Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 19:08
29195
0

Що таке офсайд у футболі

Офсайд або м'яч поза грою

| Оновлено 31 жовтня 2023, 19:08
29195
0
Що таке офсайд у футболі
Twitter
Офсайд у футболі - це одна з найбільш часто виникаючих ігрових ситуацій на полі. Слово «offside» має англійське походження і буквально означає «поза грою». Ігрова ситуація, яка призводить до виникнення офсайду, виникає не внаслідок порушення гравцями правил гри в футбол. Поза грою - це теж що і будь-яке інше футбольне правило, яке визначає ігровий процес. Основна функція цього правила полягає в точному визначенні неприпустимою позиції нападника по відношенню до захисної лінії команди, що обороняється.
Офсайд є винятковим положенням атакуючих гравців на поле під час атаки, при виявленні якої гра буде зупинена.

Що таке офсайд з ігрової і з технічної точки зору?

Гра в футбол представляє собою протиборство двох команд, де кожна зі сторін в результаті дій намагається забити м'яч у ворота суперника. В процесі гри завдання гравців нападу атакуючої команди шляхом колективних комбінаційних дій або в індивідуальному порядку пройти захисні порядки команди, що захищається і вразити ворота. Саме на цьому етапі найчастіше і працює правило «поза грою», що визначається правильністю розташування гравців нападу під час атакуючих дій.
На практиці це означає, що гравець атаки, що знаходиться за середньою лінією поле перед м'ячем і за спинами тих, що обороняються футболістів, перебуває поза грою. Іншими словами це правило пояснюється наступним чином:
  • якщо нападник отримав м'яч, опинившись за спиною у останнього захисника команди, що обороняється, отже, він знаходиться поза грою, тобто в офсайді. Якщо в результаті швидких ігрових дій гравець атаки, що перебуває в офсайді, встиг завдати результативний удар і забив гол, взяття воріт буде не зараховано. За положенням гравців під час атакуючих дій на полі стежить боковий суддя. При виявленні неприпустимого крайнього положення атакуючого гравця, боковий арбітр дає відмашку сигнальним прапорцем, сигналізуючи головному судді про виникнення подібної ситуації на полі.
У даній ситуації головний арбітр футбольного матчу зобов'язаний зупинити гру і призначити для команди, що обороняється вільний удар. Як правило, протягом усього футбольного поєдинку, подібні ситуації виникають часто, приблизно 10-15 за матч. Особливо багаті на офсайди матчі, в яких зустрічаються команди, практикуючі різні ігрові стилі. Наприклад, гра в глухій обороні з одним яскраво вираженим форвардом, граючим на лінії офсайду. Швидкий перехід від оборони в контратаку за участю далеко висунутих нападників, є самою поширеною ігровою ситуацією для фіксації положення «поза грою».

Що значить офсайд в сучасному футболі?

Правило в футболі, що визначає неприпустиме становище нападника гравця, було внесено до Правил гри в футбол ще в далекому 1862 році. Основна його функція, допомогти команді в обороні впоратися з надмірно активними діями нападників атакуючої команди.
Якщо не використовувати дане правило, фактично виходило, що гравець нападу міг весь матч перебувати за спинами захисників команди - суперниці, чекаючи точного пасу для того, щоб точно пробити по воротах. Одним словом, нападник атакуючої команди не брав участі в комбінаційних діях своєї команди, перебуваючи поза ігрового процесу. Звідси і назва правила - «поза грою».
В сучасних умовах правило «поза грою» було уніфіковано і звучить наступним чином:
  • крайній гравець атакуючої команди, перебуваючи на половині поля суперника не повинен під час початку пасу і передачі в його сторону, перебувати до воріт ближче, ніж будь-який останній гравець команди суперника. Воротар в даному випадку для оцінки ігрової ситуації не вважається останнім гравцем команди, що обороняється. Відповідно до сучасних Правилами гри в футбол, офсайдом не вважається:
  • положення крайнього атакуючого гравця, якщо він знаходиться на своїй половині поля;
  • якщо нападник під час пасу перебуває на одній умовній лінії з гравцем команди, що обороняється, не рахуючи воротаря;
  • якщо атакуючий гравець знаходиться на одній умовній лінії з польовим гравцем і воротарем команди, що обороняється;
  • якщо пас був зроблений в протилежному воротам суперника напрямку;
  • якщо атакуючий гравець отримав м'яч при вкиданні з-за бічної лінії, при подачі кутового удару або в результаті удару від воріт.

Що означає офсайд в інших ігрових ситуаціях?

Боковий суддя фіксує положення «поза грою» в момент пасу гравцеві, що знаходиться на неприпустимій позиції. Крім цього офсайд може бути зафіксований і в тому випадку, якщо м'яч не був адресований безпосередньо нападнику, котрий перебуває «поза грою».
Наприклад, в ситуації, коли під час атаки по воротах суперника було завдано удару, який відбила штанга або вдало зіграв воротар. Якщо м'яч, що відскочив випадково потрапив до гравця атакуючої команди, що знаходиться в офсайді, гра зупиняється. У цьому аспекті дуже важлива концентрація уваги бокового судді, який спостерігає за розвитком подій на полі.
У разі якщо зафіксоване боковим суддею положення «поза грою» викликає сумніви з боку суддівства, рішення про скасування правила може бути прийнято головним арбітром матчу.
У сучасних умовах для встановлення точного факту зафіксованого положення «поза грою» головні арбітри стали використовувати відеоповтори ігрових моментів, систему VAR.
М'ячі, що забиваються з положення «поза грою» не зараховуються. При пробитті пенальті, гравець, що першим встиг на добивання, так само не перебуває в офсайді.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин