Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:16
17860
0

Що таке глор в футболі

Глор у футболі - це не фанат і не постійний шанувальник однієї улюбленої футбольної команди

| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:16
17860
0
Що таке глор в футболі
Twitter
У спорті завжди є вболівальники, проте, як і в будь-якому соціальному суспільстві, в спорті є ті, які до кінця віддані своїм спортивним кумирам, і є ті, які вважають за краще вболівати за того, хто виявився сильнішим на даний момент. У футбольному середовищі таких шанувальників чужої слави прийнято називати глори
Слово, як і більшість футбольних термінів, має англійське походження. Глор є скороченим варіантом англійського виразу «glory hunter», що означає мисливець за славою. Слово має негативну смислове навантаження і вживається в принизливій і зневажливій формі.
Глор в футболі - це не фанат і не постійний шанувальник однієї єдино улюбленої футбольної команди. Глор вболіває за успішні команди, які перебувають в зеніті своєї слави і на піку популярності. Причому це пристрасть може змінюватися в залежності від того, хто на сьогоднішній день є переможцем і домігся найвищих футбольних досягнень.

Що значить вболівати не по-справжньому?

Прикладом такого ставлення є ситуація з уболівальниками мадридського «Реала» або англійського клубу-легенди «Манчестер Юнайтед». У свої кращі роки обидва клуби вважалися найсильнішими футбольними клубами планети, виграючи поспіль всі основні турніри і змагання. На такій хвилі успіху і багато в чому завдяки зоряному складу виконавців, команди мали величезну армію вболівальників.
Як тільки клуби вступили в смугу невдач, обумовлених різними причинами, кількість уболівальників у обох клубів помітно поменшало. Табір справжніх шанувальників королівського клубу і манкуніанців швидко покинула та категорія вболівальників, які вважали за краще чужі успіхи і перемоги результатами своїх колишніх улюбленців. Вболівальник, який швидко переорієнтувався з однієї футбольної команди на іншу, більш успішну і презентабельну, типовий глор.
Термін глор можна часто почути в фанатському середовищі і серед затятих шанувальників футбольних клубів, які так відгукуються про псевдо фанатів, любов яких до рідної команди швидко випаровується з початком смуги невдач або після невдалого сезону. Прапор, форма і шарфи з однією емблемою легко змінюється на футбольну атрибутику іншого клубу. Цим пояснюється і настільки негативне ставлення до подібних «фінтів» псевдо фанатів з боку справжніх цінителів футболу.

Що означає термін Глор в широкому сенсі?

Глор в більшості випадків людина, яка поверхово розбирається в футболі, нерегулярно стежить за поточними результатами і турнірним становищем «улюбленої» команди. Ні про які знання футбольної тактики і стратегії в даному випадку не може бути й мови.
Його більше цікавить навколофутбольний пафос, високі титули, гучні перемоги, що дають відчуття особистої причетності до високих досягнень футбольного клубу. Говорячи простою мовою - глор є вболівальником одноденкою. Поки є перемоги, титули та досягнення у команди, навколо неї завжди будуть крутитися псевдо вболівальники. Практично всі гранди світового футболу мають за собою довгий шлейф глорів. Хтось в цій групі дійсно щиро захоплюється досягненнями успішних і популярних команд, комусь подобається спостерігати за грою футбольних зірок, які становлять кістяк нової улюбленої команди.
Для прикладу досить подивитися на армію вболівальників таких клубів, як лондонський «Челсі», «Манчестер Сіті» і «Парі-Сен-Жермен». До недавнього часу, у кожної з наведених команд свій час злету, ці клуби залишалися в тіні. З того моменту, як помінялися власники цих клубів, як тільки в команду прийшли гравці зі світовим ім'ям і ці клуби почали завойовувати вершини на футбольному Олімпі, армія їх прихильників помітно збільшилася.
В даному контексті в глори сьогодні потрапляє досить значна кількість псевдо вболівальників таких футбольних клубів:
  • люди, що стали з 2003 року (початок епохи Абрамовича і Жозе Моуріньо) затятими вболівальниками команди «Челсі»;
  • вболівальники, які є шанувальниками «Манчестер Сіті» з 2008 року (початок ери арабських шейхів);
  • псевдо фанати мадридського «Реала» з 2007 року (ера галактікос);
  • псевдо вболівальники, хто долучився до табору прихильників «Барселони» Гвардіоли;
  • вболівальники, які сьогодні рвуть волосся на голові, вболіваючи за паризький клуб «ПСЖ».

Що таке псевдо фанати для сучасного футболу?

Незважаючи на те, що в середовищі справжніх шанувальників і поціновувачів футбол ставлення до глорів зневажливе, ця група уболівальників часто є промоутером команди в соціальному суспільстві. З їхньої подачі зростає популярність футболу, підвищується глядацький інтерес до футбольних турнірів. Основна маса глядачів на трибунах стадіонів складається в основному з глорів. Люди приходять подивитися на футбол і в разі успіху однієї з команд отримати свою порцію футбольної слави.
При бажанні до псевдо вболівальників можна віднести практично всіх, хто іноді дивиться матчі регулярних чемпіонатів, з цікавістю спостерігають за футбольними поєдинками в єврокубках. Не обов'язково досконально розбиратися в тонкощах футболу, знати історію команди і розбиратися хто і на якій позиції грає на полі. Важливо це те, що людина любить футбол і з задоволенням спостерігає за грою на полі. Нехай сьогодні це буде «Реал» Мадрид, а завтра звичайна, нікому не відома команда з чемпіонату Норвегії, Бельгії, Данії чи Швеції.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин