Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Йога та медитація
| Оновлено 22 серпня 2020, 14:29
28744
0

Йога для початківців

Як почати займатися йогою?

| Оновлено 22 серпня 2020, 14:29
28744
0
Йога для початківців

Прості уроки йоги для початківців допомагають підтримувати тіло і дух у відмінній формі. Сьогодні ми спробуємо розібратися, як започаткувати своїй практиці.

Йога та недостатня фізична активність

Проблема:

Кожен четвертий дорослий чоловік в світі і 8 з 10 підлітків відчувають нестачу фізичної активності

Рішення:

Щоденні заняття йогою протягом 20 хвилин, як і фітнес, допомагають збалансовано навантажити більшість м'язів організму і підтримувати його в тонусі

Йога та серцево судинні хвороби

Проблема:

Більшість дорослих людей мають фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань

Рішення:

Уроки йоги допомагають впоратися зі стресом, нормалізувати підвищений тиск і метаболізм, зміцнити серцево-судинну систему

Як почати займатися йогою

В першу чергу потрібно підібрати зручний час для практики, коли нічого не буде відволікати від асан.Проводити заняття йогою для початківців краще після того, як з моменту останнього прийому їжі пройде 2 години. Кращий час для йоги, на думку багатьох практикуючих, вранці після пробудження натощак. Можна випити склянку теплої води з лимоном або медом.

Йога: з чого почати покупку інвентарю

  • Коврик. Необхідний для правильного і комфортного виконання вправ.
  • Ремень. Знадобиться для багатьох асан, особливо тих, де потрібно підтримувати правильне положення спини в складній позі.
  • Блоки і валик. Перші уроки йоги для початківців новачкові будуть даватися важко, найчастіше особливо не вистачає розтяжки і гнучкості. У цьому допоможуть блоки і валик. Однак багато асани мають спрощену версію.

Гострої необхідності в блоках і валиках немає, а спеціальний ремінь можна замінити звичайним від халата або слінгом від килимка.

Правильне дихання під час занять йогою

Перше, з чого повинна починатися йога для початківців вдома - це правильне дихання.

Правила:

  • починайте дихати животом і тільки потім груддю, рекомендується освоїти техніку джайв;
  • дихання повинно бути повільним і глибоким;
  • на вдиху потрібно витягатися, а на видиху - глибше йти в асану.

Йога для початківців будинку: вправи і асани

Щоденна практика вирішує кілька завдань: тонізувати м'язи, зняти спазми, заспокоїти нервову систему і збільшити витривалість. В залежності від часу доби, комплекс асан буде відрізнятися.

Ранкова йога для початківців

Любителям практикувати відразу після пробудження підійде Сурья Намаскар, що включає в себе 11 асан. Така ранкова йога для початківців допомагає прокинутися і набратися сил. Якщо ж потрібно кілька простих вправ, які можна спробувати вже зараз, то ось деякі асани для початківців:

  • поза стільця: долоні разом, руки підняті вгору, ноги разом, потрібно відвести таз, як ніби сідаючи на стілець, завмерти і правильно продихатися;
  • поза гори: потрібно встати прямо, підтягнути живіт і стегна, розправити плечі, руки вздовж тулуба долонями вперед;
  • поза дерева: стати рівно, ступня однієї ноги впирається у внутрішню поверхню стегна другий, долоні разом, руки підняті вгору.

Заняття вдень

  • поза дитини: сідницями потрібно сісти на п'яти, вирівняти спину і покласти витягнуті руки на підлогу, дихання рівне і глибоке;
  • поза собаки обличчям вниз: з положення стоячи поставити долоні на підлогу, відвести ступні назад і підняти таз, щоб навантаження між ступнями і долонями була приблизно однаковою;
  • поза моста: лягти на спину, ноги зігнуті в колінах, руки вздовж тулуба, потрібно підняти тіло і прогнутися, намагаючись перенести вагу на п'яти. Асана активно практикується в кундаліні-його.

Це прості вправи, які можна спробувати виконати окремо, але для цілісної практики рекомендується підібрати цілий комплекс асан. Для денних занять оптимально підійде хатха-йога, про яку знято безліч уроків. Візьміть одне з таких відео за основу. Така йога для початківців в домашніх умовах допоможе зняти втому з м'язів і розслабити розум.

Вечірній курс

  • поза плуга: потрібно лягти на спину, руки витягнути уздовж тіла, потім підняти ноги і повільно покласти їх на підлогу за головою;
  • поза щасливої дитини: знадобиться лягти на спину і, взявши руками стопи, притягнути ноги, зігнуті в колінах, до грудей;
  • поза трупа: лягти на спину, полносма розслабитися, ноги на ширині плечей, дві руки - вздовж корпусу долонями вперед.Ця асана може використовуватися в завершенні практики в будь-який час дня і поєднується з поступовим розслабленням за допомогою перемикання уваги на окремі ділянки тіла.

Це не активна йога для початківців для схуднення, а окремі асани, які допоможуть розслабитися перед сном. Для повноцінної вечірньої практики підійде Чандра Намаскар, яка складається з 14 асан.

Протипоказання для занять йогою

Коли підвищена температура тіла, не можна виконувати вправи, йогою для початківців не можна займатися в перші дні менструації. Крім того, практикувати не потрібно в разі:

  • онкологічних захворювань;
  • загострення хронічних патологій;
  • черепно-мозкових травм;
  • травмах хребта.

Часті запитання

Чи можна нашкодити заняттями йогою?

Якщо некоректно виконувати асани, неправильно робити скручування і нахили, не враховувати індивідуальні особливості і протипоказання, то заняття можуть нашкодити.

Цікавить йога, з чого почати?

Для початку потрібно навчитися правильно дихати і виконувати базові комплекси, потім їх можна буде ускладнити, зайнятися окремими напрямками, наприклад флай-його або парной акро-його.

Чи обов'язково правильно харчуватися?

Правильне харчування, на думку фахівців, включаючи Ольгу Земкову, Луїзу Сіар і Артура Паталаха, допоможе швидко домогтися результатів. Особливо в разі, якщо практикується йога для початківців для схуднення.

Чи можна займатися йогою людям з недостатньою гнучкістю?

Так, у міру розвитку навичок буде рости і гнучкість. Можна починати займатися при будь-якому рівні підготовки.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин