Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:35
35754
0

Що таке червона картка у футболі

Розповідаємо про червону картку в футболі

| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:35
35754
0
Що таке червона картка у футболі
Twitter
Для такого імпульсивного, жорсткого і динамічного виду спорту, яким є сучасний футбол, ніяк не можна обійтися без використання строго працюючої системи попереджень та покарань. Поряд з усними попередженнями, з призначуваними штрафними і вільними ударами, жовта і червона картка у футболі так само є інструментами фіксації покарання.

Що таке картка для учасника футбольного матчу?

Коли футболіст або тренер бачить перед собою червону картку - це ніщо інше, як суворе покарання, винесене арбітром матчу за вчинення певних дій, що суперечать установленим правилам. Що означає подібний вид покарання для гравців і тренера команди? Наслідки для спортсменів в даному випадку найсуворіші. Червона картка сигналізує про те, що порушник повинен негайно покинути футбольне поле або межі робочої зони.
Якщо усні попередження виносяться головним арбітром учасникам спортивного поєдинку за незначні порушення, то картки суддя показує гравцям і тренерам за відверті, несумісні з правилами гри дії. Це може бути груба гра, неспортивна поведінка, пов'язана з демонстрацією непристойних жестів і грубих висловлювань на адресу учасників футбольного матчу. На відміну від усних зауважень, які ніяк не фіксуються, жовта і червона картка, футбол є грою, по ходу якої ведеться протокол, є дисциплінарним видом покарання, документально зафіксованими.

Що означають покарання в протокольному плані?

Порушення, покарані картками, відбуваються в кожному матчі. Кількість показаних карток безпосередньо залежить від статусу футбольного поєдинку, від мотивації команд і рівня технічної підготовки футболістів. Чим гостріше суперництво на полі, тим вище ймовірність того, що суддя буде змушений припиняти порушення правил за допомогою суворих покарань. Картки жовтого кольору є проміжним видом покарання. Їх основна мета - вказати футболістам на неприпустимість подібних дій на полі. За допомогою жовтих карток суддя впливає на поточний ігровий процес, утримуючи його в рамках правил.
В протокол матчу заносяться всі порушення, що тягнуть за собою накладення дисциплінарних санкцій. Вказується вид і тип порушення, що дав привід арбітру зустрічі винести саме такий вид покарання.
Відповідно до міжнародних правил, як ФІФА, так і Європейської футбольної Федерації (УЄФА), повноваження накладати покарання у вигляді карток має тільки головний арбітр футбольного поєдинку. Покарання поширюється як на гравців команд, які перебувають безпосередньо на футбольному полі, так і на запасних футболістів, включених в заявку на матч. Потрапити під дисциплінарні санкції з боку арбітра може і представники тренерського штабу футбольної команди. Жовті (попереджуючий тип санкцій) картки, як правило, показуються учасникам матчу за наступні неприйнятні дії

За що дають жовту картку в футболі:

  • грубість футболіста (тренера команди) під час матчу, тобто за неспортивну поведінку;
  • затягування шляхом надуманих або навмисних дій гравців введення м'яча в гру;
  • повернення на поле або вступ в гру футболіста без відома арбітра матчу;
  • спроби гравця надмірно емоційно оскаржувати рішення суддівської бригади;
  • регулярне порушення правил по ходу матчу;
  • самовільне, без згоди головного судді, догляд футболіста з поля або з лави запасних;
  • порушення встановленої правилами гри дистанції при виконанні стандартних положень.
Кожне з перерахованих порушень тягне за собою накладення санкцій у вигляді жовтої картки. Тільки суддя самостійно може прийняти рішення покарати гравця жовтою карткою або обмежитись усним попередженням. За два однакових дисциплінарних стягнення, отриманих гравцем протягом одного матчу, автоматично йде вилучення з поля. Іншими словами, дві жовті картки, отримані поспіль в одній грі, дають в сукупності червону картку.

Що значить, якщо червона картка показана гравцеві або тренеру?

В силу специфіки футболу, порушення на полі під час гри відбуваються постійно. Якщо гірчичники (жовті картки на спортивному сленгу) показуються досить часто, їх можуть отримати футболіст будь-якого ампула, то картка червоного кольору - виняткова міра покарання. У момент футбольного матчу даний вид дисциплінарного покарання передбачає тільки одну санкцію - вилучення винуватця порушення з поля і з ігрової зони. При цьому забороняється заміна вілученого футболіста, іншим гравцем команди. Тренер, який отримав таке жорстке покарання, змушений покинути робочу зону.
Відповідно до регламенту, учасник футбольного матчу, який отримав карту червоного кольору, апріорі змушений буде пропустити наступний матч. Надалі, на підставі протоколу спортивного поєдинку, рішення про дисциплінарні санкції у відносини винного приймає дисциплінарний орган. Це може бути дисциплінарна комісія, комітет федерації, футбольного союзу або асоціації, органів, під егідою яких проводяться змагання.
Рішенням може стати дискваліфікація футболіста або тренера на певну кількість матчів. Наприклад, максимально допустиме дисциплінарне покарання - 10 пропущених матчів дається за отриману червону картку, бійка з особливою жорстокістю, затіяна учасниками поєдинку. дискваліфікація на 10 матчів. Плювок в бік гравця супротивної команди передбачає дискваліфікацію футболіста на п'ять матчів.

Пряма червона картка це що?

Пряма червона картка - це реакція судді на ігрову ситуацію, що склалася на поле. Арбітр подібним чином має право припиняти явні порушення, що відбиваються на характері матчу, на фізичному і психоемоційному стані учасників. Як правило, таке жорстке дисциплінарне покарання наслідок прояви надмірної агресивної поведінки футболістів, словесні образи, непристойні жести і дії, вчинені на адресу учасників матчу, включаючи суддівську бригаду.
Прямим приводом для появи червоної картки в руках арбітра є «фол останньої надії», порушення, пов'язане зі спробою перешкодити гравцеві супротивної команди забити очевидний гол.
За таке порушення, допущене в межах штрафного майданчика команди, що обороняється, винуватець отримує червону картку, а винна команда карається штрафним ударом з 11-ти метрової позначки (пенальті). За фол останньої надії червоною карткою може бути покараний як польовий гравець, так і воротар.
Правила гри в футбол встановлюють вичерпний перелік дій, за які учасники футбольної зустрічі можуть побачити перед своїми очима картку червоного кольору.

За що дають червону картку в футболі:

  • видалення футболіста за умисний поштовх суперника з моменту появи команд на поле;
  • некоректну поведінку гравців на полі під час єдиноборства (відмашка рукою, умисний удар суперника ногою, рукою і головою);
  • грубе порушення гравцем спортивної дисципліни по ходу матчу (бійка, умисне нанесення ушкоджень, травм офіційним особам, присутнім на матчі).
Отримати червону картку може гравець нападу, захисник або воротар, які вчинили порушення по ходу матчу. Тренера отримують подібні стягнення в більшості випадків за неспортивну поведінку. Тренер, який отримав червону картку від арбітра матчу, змушений покинути лаву запасних і межі робочої зони. Перебувати після цього поблизу футбольного поля оштрафованому тренеру забороняється.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин