Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 25 жовтня 2023, 17:20
21148
0

Що таке аут у футболі

Розповідаємо про аут

| Оновлено 25 жовтня 2023, 17:20
21148
0
Що таке аут у футболі
Twitter

Ключове завдання для футболістів під час гри полягає в контролі м'яча, що знаходиться в межах футбольного поля. Незважаючи на те, що основне переміщення м'яча здійснюється від одних воріт до інших по всій довжині поля, досить часто в процесі боротьби м'яч вилітає, викочується за межі поля, перетинаючи лінію бічної розмітки. Гра в цей момент переривається, відновлення тільки після введення «круглого» в гру руками.

Аут в футболі - процедура або технічний елемент, який потрібно виконати для того, що б повернути спортивний снаряд назад в гру. Даний ігровий момент визначається Правилами гри в м'яч ногами, де чітко описуються причини, через які виконується вкидання і як відбувається сама процедура. Подібні ситуації виникають в процесі гри постійно, так як гравцям важко в запалі боротьби утримати м'яч в межах поля. М'яч може покинути поле в будь-якій ситуації, як з огляду на неточно зроблений пас або передачі, так і в результаті відскоку після контакту з футболістами, після виконання технічних прийомів.

Статистика кількості виконуваних аутів протягом футбольного матчу не ведеться. Вкидання м'яча не є визначальним фактором переваги або переваги однієї команди над іншою. Це чисто технічний і процедурний ігровий елемент, що дозволяє повернути гру в основне русло.

Що означає в футболі вкинути м'яч з ауту?

В процесі розвитку футболу формувалися Правила гри, що визначають регламент футбольного матчу, технічне вирішення ситуацій на полі. Кожен ігровий стандартний момент, що виникає на поле, з часом отримав чітке визначення відповідно до спортивної термінології. З'явилися офсайди, корнери, аути і пенальті.

Якщо кутові удари повинні були виконуватися після виходу м'яча за лицьову лінію, то виходи м'яча за бокову лінію стали називатися аутами.

У перекладі з англійської це слово означає буквально «поза», тобто за межами ігрової зони. При виникненні подібних ситуацій, футболісти повинні з того самого місця, де м'яч покинув межі поля, ввести його назад в гру. Термін «аут» став вживатися ще в 1863 році, проте його виконання сильно відрізнялося від нинішніх правил. Спочатку футболісти повертали м'яч назад на поле ударом ноги. Знадобилося майже 20 років, перш ніж було вирішено починати гру після вкидання, тобто після кидка «круглого» руками.

У ситуаціях, коли спортивний снаряд залишає поле, перетинаючи лінію бічній розмітки, лінійний суддя сигналізує про це головному арбітру матчу. Гра в цей момент припиняється і буде відновлено тільки після введення спортивного снаряда назад в поле. Головний суддя визначає місце введення м'яча в поле і сторону, яка повинна виконати вкидання.

Аут призначається суддею в сторону тієї команди, гравець якої останнім торкнувся м'яча.

При вкидання гравець намагається віддати м'яч гравцеві своєї команди, якщо ігрова ситуація не вимагає добровільної передачі «круглого» супернику (принцип fair play).

Що значить аут в технічному плані?

Відповідно до Правил, введення м'яча з-за бокової лінії під час матчу представляє певну процедуру. Футболіст, який повинен ввести спортивний снаряд в гру, займає певне положення. Тіло спортсмена, його обличчя, торс і решта тіла повинні бути поверненими в бік поля.

Ноги футболіста в момент кидка повинні бути на одній лінії і торкатися п'ятами газону. Переступати розмітку бічної лінії забороняється, як і відривати п'яти від землі. Вкидання здійснюється через голову гравця, двома руками. Напрям польоту м'яча може бути вибрано на розсуд футболіста.

Від місця виконання ауту всі гравці на полі, включаючи футболістів команди-суперника, повинні знаходитися не ближче 2 м. Гравцеві забороняється здійснювати з м'ячем інші маніпуляції і виконувати технічні прийоми. Друге торкання до м'яча для футболіста, що вводив спортивний снаряд в гру, допускається тільки в разі рішення арбітра повторити вкидання.

Як тільки футболіст виконав кидок, м'яч вважається введеним в гру. Гравцеві доведеться виконати вкидання заново, якщо суддя встановить, що м'яч вводився ні з того місця, де залишив поле або ігровий момент випав з уваги арбітрів матчу.

Що таке порушення при виконанні ауту?

Слід зазначити, що порушення процедури виконання вкидання тягне за собою передачу права ввести м'яч в гру іншій команді.

Основними порушеннями в даному випадку є:

  • повторне торкання гравця, що вкидає м'яч до першого торкання його польовим гравцем;
  • гравець, що вводить м'яч в гру, торкнеться м'яча рукою знову, коли той вже знаходиться в грі (призначається штрафний удар в бік команди гравця, що порушив правила);
  • аут може виконати воротар, однак грати руками поза зоною штрафного майданчика і до першого торкання іншого гравця, забороняється;
  • під час вкидання забороняється перешкоджати виконанню цього технічного прийому (покарання винному - жовта картка за неспортивну поведінку).

Аут в реальності - що це таке?

У нинішніх умовах при вкиданні і спортсмени і судді рідко коли строго дотримуються правил. Гравець може ввести м'яч кидком, перебуваючи в межах ігрової зони на відстані від лінії розмітки. Чи не є обов'язковим суворе положення тіла під час кидка. Допускається виконувати вкидання м'яча з розбігу, однак при цьому в момент кидка п'яти гравця повинні торкатися землі.

М'яч можна вкидати в будь-якому напрямку. Якщо м'яч здійснює переміщення уздовж бічної лінії, вкидання доведеться повторити. Відстань, на яку м'яч з-за бокової може бути введений в поле не обмежується. У сучасному футболі є ігрові ситуації, коли при виконанні ауту м'яч посилається безпосередньо під штрафний майданчик, загострюючи положення біля воріт суперника.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин