Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 25 жовтня 2023, 17:23
4095
0

Що таке ворота у футболі

Розповідаємо про ворота в футболі

| Оновлено 25 жовтня 2023, 17:23
4095
0
Що таке ворота у футболі
Twitter
Відповідно до Правил гри в футбол, основне завдання граючих команд - вразити ціль, тобто забити м'яч у ворота суперника. З моменту появи гри в м'яч ногами, ворота у футболі виконують на поле центральну і основну функцію. Завдання атакуючої команди забити гол у ворота, тоді як основна мета команди, що захищається, не допустити взяття своїх воріт. Гол буде вважатися забитим, якщо м'яч перетне лінію воріт по повітрю або котячись по землі.

Що таке ворота для гри в м'яч буквально?

Спочатку ворота мали просту конструкцію, що нагадує схематичне позначення. Для цього по центру лицьової лінії на кожній половині поля лінії позначалася ділянка лінії, що є воротами. Межами ділянки по ширині були вертикально встановлені стійки. Висота воріт обмежувалася мотузкою, натягнутою між двома стійками. Тільки в 1875 році замість мотузки з'явилася поперечина - жорсткий елемент конструкції, що зв'язує між собою поперечні стійки, які стали називатися штангами.
Сітку на каркас воріт стали чіпляти тільки в 1891 році. Сітка дозволила візуалізувати забитий гол, поклавши край суперечкам, влетів м'яч у ворота або пролетів повз. Це сьогодні з метою підвищення точності визначення чи відбулося взяття воріт, стали використовуватися автоматичні відеосистеми візуального контролю.

Що означає каркас воріт в наші дні?

Незважаючи на відносно умовне і схематичне позначення, ворота з перших днів мали чітко встановлені розміри. Жорсткість каркаса і правильна геометрія воріт є обов'язковою умовою. Каркас воріт повинен складатися:
  • дві вертикальні стійки (штанги), встановлені на однаковій відстані від центру лицьової лінії і на рівній відстані від двох протилежних кутів половини поля.
  • стійки встановлюються на перетині ліній, що позначають межі воротарського майданчика з лінією воріт;
  • штанги міцно і надійно фіксуються одним кінцем в грунті. Верхні кінці стійок скріплюються поперечною балкою - поперечиною, довжина якої дорівнює довжині лінії воріт на газоні;
  • до каркасу воріт і на грунті кріпиться сітка;
  • встановлений каркас повинен витримувати динамічні навантаження (удари м'ячем, контакт з тілом футболіста);
  • жоден елемент конструкції воріт не повинен створювати воротареві перешкод для виконання ним основних функцій.
Конфігурація стійок і поперечини повинна бути гладкою, без гострих прямих кутів. Як правило, штанги і перекладини мають зріз у формі кола або еліпса. Сферична або округла форма елементів каркаса зменшує болючість зіткнення гравців з каркасом під час гри, сприяє кращому відскоку м'яча, як в сторону воріт, так і навпаки, від них.
Перші ворота виготовлялися з дерева. Згодом на зміну дерев'яним елементам конструкції прийшли металеві деталі. В даний час основним матеріалом для виготовлення каркаса воріт є легкі алюмінієві сплави, що забезпечують необхідну міцність і легкість конструкції. Відповідно до стандарту ФІФА стійки і поперечина повинні бути пофарбовані в білі (світлий) колір.

Що значить розмір футбольних воріт і площа?

Відповідно до прийнятих стандартів ФІФА, які були взяті з Правил гри в футбол, встановлені єдині і стандартні розміри воріт:
  • довжина воріт (відстань від внутрішньої сторони однієї бічної стійки до внутрішньої сторони іншій) становить 7,32 метра;
  • висота каркаса (відстань від лінії воріт на газоні до нижньої межі поперечини) 2,44 метра.
Штанги повинні мати однаковий перетин, не більше 12 см, бути однакової висоти. Такий ж перетин повинна мати і поперечина. Каркас воріт повинен являти собою правильний прямокутник, з чотирма прямими кутами, два вгорі і два внизу.
До слова, футбольні ворота для міні-футболу мають зменшені розміри, всього 3х2 метра.
Площа воріт для гри в футбол - це зона, позначена схематичними лініями на газоні. Одержуваний прямокутник має бічні сторони довжиною 5,5 метрів і поздовжні лінії, включаючи лінію воріт, довжиною 18,32 метра. Ця зона і є площею воріт, воротарського майданчиком. В межах воротарського майданчика воротар користується пріоритетними правами. З кута воротарського майданчика м'яч вводиться в гру.

Гол, забитий в дев'ятку - що це?

Вся уявна площа каркаса воріт, від штанги до штанги, від лінії воріт на газоні і до поперечини, умовно поділена на 18 квадратів, по 9 квадратів в кожній зоні, зліва і справа. Залежно від того, в який з квадратів влетів м'яч після удару, арбітр матчу визначає, куди і як був забитий гол.
Іншим словами, якщо м'яч влетів у лівий нижній кут, значить гол забитий в трійку. М'яч, що перетнув лінію воріт по повітрю і потрапив у верхній кут, називається «гол у дев'ятку».
Гол, забитий низом по центру воріт вважається забитим у одиницю.
Ворота можуть бути стаціонарними, міцно зафіксованими в трав'яному газоні футбольного поля, або переносними. Як правило, на футбольних аренах, призначених для проведення офіційних матчів, використовуються стаціонарний каркас воріт. Для тренувального процесу, на полях зі штучним покриттям можуть бути використані переносні ворота. У кожному з варіантів, каркас воріт повинен відповідати заходам безпеки і відповідати встановленим стандартам.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин