Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:11
8321
0

Що таке воротар у футболі

Розповідаємо про воротаря у футболі

| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:11
8321
0
Що таке воротар у футболі
Twitter
Одним з центральних гравців на полі під час будь-якого футбольного матчу є воротар, футбол передбачає не тільки можливість забивати голи в ворота суперника, а й використання всіх наявних способів і засобів для перешкоджання цьому. Ефективну перешкоду на шляху атакуючих гравців команди супротивника створюють в першу чергу гравці оборонної лінії команди, що захищається. На останньому рубежі, коли мова заходить безпосередньо про удари по воротах, головною перешкодою для атакуючої команди, є воротар. Як данина традиції, воротарі грають в команді під першим номером.

Що значить воротар з точки зору футбольної спеціалізації?

Воротар у футболі має й іншу назву - голкіпер, що означає в перекладі з англійської - страж воріт, буквально «goal» - ворота, «keeper» - охоронець. Воротар - це футбольна спеціалізація, така ж, як і нападаючий і захисник.
Основна функція футболіста в амплуа воротаря, безпосередній захист воріт своєї команди, не давати забивати гравцям чужої команди голи у власні ворота. Для цього гравець повинен володіти відповідними спеціалізації антропометричними даними, мати хорошу реакцію і спритність, бути навченим відповідними навичкам і прийомам.
Щоб забезпечити недоторканність власних воріт (розміри футбольних воріт немаленькі, 7,32 х 2,44 метра), воротареві, єдиному гравцеві на полі, дозволяється захищати рамку воріт, використовуючи свої руки. В процесі гри голкіпер може брати м'яч руками, ловити його, відбивати руками удари, брати в руки для подальшої передачі. Правила гри в футбол надають воротареві право вибору, яким способом ввести м'яч в гру, виконавши передачу руками або вибити м'яч в поле ногою.
Жоден футбольний матч не може початися до тих пір, поки в воротах команд не займуть своє місце воротарі. У складі команди повинно бути заявлено на гру два воротарі. Якщо з якихось причин (травма або видалення з поля) і в складі команди відсутній воротар, його місце має зайняти польовий гравець, призначений на цю позицію тренером команди. За допущене порушення голкіпер може отримати усне попередження, жовту або червону картку. При порушенні правил в межах власного штрафного майданчика, покарання для голкіпера може обернутися призначенням штрафного удару - пенальті.

Що таке футбольні правила для футболіста, що захищає власні ворота?

На воротаря поширюються і інші правила гри в футбол. Голкіпер може переміщатися по всьому полю, пробивати штрафні удари, бити пенальті або брати участь в атаці своєї команди, проте грати руками за межами штрафного майданчика заборонено. Правила встановлюють для голкіпера наступні обмеження:
  • воротар не має права взяти в руки м'яч, посланий своїм же гравцем при вкиданні через бічні лінії, або при передачі від гравця своєї команди;
  • воротареві забороняється під час гри брати і утримувати м'яч в руках більше 6 секунд поспіль (правило формальне і часто ігнорується з боку суддівства);
  • в тому випадку, якщо м'яч опустився на газон, повторно взяти м'яч в руки воротар не має права, якщо його знову не торкнувся польовий гравець.

Що означає для воротаря екіпіровка?

Футбол гра динамічна, контактна і жорстка. Ігрові моменти, особливо в межах штрафного майданчика нерідко закінчуються зіткненнями футболістів. Основне навантаження при захисті воріт в момент атакуючих дій суперника випадає на голкіпера, який зобов'язаний через загрозу своєму здоров'ю докласти максимум сил і вміння.
Щоб уникнути травм і пошкоджень, пов'язаних зі специфікою амплуа і манерою гри, воротар повинен мати відповідне захисне екіпірування.
Обов'язковими атрибутами сучасних голкіперів є:
  • пара рукавичок (тренувальні та ігрові);
  • шолом-маска;
  • щитки.
Рукавички дозволяють голкіперу впевнено ловити послані в його сторону м'ячі, відбивати сильні удари, спрямовані в створ воріт, вибивати м'яч кулаками під час виходів. Наявність захисної екіпіровки дозволяє воротарям безпечно падати на газон в спробі зловити м'яч або відбити удар. Щитки, шолом - маска здатні захистити голкіпера під час ігрових зіткнень з футболістами.
Налокітники та наколінники хоча і не використовуються в професійному спорті, проте рекомендовані до використання для молодих футболістів. Традиційний для воротарів кепі, що став воротарські символом на початку і в середині XX століття, сьогодні не використовується. За відсутності своєю особливою воротарської форми, кепка служила єдиним відмітним знаком для гравців, які займають позицію у воротах.
Нинішня футбольна воротарська форма дозволяє відразу ідентифікувати футболіста, який відповідає за безпеку своїх воріт. Традиційно одяг воротаря повинна відрізнятися від спортивної уніформи інших гравців на полі. Для цього сьогодні воротарями використовується яскраве і помітне спортивне обмундирування.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин