Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 01 листопада 2023, 18:31
10376
0

Що таке фінти в футболі

Розповідаємо про фінти в футболі

| Оновлено 01 листопада 2023, 18:31
10376
0
Фінти в футболі
Twitter

Популярність футболу, видовищність гри визначається не тільки красою і кількістю забитих голів. Багато в чому видовищність спортивного змагання на полі залежить від злагодженості колективних дій команд на поле, від уміння гравців в індивідуальному порядку демонструвати футбольні фінти, домагаючись переваги на певній ділянці поля.

Майстерність кожного футболіста оцінюється за багатьма критеріями. Одні гравці вважають за краще командну роботу, націлену на реалізацію задуманих комбінацій. Інші футболісти намагаються брати на себе частину роботи з м'ячем, підвищуючи не тільки видовищність футбольного дійства на полі, але і створюючи тим самим небезпеку для захисних порядків команди суперника. І в тому і в іншому випадку, футболісти в процесі гри намагаються застосовувати різні трюки і обманні рухи, вводячи в оману футболістів супротивників.

Футбольні фінти для футболіста як фактор професіолналізму

Техніка поводження з м'ячем є основним чинником, що свідчить про професіоналізм футболіста, його цінності як гравця на поле. Однак крім уміння поводитися з м'ячем, футболіст повинен володіти особливими прийомами, що дозволяють домогтися в певному ігровому епізоді очевидної переваги над суперником. Це більшою мірою стосується гравців середньої лінії і нападників. За допомогою обманних рухів і трюків з м'ячем, футболіст може пройти захисні порядки команди, що обороняється, отримати необхідний простір для маневру або для удару по воротах супротивника.

Фінти в футболі є в арсеналі кожного футболіста, як свідчення його високої майстерності та вміння поводитися з м'ячем. Кожен фінт має поставлену мету, тому відрізняється вмістом і способом виконання. Застосовуються фінти в залежності від ситуації на полі. Чим вище майстерність футболіста, тим більше шансів на те, що маніпуляції з м'ячем або зроблений обманний рух виявиться успішним.

Чим більше в арсеналі футболіста освоєних і відпрацьованих фінтів, тим небезпечніше його присутність на полі для противника.

Стандартний фінт з м'ячем

Теоритично, фінт означає оманливий рух, маневр або маніпуляції з м'ячем, що виконується футболістом на обмеженій ділянці поля. Головний фактор ефективності виконаного фінта - доречне застосування і правильне виконання. Обманний рух дає необхідний результат, якщо гравець володіє хорошим баченням поля, схильний до імпровізації, володіє хорошими фізичними та ігровими кондиціями.

У футболі існують стандартні, відпрацьовані багаторічною практикою, рухи тілом, манера і способи поводження з м'ячем. Виконувати обманний трюк можна як з м'ячем, так і без нього.

Фінти, що виконуються без м'яча:

  • визначаються характером ігрової ситуації на полі;

  • позиційним розташуванням гравця і характером його руху;

  • тактичною схемою гри, виконуваної командою вцілому.

Основне завдання такого прийому полягає в отриманні гравцем вільного простору, тобто звільнитися на ділянці поля від опіки суперника, щоб заволодіти м'ячем.

Без м'яча фінти найчастіше виконуються польовими гравцями при розіграші штрафних ударів, при подачі кутових, при виконанні стрімкої контратаки. Воротарі здійснюють обманні рухи тілом перед атакуючим гравцем з метою ввести нападника в оману щодо правильності вибору напрямку удару. Іншими словами, обманні рухи без м'яча - це мистецтво володіння футболістом власним тілом, створюючи тим самим для себе вигідну ситуацію на полі.

Відпрацьовуються подібні прийоми протягом тривалих, багатоденних і кропітких тренувань.

Фінти з м'ячем:

  • визначаються положенням гравця команди суперника по відношенню до гравця, який володіє м'ячем;

  • виконання залежить від положення футболіста на поле, напрямки руху і характером гри суперника;

  • мають чітко поставлену мету, обійти в результаті обманних дій захисні порядки команди, що обороняється, отримати доступ до воріт суперника, вийти на ударну позицію.

Футбольні фінти з м'ячем, що виконуються гравцями в найвідповідальніший момент, часто стають вирішальним фактором у досягненні командного успіху.

Фірмовий футбольний фінт від гравців в історії футболу

В історії футболу було і є чимало футболістів, які своєю грою внесли величезний вклад в розвиток футболу, як з точки зору індивідуальної майстерності, так і з позиції оригінальних тактичних дій. Багато фінтів, які добре відомі широкому загалу і якими сьогодні користуються багато футболістів, є плодом старанної роботи окремо взятих футболістів. З огляду на ефективність практичного застосування і з поваги до автора футбольного трюку, багато фінти носять ексклюзивні назви, найчастіше пов'язані з іменами і прізвищами відомих футболістів.

Найбільш відомі такі фінти:

  • «еластико» або трюк з м'ячем, який вперше випробували на поле футболісти бразильської збірної. Прийом полягає в швидкому перекладанні м'яча з одного боку стопи на іншу, зберігаючи при цьому погойдування тіла і виконуючи всі рухи на великій швидкості. Вперше ефективність цього фінта була продемонстрована ще в 1975 році. У сучасну епоху футболу фінтом «еластико» досконало володів бразилець Роналдіньо.

  • фінт Йохана Кройфа. Обманний прийом отримав назву на честь легендарного голландського футболіста Кройфа, що застосував цей трюк під час ігор ЧС 1974 року. Суть фінта полягає в демонстрації помилкового замаху для подачі м'яча, тоді як основна дія футболіст виконується п'ятою, прокидаючи м'яч собі на хід. Для більшості футболістів прийом Йохана Кройфа є найбільш доступним і зрозумілим до виконання, при цьому ефективність фінта залишиться досить високою.

  • Оборот Дієго Марадони. Це фінт полягає в ризикованому маневрі. Футболіст, рухаючись на великій швидкості повинен зуміти обернутися навколо своєї осі, при цьому перекладаючи м'яч з підошви однієї ноги на підошву іншого. Виконувати рух рекомендується тим футболістам, які однаково добре володіють обома ногами.

  • Добре відомий усім футбольний трюк марсельська рулетка. По суті це той же фінт - оборот Марадони, тільки трохи вдосконалений. На додаток до розвороту на 360˚ і перекладання м'яча з однієї ноги на іншу, гравець зміщується в бік, йдучи тим самим від опіки суперника. Найбільш успішно застосовував цей прийом Зінедін Зідан.

  • Прийом Рабона. У традиційному розумінні - це не фінт, це манера виконання удару по м'ячу. Під час розбігу при подачі штрафного удару футболіст поперемінно змінює ударні ноги, вводячи гравців захисної лінії в оману щодо напрямку польоту м'яча.

  • Виглядає цей прийом як рабона - елемент аргентинського танго. Прийом складний у виконанні і часто не дає значного ефекту.

  • Куатемінья - фінт, що прийшов у великий футбол завдяки старанням і таланту мексиканського футболіста Куатемока Бланко. Прийом виглядає специфічно і більше нагадує елемент художньої гімнастики. Атакуючий гравець на обмеженому просторі міцно затискає м'яч між своїми стопами і намагається в стрибку протиснутися між двома захисниками.

  • До останніх футбольних трюків, що з'явилися зовсім недавно, відноситься фінт RONALDO CHOP. Авторство належить португальцю Кріштіану Роналду. Завдання футболіста під час ведення м'яча, підіграти собі п'ятою, прокинувши м'яч на хід в сторону зміщення корпусу.

Кожен з перерахованих трюків працює, однак для їх виконання необхідно високий рівень майстерності, працьовитість і талант. Ефективність виконаного трюку залежить від виконуваних дій.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин