. Також не варто займатися спортом менш ніж за дві години до сну - сон після тренування шкідливий, краще просто прогулятися і подихати повітрям. 

Медитація на сон

Встановіть ритуал відходу до сну і виконуйте його щовечора. Перед сном непогано помедитувати: займіть зручне положення, включите розслаблюючу музику, постарайтеся ні про що не думати. Медитація на сон допоможе відмовитися від щоденних справ і швидше заснути.

Правильна поза

Неправильне положення тіла вночі здатне спровокувати розвиток хронічних хвороб. Найкраще спати на спині або боці - такий стан знімає навантаження з хребта і шиї (якщо у вас хороший матрац і подушка). З іншого боку, сон на спині не підходить тим, у кого є проблеми з диханням і хропінням.

Найшкідливішим вважається сон на животі - така поза утруднює дихання і роботу серця, провокує біль в шиї, викликає викривлення хребта.

Часті питання

Як привчити себе менше спати?

Якщо дотримуватися режиму, лягати і вставати в один час, то можна менше спати і при цьому висипатися. У будь-якому випадку стежте за тим, щоб сон тривав не менше 6 годин.

Чи можна випити трохи алкоголю, щоб швидше заснути?

Алкоголь негативно впливає на природні цикли організму. Так, він сприяє більш швидкому засинанню, але через 4-5 годин ви з великою ймовірністю прокинетеся і не зможете потім повноцінно заснути. До того ж навіть невеликі регулярні дози алкоголю призводять до залежності.

Люблю подрімати вдень. Це корисно чи шкідливо?

Якщо ви не страждаєте безсонням або іншими порушеннями нічного сну, то невеликий денний сон навіть корисний. Головні умови - не спати більше 30 хвилин і не лягати після 15:00.

Коли потрібно звертатися до лікаря при безсонні?

Безсоння - це дзеркало психологічного стану організму. Якщо безсонні ночі повторюються навіть раз в тиждень, то це вагомий привід звернутися до невролога, щоб попередити серйозні проблеми зі здоров'ям.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин