Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник боксу
| Оновлено 03 листопада 2023, 18:37
65874
0

Види ударів у боксі і їх особливості

Детально о видах ударів в боксі

| Оновлено 03 листопада 2023, 18:37
65874
0
Види ударів у боксі і їх особливості
важкий удар боксера

Щоб розумітися на всіх нюансах боксу, слід знати не тільки відомих представників дисципліни, а й назву ударів в боксі, а також особливості їх застосування.

Від чого залежить технічність боксера

Кожен рух або удар в боксі має свої особливості в застосуванні. Саме на них будується тактика захисту, а також атака після виявлення слабких сторін опонента. Удари можна застосовувати як в одиночному варіанті, так і створювати з них зв'язки. Але недостатньо тільки відточити вміння потрапляти в ціль. Боксер повинен прораховувати ситуацію наперед, змінювати стратегію по ходу бою, а також передбачати, який саме удар вплине на ситуацію цієї миті.

Основні види ударів

Класифікувати бокс удари можна за кількома критеріями:

Рука виконання

Праві або ліві

По цілі

В корпус або голову

По траєкторії

Прямі, бічні та знизу. Вони можуть бути довгими або короткими

Всього існує кілька основних ударів:

  • джеб;
  • хук;
  • аперкот;
  • свінг;
  • крос;
  • джолт.

Прямий удар (Джеб)

Це найпоширеніший удар в боксі, який також називають довгим прямим. Він виконується ближньою рукою і при частому використанні може втомити опонента. Найчастіше такий удар потрібен для промацування слабких сторін противника. Він також важливий для захисту, тому що дозволяє утримувати суперника на достатній дистанції та продумати тактику атаки.

Боковий удар (Хук)

Такий короткий бічний удар в боксі виконується без замаху зігнутою під прямим кутом рукою. Маса тіла тут використовується максимально, тому найчастіше саме хук - удар що нокаутує, якому передує серія підготовчих джебів. Від нього складно захиститися, адже траєкторія є непередбаченою для суперника.

Нижній удар (аперкот)

Це удар знизу, який виконують в голову або корпус. Оскільки він вражає найбільш вразливі місця (щелепа, сонячне сплетіння, печінка), нерідко стає причиною нокауту. Часто боксер, який ухилився від хука в нирці або ухилі, використовує його для контратаки. Але для бою на дальній дистанції він неефективний.

Свінг

Такий удар займає довгий час, тому важливо заздалегідь подумати про стратегію захисту. Свінг виконують збоку з замахом, випрямляючи руку під час удару. Велика міць залежить саме від правильної траєкторії.

Крос і джолт

Крос це довгий прямий удар в боксі, який виконують дальньою рукою. Найчастіше йому передує тривала серія джебів. Але зважаючи на різкий поворот тулуба боксера, удар попередньо потрібно довго відпрацьовувати на тренуваннях, позаяк є ризик втратити рівновагу. Якщо під час удару опустити кулак активної руки вниз, вийде джолт.

Часті питання

➦➦ Чому крос - складний удар?

✔️ При такому прийомі вага переноситься на передню ногу після руху задньої. Міць удару залежить від сили боксера і вміння вкласти свою вагу в кулак. Крім того, плече під час удару знаходиться в русі, що порушує баланс тіла боксера.

➦➦ Який удар вважається найважчим?

✔️ Це лівий бічний удар (різновид хука). Він може завдати шкоди здоров'ю опонента.

➦➦ Коли краще використовувати свінг?

✔️ Тільки коли боксер впевнений у своєму захисті. Противник при цьому найчастіше вражений попереднім ударом і його потрібно "добити".

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин