Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Йога та медитація
| Оновлено 04 червня 2020, 19:20
16517
0

Йога

Баланс між фізичними вправами та психічною рівновагою

| Оновлено 04 червня 2020, 19:20
16517
0
Йога

Заняття йогою перестало бути екзотикою і міцно увійшло в повсякденне життя. Завдяки цій системі вправ, дихання і мислення реально підтримувати в здоровому тілі здоровий дух. Саме йогою голлівудські зірки зобов'язані своєю енергійністю та підтягнутою фігурою. Ви навіть самі можете влаштувати свій йога челендж, скориставшись порадами статті.

Йога та схуднення

Проблема: калорійність пасти карбонара з келихом червоного вина —  450 калорій

Рішення: годину заняття хатха йога спалює 450 калорій

Йога та вагітність

Проблема: набряклість, застій лімфи, слабкість, тривожність.

Рішення: заняття йогою підготують м'язи тазу до пологів, налагодять циркуляцію лімфи

Йога для початківців, як почати займатися йогою

Якщо і ви вирішили взяти приклад з голлівудських знаменитостей, то це добре.

Перед тим, як розпочати йогу для початківців, варто:

  1. Визначтесь з видом. Йога для початківців буває різною: хатха, кундаліні йога, флай і т. д.
  2. Знайдіть онлайн-заняття або урок, наприклад з Кариною Харчинською. Йога для початківців доступна у вигляді безкоштовних роликів в Youtube. Це відмінне рішення для тих, хто бажає займатися вдома.
  3. Підберіть комфортний одяг для занять. Заняття йогою вимагає вбрання з натуральних тканин. Вільні футболки, «аладіни», штани з матеріалу, що дихає.
  4. Підберіть час і локацію. Якщо флай йога вимагає особливих пристосувань (підвісних гамаків), то рештою йог можна займатися вдома. Придбайте спеціальний килимок, і вперед. Що стосується часу, то пози йоги робляться на голодний шлунок. Значить свій йога челендж проводьте відразу після пробудження або через 3-4 години після їжі.
  5. Приміщення для йоги перед заняттям провітріть. Можете запалити улюблену аромапаличку.

Поради для початківців на заняттях йогою

Тренери йоги радять новачкам:

  1. Перші рази займатися з коучем. Він покаже пози йогів, підкаже техніку правильного дихання. Обов'язково попередьте тренера про травми і захворювання, що впливають на гнучкість і рухливість тіла.
  2. Слухайте своє тіло. Заняття йогою має принести розслаблення і спокій, а не біль у тілі і нервозність. Якщо якась асана не виходит,ь або щось болить, не мовчіть - скажіть тренеру. Він полегшить ваш стан.
  3. Вимкніть голову. Йога для початківців лякає складністю асан. Але найважче відключити голову під час медитації і розслабитися. Слухайте тільки своє тіло.

Види йоги і яка краща

Заняття йогою починається з вибору техніки. Тренери налічують понад 50 видів цієї тілесної і духовної практики. Кожен стиль має свої особливості, характерні елементи, сформовані на основі:

  • фізичних;
  • духовних;
  • ментальних принципів засновників.

Щоб вибрати, яка йога для початківців підійде саме вам, познайомтесь з коротким оглядом технік.

Хатха йога —  базова техніка. Її різновиди королівська йога, айенгар, йога для вагітних, для тих, кому за 60. З кожним роком з'являються нові техніки. Тому навіть найдосвідченіші спортсмени можуть вибрати щось новеньке для себе.

Хот-йога, Бікрам-йога

Гаряча йога з'явилася давно, але в 2010 р. отримала другу хвилю популярності. Тренери йоги пропонують займатися в сауні з температурою повітря 40 градусів. Такий незвичайний підхід обіцяє:

  • високу рухливість суглобів;
  • прискорене виведення токсинів і шлаків;
  • захист від травм і розтягнення зв'язок;
  • швидке схуднення. У теплому приміщенні при фізичних навантаженнях метаболізм прискорюється в кілька разів.

Але для такої йоги є і протипоказання. Від асан в сауні краще відмовитися людям з гіпертонією, варикозною хворобою й іншими захворюваннями кровоносних судин. Та й гаряча йога не підходить для ранкової розминки. Після такого заняття навпаки, хочеться розслабитися і спати.

Флай (антигравітаційна) йога

Такий комплекс в гамаках подужає навіть початківець йог. Ця йога отримала назву «флай» через те, що всі асани виконуються в спеціальних текстильних гамаках, підвішених до стелі.

Перевага такої активності в більш делікатному впливі на суглоби і хребет. Під впливом сили тяжіння витягування йде більш плавно, а складні асани реально виконувати без болю.

Акройога, парна йога

Асани виконуються в парі. Часом вони більше нагадують акробатичні етюди з підтримками, розтяжками і т. д.

Акройога складається зі стандартних:

  • розминки;
  • самого заняття. Чоловіки виконують роль опори, підтримки. Їм така йога допоможе підвищити віру в себе, бойовий дух. Жінкам доводиться довіряти і відчувати партнера;
  • розслаблення.

Кундаліні-йога

Кундаліні-йога —  духовне вчення, за допомогою якого практикуючі активізують енергію кундаліні. Її представляють у вигляді двох змій, що обвивають хребет. Адже з санскриту «кундалін» перекладається як змія, яка згорнулась, заснула.

Пози йогів такі, як поза лотоса, лучника, поза дитини активізують нижню чакру і енергію вогню (агня).

Поєднання медитацій і особливих поз йоги в кундаліні відкриває сильну інтуїцію. У людини після практик кундаліні-йога з'являється бажання малювати, писати, вирощувати квіти, шити одяг, пробуджується ораторський талант і підвищується самооцінка.

Сахаджа-йога

Релігійна течія йоги. Його засновниця Шрі Матаджи Нирмала Деві стверджує, що за допомогою медитацій реально розкрити даний від народження потенціал. Спів мантр, підвищення внутрішніх вібрацій зміцнює нервову систему людини, її стає простіше протистояти стресам, налагоджується обмін речовин і травлення.

Мантра-йога

Духовна практика. У асанах, застосовуючи різні мудри, людина співає мантри. Дихання, статична поза і відключення від зовнішніх подразників —  ключові моменти цієї йоги

Йога нідра

Йога, що замінює снодійне. Заняття, де не потрібно пітніти. Так кажуть про нідра йога. Це дихальна практика в статичних позах допоможе прибрати наслідки стресового дня, налагодити сон, позбавитися від тривожності.

Гуру-йога

Класична йога, але з індивідуальним підходом. Учитель (гуру) взаємодіє з учнем, дає вказівки, перевіряє силу духу й тіла. Така йога  передбачає повне розчинення у вчителі, його шанування. Через відмінності в ментальності європейців та індусів така практика вкрай рідко використовується на території СНД.

Раджа-йога

Королівська або Ішвар йога, махараджа йога. Це найдавніша школа, що складається з 6 принципів (істина, самоконтроль, відмова від насильства і крадіжок, чистий спосіб життя) і класичних йога поз. Махараджа йога вважається однією з найдавніших технік. Підійде тим, хто хоче грунтовно зрозуміти ведичну культуру та Індію.

Йога при схудненні

Мрієте почати здоровий спосіб життя і отримати гарне тіло за допомогою йоги для схуднення? Це реально. Але не розраховуйте на швидке схуднення. Йоги зі стажем кажуть, що скинути зайву вагу можна за півроку регулярних занять по 3 рази на тиждень тривалістю 60 хвилин.

Під час заняття йогою для схуднення:

  • відновлюється перистальтика кишечника. Швидше йде вода, втрачаються об’єм на животі;
  • налагоджується лімфотік. Банальна вправа "поза немовляти" і різні випади відновлюють циркуляцію лімфи в органах тазу. Від цього також знижується вага;
  • заняття заспокоює. Різні асани йоги для схуднення, рівномірне дихання прибирають невроз. А це —  основна причина переїдання.

Якщо бажаєте за 2 тижні схуднути на 5 кг, то краще сідайте на дієту. Але якщо ваша мета —  отримати гарне, гнучке, підтягнуте тіло, то тоді записуйтеся на йогу для схуднення.

Йога при депресії і неврозі

Побороти наслідки стресу і неврозу швидше, безпечніше седативних препаратів може нідра йога.

Займатися такою медитацією можуть всі (дорослий і дитина). За допомогою асан і глибокого дихання людина занурюється в прикордонний стан, що передує сну. Для цього жінка чи чоловік  за допомогою ротації (почергового концентрування уваги на різних частинах тіла) розслабляється, знімає м'язові спазми.

Глибока медитація прибирає тривожність, стрес, підвищує працездатність. Користь від такого заняття тривалістю 5-20 хвилин можна порівняти з 3 годинами сну.

Найефективніші пози в йозі

  • «Собака мордою вниз» і «собака мордою вгору». Ноги на ширині плечей. Робимо нахил вперед. Руками, торкаючись підлоги, розгортаємо лопатки в сторони, роблячи спину прямою і рівною, опустивши голову вниз. При «собака морда вгору», утворивши трикутник, голову піднімає вгору. Така йога для спини налагоджує травлення, прибирає сутулість, лікує сколіоз.
  • «Кішка». Опора на 4 точки. На вдиху згинайте спину, на видиху - прогин. Така йога для спини знімає спазми, повертає рухливість шиї, тонізує нервову систему.
  • «Кобра». Ляжте на живіт. Руки поставте на ширині плечей на рівні грудей. Чи не піднімаючи таз і ноги, підніміть верхню частину тіла, спираючись долонями в підлогу. Ця асана йоги для спини показана тим, у кого проблеми зі щитовидною залозою, обмежена рухливість шиї, розумова робота.

Пози в йозі для двох

Парна йога не тільки покращує рухливість суглобів, а й налагоджує теплі, довірливі відносини з другою половинкою, повертає ніжність і пристрасть сім'ям зі стажем.

Тренери рекомендують підібрати асани, які будуть  до снаги чоловікові й жінці. Так в парній йозі часто використовують позиції:

  1. Сядьте один проти одного, скрестивши ноги. Встановіть зоровий контакт з партнером і утримуйте його протягом 10 вдихів і видихів.
  2. Візьміть один одного за передпліччя. На вдиху піднімайте груди, щоб спина в районі лопаток утворила прогин. На видиху синхронно тягніть підборіддя вниз.
  3. Встаньте спиною один до одного. Щільно притулившись до партнера, розведіть ноги на ширину стегон. Повільно опускайся вниз, немов сідайте на невидимий стілець. Повторіть вправу 5 разів.

Не важливо, яку асану ви підберете. Головне, щоб парна йога приносила задоволення 

Питання, які часто задаються

1. Займаюся йогою будинку самостійно. Чула, що жінкам не завжди можна робити асани. Чи так це?

Пози йоги потрібно підбирати в залежності від місячного циклу. Під час критичних днів відмовтеся від стійки на лопатках, на голові, перевернутих поз. А ось випади і нахили приберуть спазм, біль і набряклість.

2. Вже на 7 місяці вагітності. До вагітності займалася йогою 2 роки. Чи можу зараз практикувати?

Так. Вам підійде Хатха-йога. На третьому триместрі підійдуть асани, що розкривають таз, розтягують м'язи тазового дна. Практикуйте позу дерева, нахил до колін, позицію кравця.

3. Обов'язково, практикуючи йогу, треба переходити у вегетаріанство?

Ні. Вегетаріанство —  наступний етап духовного розвитку. Але ніхто не заважає робити асани та практикувати, вживаючи їжу тваринного походження.

4. Скільки поз існує в йозі?

Різні техніки йоги налічують понад 8, 5 млн асан. Звичайні люди практикують трохи більше 1100 поз.

5. Коли після пологів жінка може практикувати йогу?

Через 40 днів після народження дитини жінка може виконувати базові асани йоги.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин