Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 25 жовтня 2023, 15:54
4517
0

Що таке вболівальники в футболі

Розповідаємо про вболівальників

| Оновлено 25 жовтня 2023, 15:54
4517
0
Вболівальники в футболі
Twitter

Для будь-якого виду спорту вирішальним фактором, що визначає його популярність, є кількість уболівальників. У світі спорту командні види спорту завжди стояли винятком, як в плані видовищності, так і в плані спортивних змагань. Є вболівальники і в хокеї і в регбі, в баскетболі і в водному поло, проте футбольні вболівальники - це особлива категорія шанувальників спортивних змагань, що стоїть особливо в спортивному світі. У нинішніх умовах вболівальники є рушійною силою в професійному спорті, і футбол в цьому плані не є винятком.

Кожен футбольний клуб має свою армію шанувальників, у когось більше, у когось менше. Кількість уболівальників визначає статус команди, її самобутність. Чим вище статус футбольного клубу, тим більше у клубу традицій і досягнень в спорті, тим ширше його визнання, тим вище його популярність серед людей. Змінюються власники клубів, йдуть і приходять нові тренери, один за одним з'являються нові спонсори, проте вболівальники футболу залишаються відданими кольорам своєї рідної команди. Найголовніше, що справжні шанувальники команди залишаються вірними своїм кумирам і в радості і в горі, в піку великих досягнень і під час провальних сезонів.

Що таке футбольний уболівальник в соціальному плані?

Шанувальник футбольної команди - це людина, яка цілком, і душею і справою відданий ідеалам своєї улюбленої команди. Успіхи рідного клубу є для людей даної категорії сенсом життя. Самовіддана і сліпа любов до футбольного клубу стає для таких людей сенсом життя. У цьому плані абсолютно неважливо соціальне становище вболівальника, його віросповідання та національність. Такі люди, являють собою певну соціальну групу, спільність, яка тримається на всепоглинаючій любові до свого клубу, на прихильності до його традицій і цінностей.

У деяких футбольних країнах, таких як Бразилія і Аргентина, Англія, Іспанія та Італія, де футбол є національним видом спорту і користується величезною популярністю, вболівальники та фанати створили свою, особливу субкультуру. Це соціальний процес існує паралельно громадянському суспільству і тісно пов'язаний з професійним спортом. Як футбол не можливий без глядачів, так і рух уболівальників не може існувати самостійно, окремо від клубу. У цьому тандемі обов'язково є об'єкт поклоніння і суб'єкти, які служать своїм кумирам вірою і правдою.

Що значить уболівальник в плані спорту?

У кожному виді спорту є вболівальники. Інша справа, що багато що залежить від видової популярності і значущості спортивних подій в соціально-громадському плані. Не всі глядачі, які дивляться футбол по ТБ або приходять подивитися футбольні матчі на стадіоні, є вболівальниками. Левова частка тих, хто приходить побачити красивий футбол у виконанні відомих команд, більше відносяться до категорії співчуваючих і симпатиків. Кількість таких шанувальників обчислюється мільйонами. Хто полюбляє дивитися футбол, цінителі цієї красивої і цікавої гри є по всьому світу, практично у всіх країнах і на всіх континентах.

Ця категорія вболівальників найчисленніша і досить інертна. Тут немає чіткої прив'язки до окремо взятої команді. Для цієї категорії характерними є наступні аспекти:

  • подобається сама видовищність футбольних матчів;
  • перевага віддається грі відомих команд;
  • глядацький інтерес підживлюється престижністю футбольного турніру, його учасниками;
  • інтерес до результатів і досягнень окремих футболістів.

Перераховані аспекти є найпоширенішими причинами, на основі яких базується популярність футболу як виду спорту.

Інша, менш численна категорія вболівальників - це люди, які люблять футбол у всіх його проявах. Ця категорія також інтернаціональна і в неї входять справжні шанувальники футболу, регулярно дивляться футбольні матчі, прекрасно розбираються у футбольній історії і поточній статистиці. Об'єктом інтересу може виступати, як окрема команда, так і окремі гравці. В соціальному плані ця категорія не настільки активна і являє собою більше віртуальне спортивне співтовариство.

Найцікавіші дві останні категорії уболівальників - це футбольні фанати і футбольні хулігани.

Що означає в світі спорту термін футбольний фанат?

Ця категорія являє собою найактивнішу групу уболівальників, в плані соціального тиску і психологічного впливу на події, що відбуваються навколо однієї команди і у всіьому футбольному середовищі вцілому. Такі групи існують у всьому світі, у всіх країнах, де футбол вийшов на професійний рівень.

Люди, які стосуються цієї категорії, сліпо, до фанатизму, віддані ідеалам своєї улюбленої команди, є носіями клубної культури і традицій. Фанати уособлюють собою особливий соціальний прошарок суспільства, де всі інтереси сконцентровані в одному ракурсі, навколо своєї рідної команди. Для поліпшення соціальної адаптації та налагодження комунікацій зі спортивним середовищем і громадянським суспільством, групи фанатів об'єднуються в союзи, в клуби і в інші організації.

Кількість фанатських клубів і організацій точно відповідає кількості футбольних клубів. Тобто армія фанатів є у мадридського «Реала» і у команди третього дивізіону Філіппінської футбольної ліги. Різниця тільки в чисельності фанатів і в масштабах впливу, які вони здатні надати, як на футбольне співтовариство, так і громадянське суспільство.

Вплив футбольних фанатів в сучасному футболі великий. Практично кожна професійна команда, яка грає на високому рівні, постійно стежить за настроями в таборі своїх фанатів. У ряді випадків кадрові зміни в командах побічно пов'язані з думкою фанатського сектора. Жоден поважаючий себе футбольний клуб і його власник не стане нехтувати громадською думкою своїх фанатів.

Футбольний хуліган - це що таке?

Остання категорія футбольних уболівальників - хулігани, найменш численна, однак і сама непередбачувана. Об'єднує цих людей не стільки любов до футболу, скільки патологічне прагнення вихлюпувати свої негативні емоції.

Футбольні хулігани - це масове антисоціальна явище, яке приносить шкоду, як громадянському суспільству, так і шкодить репутації команд і спортсменів. Подібне явище набуло поширення на Туманному Альбіоні і в даний момент намагається набути поширення на інші країни. Дії футбольних хуліганів отримало засудження в усьому світовому співтоваристві, як на політичній сцені, так і в спортивному середовищі. Кожна з футбольних команд прагне не мати нічого спільного з подібним явищем, так як будь-які прояви агресії на грунті футболу жорстоко караються на рівні УЄФА та ФІФА.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин