Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 19:01
13201
0

Що таке овертайм в футболі

Розповідаємо про овертайм

| Оновлено 31 жовтня 2023, 19:01
13201
0
Що таке овертайм в футболі
Twitter
Кожен футбольний матч має строго регламентований ліміт часу. У професійному футболі гра на полі триває 90 хвилин основного часу, відведеного регламентом. Матч ділиться на дві частини - тайми, кожен по 45 хвилин. Перерва між таймами становить 15 хвилин. Однак для того щоб з'ясувати хто на полі найсильніший, команди змушені грати овертайм, футбол, хокей і деякі інші командні види спорту передбачають гру до переможного кінця. Ця норма поширюється в основному на кубкові змагання, в яких підсумком матчу є тільки перемога одного з суперників.
Як і більшість позначень, використовуваних в сучасному футболі, термін має англійське коріння. У перекладі з англійської мови вираз «overtime» буквально означає доданий час: «over» - понад, «time» - час. Говорячи простою мовою - це додатковий ліміт часу, який спеціально дається командам для з'ясування сильнішого.

Що значить додатковий час для футбольного матчу?

При завзятій боротьбі на футбольному полі, коли питання про переможця матчу з фінальним свистком судді залишається не з'ясованим, всі крапки над «I» повинні бути розставлені в додатковий час. Як правило, овертайм в футболі складається з двох мікротаймів, кожен по 15 хвилин ігрового часу з невеликою перервою. Під час перерви команди міняються сторонами поля і знову продовжують грати, намагаючись взяти верх над суперником.
Слід зазначити, що в футболі подібний термін застосовується не часто. В основному в коментарях до гри, в зведеннях статистики звучить в цьому плані інша фраза - додатковий час. Нерідко в футбольному середовищі додатковий час називають ще екстра-таймом. Суть від цього не змінюється.
Разом з додатковим часом загальне ігровий час футбольного матчу становить вже не 90 хвилин, а 120.
Овертайм частіше зустрічається в хокеї або в баскетболі, в тих видах спорту, де правила гри і регламент турніру допускає використання додаткового часу для отримання підсумкового результату спортивного протистояння. В цьому випадку додатковий час лімітовано. Гра в овертаймі закінчується після того, як одна з команд зуміла забити гол або отримати очки, тим самим вийшовши за підсумками зустрічі вперед.

Що означає екстра-тайм з технічної точки зору?

Екстра-тайми в футболі відрізняється від доданого часу. Якщо брати всю гру цілком, чистого ігрового часу завжди менше відведених регламентом хвилин. Протягом матчу завжди трапляються зупинки, пов'язані з замінами, з наданням медичної допомоги потерпілому футболістові, з іншими технічними моментами, не пов'язаними з ігровою ситуацією. Головний арбітр матчу всі вимушені зупинки часу заносить до протоколу матчу, додаючи до основного часу компенсовані хвилини. Як правило, компенсований час становить 1-5 хвилин, що додається до основного ліміту часу.
В цьому і полягає головна відмінність овертайму від доданого часу. Можливість продовжувати футбольний матч у додатковий час передбачений регламентом турніру. Наприклад, наявність екстра-таймів обов'язково мається на увазі в матчах стадії плей-офф, де завжди повинен бути переможець і переможений. Тривалість додаткового часу зафіксована в Правилах. Як і у випадку з основним часом матчу, до часу, відведеного на овертаймі, суддя може додавати компенсовані хвилини. Футбольний матч в реальній ситуації ніколи не триває ні 90, ні 120 хвилин рівно. Завжди до протокольного ліміту часу додаються хвилини в якості компенсації ігрового часу.
У додатковий час зберігається дія всіх правил. Команди грають в тих же складах з урахуванням проведених замін і вилучень, що трапилися в процесі футбольного матчу. Всі факти і події на полі, що відбулися в овертаймі заносяться до протоколу футбольного матчу.
Єдиною зміною в Правилах може стати умова, при якому футбольний матч, що триває в додатковий час, може бути закінчено:
  • правило золотого голу;
  • правило срібного гола.
Якщо протягом овертайму одна з команд зуміла першою забити гол у ворота суперника, вийшовши за підсумками зустрічі вперед, матч закінчується. У протоколі до матчу буде зафіксовано - переможний гол забитий у додатковий час. Подібне правило було введено в дію на короткий період і на сьогоднішній день не працює.

Що означає гра в овертаймі не виявила переможця?

В основному додатковий час застосовується в офіційних матчах. Для прощальних матчів, для ігор, що носять товариський характер, додатковий час з метою виявлення переможця не використовується.
Не завжди овертайм дозволяє вирішити результат матчу. В історії футболу досить часто траплялися ситуації, коли команди в екстра-таймах забивали більше голів, ніж в основний час матчу, проте це ніяк не позначилося на визначенні найсильнішої команди. У подібних випадках, коли додатковий час не виявив переможця матчу, питання з переможцем вирішується або жеребом, або в процесі пробиття серії одинадцятиметрових ударів (пенальті). Не слід плутати цю норму з штрафною санкцією за допущене порушення в процесі гри.
Серія пенальті включає в себе стандартні удари з 11-ти метрової позначки, по 5 ударів для кожної команди. Перемагає той колектив, який зуміє забити більшого голів. При досягненні нічийного результату, серія триває до тих пір, поки одна з команд не зможе вразити ворота суперника.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин