Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 01 листопада 2023, 14:20
12374
0

Що таке положення поза грою у футболі

Розповідаємо про положення поза грою

| Оновлено 01 листопада 2023, 14:20
12374
0
Що таке положення поза грою у футболі
Twitter
Основне правило гри в футбол полягає в тому, щоб всі футболісти на полі були залучені в ігровий процес. Винятковим становищем в цьому плані користуються тільки воротарі, функції яких спрямовані на захист воріт своєї команди. Всі інші польові гравці повинні знаходитися в умовній зоні, де здійснюється контроль м'яча і присутній фактор безпосереднього контакту з суперником. Інше розташування футболіста розцінюється в футболі, як положення поза грою.
У футбольному середовищі подібну ігрову ситуацію прийнято називати офсайдом. Термін має англійське походження і буквально перекладається, як «off side» - поза грою. Цим терміном в основному оперують спортивні коментатори. Офсайди є частиною футбольної статистики, які свідчать про розпал боротьби і про ігрову ситуацію на футбольному полі. Це те, з чим найчастіше стикаються у своїй футбольній кар'єрі нападники.

Що означає поза грою (офсайд) з точки зору футбольних правил

Слід зазначити, що дана ігрова ситуація не є порушенням і не передбачає накладення на винуватця штрафних санкцій. Це правило, яке варто дотримувати гравцям, які беруть участь в грі. Відповідно до Правил положення поза грою у футболі розцінюється як неприпустиме становище атакуючого футболіста на полі по відношенню до лінії захисників команди супротивника.
При виявленні подібного розташування футболістів під час гри, атака переривається і матч зупиняється. Головний арбітр матчу призначає вільний удар в сторону команди, чий гравець опинився в офсайді.
Як правило, функція стежити за ситуацією на полі, щоб запобігти атаці з положення поза грою, покладається на лінійних суддів. Саме бічні помічники головного судді відповідають за дотримання правил в цьому аспекті. При виявленні офсайду лінійний суддя сигналізує головному арбітру матчу сигналом сигнальним прапорцем. Футболісти граючих команд не можуть оскаржувати рішення бокового судді, як і остаточне рішення з цього приводу, зроблене головним арбітром матчу. Гол, забитий у ворота команди гравцем, який перебуває в офсайді, не зараховується.
У сучасній практиці футболу часто використовується практика створення штучного положення поза грою. Гравці захисної лінії строго стежать за розташуванням на полі атакуючих футболістів команди суперника. Як тільки виникає ситуація з гострим пасом у вільну зону або навіс, захисники одночасно повинні пересунутися на крок, два вперед, залишаючи за своєю спиною атакуючого гравця. Подібна ігрова схема є хорошим засобом протидії футболістам атакуючої лінії.

Що значить офсайд в технічному плані?

Схематично ситуація з офсайдом виглядає наступним чином. Говорячи простою мовою бути поза грою це означає. Гравець, що здійснює атакуючі дії в напрямку воріт суперника, в початковий момент пасу або передачі м'яча йому від іншого гравця своєї команди, не повинен знаходитися ближче до воріт, ніж гравці команди, що обороняється.
Зафіксувати положення поза грою можна, якщо атакуючий гравець в момент початку пасу всім тілом або окремою частиною тіла перетнув умовну лінію оборони і знаходився найближче до воріт суперника. Відлік умовної лінії оборони ведеться від передостаннього гравця команди, що обороняється, включаючи голкіпера. Тобто якщо нападник на півкроку виявився ближче до лицьової лінії, ніж будь-який захисник команди, що обороняється, гра зупиняється. Найвищою спортивною майстерністю вважається вміння гравця атаки грати на лінії офсайду. При грамотному розташуванні нападника на полі, гострі ситуації найчастіше закінчуються голом.
У наступних ігрових моментах офсайд не фіксується:
  • в ситуації, коли пас був зроблений гравцем, який перебуває ближче до воріт, положення поза грою не фіксується;
  • не рахується офсайдом і положення гравця, коли він отримує м'яч при вкиданні через аут;
  • якщо гравець знаходиться на одній лінії з двома гравцями команди суперника;
  • коли подібна ситуація розгортається на власній половині поля (найчастіший варіант гри при контратаках) футболіст, який отримує пас від свого гравця за спинами гравців команди суперника, офсайду немає.

Що таке порушення правил при офсайді?

Правила передбачають порушення при фіксації положення поза грою у випадках:
  • якщо футболіст, перебуваючи в положенні поза грою, створює перешкоди гравцям команди, що обороняються, заважає грамотно виконувати оборонні функції;
  • порушенням буде вважатися ситуація, коли футболіст, який потрапив в офсайд, використовує перевагу свого становища на полі (торкання м'яча, відскочив при ударі об штангу або перекладину, при відскоку від захисника команди, що обороняється);
  • продовжувати брати участь в ігровому моменті, не враховуючи очевидні мінуси свого становища на поле.
За систематичні порушення в подібних ситуаціях гравець може отримати від головного арбітра зустрічі попередження.
Порушенням не вважатиметься, якщо гравець, який перебуває в офсайді, отримав м'яч від гравця команди суперника внаслідок тактичної помилки (відскок не рахується). Не вважатиметься положенням поза грою, якщо гравець отримує м'яч після удару від воріт. Під час розіграшу кутового, умовна лінія оборони, на якій розташовуються захисники команди, що обороняється, не береться до уваги.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин