Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:15
4138
0

Що таке золота бутса в футболі

Розповідаємо про золоту бутсу

| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:15
4138
0
Що таке золота бутса в футболі
Twitter
Золота бутса в футболі - одна з найпрестижніших футбольних премій, що вручаються футболістам за високі ігрові показники, індивідуальні заслуги і досягнення на футбольному полі. На відміну від іншої престижної нагороди «Золотий м'яч», що вручається кращим футболістам за підсумками сезону, основний критерій премії «Золота бутса» - рекордна результативність.
Іншими словами, кандидатами на отримання «Золотої бутси» є гравці, які забили протягом одного сезону більшу кількість м'ячів. Враховується кількість голів забитих в офіційних матчах національної першості, що проводиться під егідою європейської футбольної асоціації (УЄФА). Нагорода «Золота бутса» - підсумок міжнародного визнання бомбардирських здібностей футболістів, які грають на офіційному рівні.

Золота бутса - приз найкращому бомбардирові

Ідея відзначати рекордні досягнення футболістів атаки з'явилася в 1968 році. Ініціаторами нової нагороди, яка вручалася б кращому бомбардирові, який виступає в одному з національних європейських чемпіонатів, стала редакція популярної французької газети «L'Équipe» і всесвітньо відомий бренд «Адідас». За задумом організаторів футбольної премії слід відзначати особливим призом видатні результати нападників. Критерій оцінки - 1 гол, одне очко в рейтингу.
Першим лауреатом нової премії став португальський нападник Ейсебіо, який отримав «Золоту бутсу» в 1968 році. Португалець зі своїми 42 забитими м'ячами за один сезон, виступаючи в складі «Бенфіки», став кращим в рейтингу нападників Старого Світу.
Нова нагорода припала до смаку не тільки футбольній громадськості. Самі футболісти, які одержували до цього тільки неофіційні і формальні титули, активно включилися в боротьбу за почесний трофей. Цікаво, що регламент премії не встановлював жорсткі рамки для шукачів нагороди. Стати кращим бомбардиром з подальшим врученням нагороди «Золота бутса», міг футболіст будь-якої національності і з будь-яким громадянством, який домігся рекордних показників, виступаючи в будь-якому європейському національному чемпіонаті.

Що значить, для гравця отримати приз «Золотий м'яч»?

Початковий регламент визначення самого результативного нападника зберігався до 1991 року. Для виявлення лауреата бралося до уваги тільки кількість голів, забитих гравцем протягом одного сезону. Рівень національної першості і його тривалість до уваги не бралися. Такі відверто слабкі критерії для визначення лауреатів викликали запеклі суперечки. Часом престижна нагорода діставалася гравцям, які виступають за команди, які грають в слабких чемпіонатах, з низьким глядацьким інтересом і офіційним рейтингом.
Незважаючи на це, за 23 роки володарями престижної футбольної премії стали 23 футболіста, вихідці з 12 країн і представник однієї футбольної федерації (Уельс). Крім того, в 1974 році з результатом 46 м'ячів за сезон в складі лісабонського «Спортинга» став аргентинець Ектор Ясальде.
Двічі за цей час «Золоту бутсу» отримували два видатних футболіста: португалець Ейсебіо (1968 і 1973 роки) і німець Герд Мюллер (1970 і 1972 роки). У 1990 році титул кращий бомбардир Європи і нагороду «Золота бутса» отримали відразу два футболісти:
  • нападник болгарського клубу «ЦСКА» Христо Стоїчков
  • мексиканець Уго Санчес, який виступав за мадридський «Реал».
На рахунку обох лауреатів 38 голів, забитих за минулий сезон.

Вимушена перерва і зміни в регламенті

У 1991 році виникла суперечлива ситуація з визначенням чергового лауреата нагороди «Золотий м'яч». Федерація Республіки Кіпр висунула претензії організаторам премії в упередженому ставленні до процедури визначення кращого бомбардира. В результаті редакцією французького видання було вирішено припинити офіційне вручення премії.
Тільки в 2006 році, за забиті 34 м'ячі в сезоні 1990 року, нападник югославського клубу «Црвена Звезда» Дарко Панчев отримав цінний трофей.
Незважаючи на вимушену перерву в офіційному існуванні премії «Золотий м'яч» приз найкращому бомбардирові Європи продовжував існувати неофіційно. З 1992 року по 1996 рік компанія «Адідас» вручила аналог «Золотої бутси» ще 5 футболістам, представникам федерації Шотландії, Уельсу, Вірменії та Грузії.
Тільки в 1997 році нагорода найкращому бомбардирові Європи знову вийшла на офіційний рівень. Замість французької газети «L'Équipe», в компанію до бренду «Адідас» приєднався «European Sports Magazines» - європейське інформаційне об'єднання спортивних видань.
Нові організатори внесли і нові правила в порядок визначення лауреата премії. З цього моменту кожен європейський клубний чемпіонат отримав певний коефіцієнт:
- чемпіонати країн, що входять в п'ятірку щорічного рейтингу отримують коефіцієнт 2;
- національні першості країн, що знаходяться в щорічному рейтингу на 6-22 позиції, мають коефіцієнт 1,5;
- всі інші чемпіонати згідно з рейтингом мають коефіцієнт 1.
Для того, що б визначити кращого футболіста атаки, досить помножити кількість забитих футболістом голів на поточний коефіцієнт чемпіонату, в якому виступає його клуб. Отримане значення і є підсумковим показником результативності нападника. При подібній схемі визначення переможця рейтингу бомбардирів вдалося врахувати інтенсивність турніру, загострення пристрастей в кожній грі, фактори, що впливають на якість гри. Так вже в 1998 році володарем «Золотої бутси» став бразилець Роналдо, який виступав за «Барселону». Футболіст відповідно до нових правил отримав 68 очок (34 голи х на 2 - коефіцієнт Ла Ліги = 68).
З 1997 року по теперішній час лауреатами премії «Золотий м'яч стали 14 футболістів. Найбільшу кількість нагород зібрав аргентинський нападник Лінелії Мессі, який виступає за «Барселону». П'ять разів (2010, 2012, 2013 2017, 2018 роки) аргентинець ставав кращим бомбардиром Європи. Йому ж належить і найвищий показник в змаганні бомбардирів - 100 очок. У сезоні 2012 року аргентинець отримав нагороду за 50 забитих м'ячів.
На одну нагороду аргентинському нападнику поступається португальський форвард Кріштіану Роналду, який отримав «Золоту бутсу» в 2008, 2011, 2014 року, 2015 роках.
У 2005 році престижну нагороду отримали відразу два футболісти: Дієго Форлан і Тьєррі Анрі, які забили, виступаючи за свої клуби «Атлетіко» і «Арсенал» відповідно по 25 м'ячів. У 2014 році конкуренцію Кріштіану Роналду, який грав за мадридський «Реал», склав уругваєць Луїс Суарес, який виступав за англійський клуб «Ліверпуль». На їхньому рахунку було по 31 голу протягом одного сезону.
Всього на сьогоднішній день володарями нагороди «Золотий м'яч» стали 33 футболіста, що представляють 11 країн, включаючи Аргентину, Бразилію і Уругвай.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин