Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник боксу
| Оновлено 03 листопада 2023, 19:07
2402
0

Що собою являє клінч і для чого він в боксі

Що значить боксерський клінч і коли він виконуєься

| Оновлено 03 листопада 2023, 19:07
2402
0
Що собою являє клінч і для чого він в боксі
Боксери у клінчі

Бокс - це надзвичайно видовищний вид спорту. Однак часто вболівальники помічають, що спортсмени ніби обіймаються, а рефері припиняє подібну ситуацію. Такий стан називається клінч. Щоб розуміти, чи правильно боксери використовують його, а також що таке клінч для конкретної ситуації, необхідно запам'ятати базові правила.

Що значить клінч

Цей термін з'явився в Англії та в перекладі означає "Захоплення". Клінч це прийом, при якому боєць для знерухомлення суперника і відходу від удару, стримує його. Такий прийом є забороненим, але викорінити його зі спорту повністю не вдається. Суддя при клінчі може зробити брейк - розняти супротивників і розвести їх по різні боки рингу, після чого продовжити поєдинок.

В яких випадках потрібно використовувати клінч бокс і як йому протистояти

Хоч такий прийом часто використовується в боксі, особливо коли обидва противника втомилися, у нього є свої різновиди і техніки правильного виконання. Заборонено використовувати "брудний бокс", тобто захопити суперника і бити його.

Технічно, клінч в боксі це захоплення рук або плечей противника власними руками. В цей час боксер може відновити збите дихання або зібратися з силами для продовження сутички. Але варто пам'ятати, що і супротивник встигає перевести дух і продумати свою наступну стратегію на раунд.

Правильній техніці клінча не вчать на тренуваннях, боксер сам визначає, який спосіб йому зручний і вчиться використовувати його. Але щоб увійти в бокс клінч, є 2 способи:

  1. затиснути руки противника в пахвах;
  2. обхопити його своїми руками, як ніби "обійняти".

Якщо один з противників вище або більше іншого, клінч це більш вигідне становище для нього. Адже навалюючись на противника всією вагою, можна вимотати його і домогтися не таких точних і сильних ударів. Якщо використовувати клінч для такої мети та на додачу до нього активно атакувати й бити чітко в ціль, можна виграти бій навіть за набраними очками.

Потрібно пам'ятати, що тримати суперника за боксерки клінч забороняє. Також не можна використовувати будь-які удари, адже з близької відстані є ризик покалічити суперника.

Існує спосіб протидії клінчу: боксер повинен показати, що і сам йде в захоплення, але в останній момент перед ним призупинитися і відправити супернику сильний аперкот.

Як клінч використовується в тайському боксі

Тайський клінч відрізняться від звичайного тим, що боксери використовують його не тільки для захоплення противника, але і для виконання атакувальних ударів. Такий клінч це не тільки спосіб знерухомити суперника, але і звалити його з ніг.

Від боксера потрібна велика фізична сила і вміння діяти сильними й різкими ривками. Тому такий прийом потрібно довго тренувати та прокачувати потрібні скіли. Що таке клінч для супротивника - це сама виснажлива позиція, адже він не тільки здавлений, але і піддається постійним ударам і поштовхам з близької дистанції.

Часті питання

➦➦ Клінч використовується тільки в професійному боксі?

✔️ Ні, часто можна помітити його в боях будь-якого рівня. Крім того, багато єдиноборств і видів боротьби також використовують клінч. Але тільки в боксі це прийом більше для відпочинку, ніж для атаки.

➦➦ Злісне клінчування карається?

✔️ Так, якщо боксер зловживає цим становищем і не реагує на усні зауваження рефері, його можуть дискваліфікувати за пасивне ведення бою і навмисне затягування.

➦➦ Чи можна уникати клінча?

✔️ Так, для цього не потрібно довго затримуватися на близькій або середній дистанції. Атакувати суперника або відходити після удару слід під кутом щодо його фронту. Також добре мати натреновані ноги й швидко рухатися по рингу, щоб суперник не зміг вас зловити.ть.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин