Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фітнес
| Оновлено 25 вересня 2020, 18:27
2321
0

Фітнес-тренування і здорове харчування для вагітних

Особливості здорового харчування і тренувань для вагітних

| Оновлено 25 вересня 2020, 18:27
2321
0
Фітнес-тренування і здорове харчування для вагітних

Після того як жінка завагітніла, її головне бажання - виносити і народити здорову дитину. Фізичні вправи і правильне харчування для вагітних дуже важливі: від них залежить здоров'я малюка, легкість перебігу вагітності і швидка втрата зайвої ваги після пологів. 

 

Користь

Фітнес для вагітних

  • Покращує кровообіг, запобігає болю в спині, зміцнює м'язи 
  • Регулярна фізична активність здатна полегшити перебіг пологів і допоможе швидше повернутися в форму після народження дитини

Правильне харчування для вагітних

  • Збалансоване харчування впливає на нормальний розвиток плода 
  • Грає важливу роль в схильності до деяких захворювань ( наприклад, генетичної схильності до ожиріння), формує харчові звички у дитини

Тренування для вагітних

Американський коледж акушерів і гінекологів (ACOG) рекомендує майбутнім мамам помірні фізичні навантаження не менше 30 хвилин кожен день. Фітнес для вагітних можна практикувати з ранніх строків (перших тижнів) і до самих пологів.

Звичайно, освоювати гірські лижі або ставити нові рекорди не варто, але якщо до вагітності ви ходили в тренажерний зал, то продовжувати тренування для вагітних можна і навіть потрібно. Якщо раніше ви не займалися спортом, то обов'язково додайте помірні фізичні навантаження в свій режим дня (при нормальному перебігу вагітності, відсутність хронічних захворювань і під контролем лікаря). 

Що стосується силових тренувань, то вони дозволені тільки тим, хто активно займався цими видами спорту до вагітності, і обов'язково під наглядом лікаря. Для інших будуть корисні активності, описані нижче.

Ходьба

Найпростіший і доступний фітнес для вагітних - це ходьба. Вона покращує фізичну форму, зміцнює серце і кровоносні судини і до того ж практично немає протипоказань. 

Йога для вагітних

Йога для вагітних тонізує м'язи тазового дна, стегон і черевного преса, що дуже важливо в процесі підготовки до пологів. Основна увага приділяється безпечним зміцнюючим позам, розтяжці, глибокому диханню. 

Крім фізичного тіла, йога при вагітності готує до материнства жіночий дух і розум. Дуже корисна медитація для вагітних - вона допомагає досягти гармонії і спокою, а також полегшити неприємні симптоми вагітності (безсоння, головні болі, задишка та ін.).

Йога також хороша. Незалежно від фізичної форми жінки, можна підібрати асани для будь-якого рівня. Чого не скажеш про біг при вагітності або фітнес.

Плавання для вагітних і аквааеробіка

Плавання входить в найпопулярніші тренування для вагітних. Його користь для майбутньої матері і дитини незаперечна: ризик травматизму в басейні знижений, при цьому такий фітнес для вагітних покращує кровообіг, благотворно впливає на серце і судини, м'яко опрацьовує всі групи м'язів без перевантаження опорно-рухового апарату. Якщо ви не вмієте плавати - не біда, займайтеся аквааеробікою,це не менш корисно.

Правильне харчування для вагітних

Правильно харчуватися для майбутньої мами не менш важливо, ніж регулярно займатися спортом. Щоб забезпечити дитину важливими живильними речовинами, експерти рекомендують включати в раціон мами корисні продукти і напої.

Правильне харчування при вагітності: меню

Їжа вагітної жінки повинна включати більше кальцію, фолієвої кислоти, заліза і білка. Обов'язково додавати в меню:

  • Фрукти та овочі. Мають у складі важливі поживні речовини, вітамін С і фолієву кислоту. 
  • Хліб та зернові.Вміщені в них вуглеводи - головне джерело енергії для майбутніх мам. Цілісне зерно також багате залізом, вітамінами групи В, клітковиною.
  • Білок.Вітаміни групи В і залізо, які є в м'ясі, птиці, рибі, яйцях і бобових, необхідні малюкові, особливо в другому і третьому триместрах.
  • Молочні продукти. Кальцій потрібен для формування міцних зубів і кісток, нормального згортання крові, а також для роботи м'язів і нервів. 

Часті питання

Чи можна вагітним бігати?

Біг при вагітності не рекомендується: майбутнім мамам шкідливі навантаження, при яких можна легко перегрітися, впасти, отримати перепад тиску або брак кисню. Виняток становлять жінки, які займалися бігом до вагітності - їм можна продовжувати тренування з дозволу лікаря.

Я вагітна, чи можна мені відвідувати ЕМС-тренування?

EMS-фітнес має ряд протипоказань, серед яких і вагітність. Краще випробувати електростимуляцію вже після пологів - вона сприяє швидкому поверненню в форму.

Як схуднення при вагітності впливає на здоров'я дитини?

Схуднення під час вагітності дуже небажано, так як це подвійний стрес для організму. До того ж, дотримуючись дієти,ви можете недоотримати поживних речовин, що позначиться на розвитку дитини. 

Які продукти небезпечні для вагітних? 

Правильне харчування при вагітності виключає вживання алкоголю, що не пастеризованих сирів, печінки (через надлишок вітаміну А), сирого молока, а також яєць, м'яса і риби. Варто обмежити кофеїн.

Я не їм молочні продукти. Як підтримати нормальний рівень кальцію в крові при вагітності?

Кальцій міститься в бананах, м'ясі, бобових, кунжуті. За рецептом лікаря можна приймати вітамінні комплекси, в які входить кальцій та інші мінерали. 

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин