Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 25 жовтня 2023, 15:36
15389
0

Що таке арбітр у футболі

Розповідаємо про футбольного суддю

| Оновлено 25 жовтня 2023, 15:36
15389
0
Що таке арбітр у футболі
Twitter
Разом з футболістами на полі одним з головних дійових осіб є футбольний арбітр. Ця персона уповноважена організаторами футбольного матчу, здійснювати контроль над дотриманням учасниками матчу Правил гри в футбол, спостерігати за подіями, що відбуваються на полі і біля нього на відповідність регламенту змагань. Іншими словами - це людина, наділена певними правами і повноваженнями, за допомогою яких здійснюється суддівство спортивного поєдинку.
Суддя обов'язково присутній і в інших командних видах спорту, де необхідно мати незалежну та неупереджену думка щодо подій, фіксувати факти і оцінювати дії спортсменів на відповідність Правилам гри. У матчі будь-якого рівня обов'язково на ігровому майданчику присутній арбітр (футбольний суддя), футбол є командно-ігровим видом спорту і проводиться на спеціально обладнаних спортивних майданчиках. Тому, саме футбольне поле - зона відповідальності футбольного судді.
Вперше людина, що здійснює функції рефері, з'явилася на футбольному полі в далекому 1863 році. З 1891 року суддівство у футболі визначилося зі своїм статусом, який більшою мірою зберігся і до наших днів.

Що означає арбітраж в футболі?

У футболі всі офіційні поєдинки, товариські і прощальні матчі, ігри в різних вікових категоріях, футбольні матчі в жіночому футболі не проводяться без участі рефері. На кожен поєдинок призначається бригада арбітрів, яка складається з трьох-п'яти осіб. Кількість суддів, які обслуговують спортивну подія залежить від регламенту турніру.
Судді призначаються організаторами турніру, (УЄФА, ФІФА, національні федерації, ліги та Футбольні Спілки) перед початком футбольного протистояння на полі. Бригада арбітрів складається:
  • головний суддя, який перебуває безпосередньо весь матч на полі;
  • двоє суддів - помічників, розташованих на бічних лініях.
Кожен з рефері діє відповідно до наданих повноважень і виконує певні функції. Головний футбольний суддя стежить за подіями, що відбуваються і ігровою ситуацією, перебуваючи безпосередньо на полі серед футболістів. Бокові судді, відповідають за дотримання правил у своїй зоні, уздовж бічної лінії, будучи під час матчу консультантами головного рефері.
Відповідно до регламенту матчу і всього турніру, кількість суддів може бути збільшено. Крім головного судді організаторами призначається резервний рефері, резервний помічник бокового судді. В останні роки в міжнародних турнірах високого рангу призначаються і двоє додаткових суддів, які відповідають за ігрову ситуацію уздовж лицьової лінії. Місцезнаходження додаткових арбітрів, за лінією воріт обох команд. В інших випадках, в турнірах особливого рівня паралельно з роботою головного арбітра функції помічника для контролю над подіями на полі виконує відео-суддя (система VAR).
Це нововведення було введено зовсім нещодавно. Вперше відео-помічник головного рефері футбольного матчу був використаний в матчах американської професійної футбольної ліги MLS. Згодом це нововведення стало використовуватися у великих міжнародних турнірах. З 2018 року система VAR офіційно включена до Правил гри в футбол.

Що значить бути футбольним суддею?

Арбітром матчу може стати тільки людина, що володіє спеціальними навичками і знаннями, що пройшла відповідну сертифікацію. Кожна футбольна федерація має свої колегії суддів, відповідно до якої здійснюється розподіл арбітрів на категорії, в залежності від досвіду:
  • перший ступінь - «юний суддя», присвоюється особам юнацького віку (до 16 років), що володіють певними навичками, спеціальною фізичною підготовкою і знаннями;
  • третя категорія найпоширеніша в суддівському середовищі, передбачає роботу з обслуговування футбольних матчів регіонального рівня (дитячо-юнацька ліга, друга і перша ліга);
  • друга категорія присвоюється рефері, який відпрацював в статусі судді третьої категорії не менше року. Рівень роботи - футбольні матчі першого і вищого дивізіону;
  • -перша, найвища категорія на національному рівні, присвоюється через два роки після роботи в статусі судді другої категорії.
Рівень обслуговування матчів - вищий дивізіон, ігри на Кубок.
Щоб стати суддею першої категорії претендент повинен мати великий ігровий досвід роботи:
  • суддівство на різних посадах;
  • поетапне проходження всіх попередніх категорій;
  • гарна фізична форма;
  • відмінні теоретичні знання і методична робота.
Перша категорія є сходинкою до найвищого статусу, до звання суддя міжнародної категорії - арбітр ФІФА. Рівень роботи - обслуговування матчів регулярного чемпіонату, робота на міжнародній арені (обслуговування матчів на рівні національних збірних, суддівство в матчах престижних єврокубкових змагань, міжнародних футбольних турнірів на рівні збірних команд).

Що таке права і обов'язки арбітра футбольного матчу?

Арбітри матчу одягнені в спеціальну форму, відповідну своїм статусом, тому добре помітні на поле. У відповідності зі своїм статусом судді мають екіпіровку, що дозволяє здійснювати суддівство матчу на рівні своїх прямих функцій, в рамках прав і обов'язків.
Обов'язковими атрибутами судді є свисток, за допомогою якого арбітр сигналізує гравцям про своє рішення, набір жовтих і червоних карток, за допомогою яких фіксуються порушення.
Бокові судді замість свистків оснащені сигнальними прапорцями, за допомогою яких відзначають зафіксовані факти порушень Правил.
В сучасних умовах арбітри (футбольні судді) отримали на оснащення переговорні пристрої, спеціальні маркери для визначення точного місця виконання штрафного удару, розташування захисних порядків команди, що захищяється.
Що стосується прав і обов'язків арбітра матчу, вони виглядають наступним чином:
  • маючи певні мотиви, суддя має право переривати, зупиняти або припинити футбольний матч;
  • припинити або зупинити матч при будь-якому зовнішньому втручанні в те, що відбувається на полі;
  • зупинити матч через серйозні зіткнення на футбольному полі, що загрожують перерости в масову бійку і хуліганські дії з боку футболістів;
  • зупинити, перервати матч з огляду на отримання гравцем однієї з команд серйозної травми;
  • винести гравцеві, що порушує правила усне попередження;
  • накласти на гравця дисциплінарні санкції за умисне порушення Правил;
  • вживати заходів щодо забезпечення порядку в навколофутбольній зоні;
  • прислухатися до думки і порад своїх помічників.
Обов'язки судді практично повністю переплітаються з його правами. Основна функція арбітра - вести хронометраж ігрового часу, стежити за чітким дотриманням усіма учасниками матчу встановлених Правил.
Перед початком гри арбітр зобов'язаний перевірити стан газону, елементів розмітки поля і ворот. До компетенції арбітра входить перевірка футбольних м'ячів на відповідність Правилам. Нарешті, головний арбітр матчу відповідає за безпеку футболістів на поле. В обов'язки головного судді матчу входить складання рапорту чи протоколу матчу, куди вносяться всі події матчу, факти і інциденти, що мали місце до початку гри, протягом ігрового часу і після фінального свистка.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин