Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:22
2195
0

Що таке золотий м'яч у футболі

Розповідаємо про золотий м'яч

| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:22
2195
0
Золотий м'яч у футболі кому вручають цей трофей
Футбольна премія «Золотий м'яч», футбол на рівні клубів і збірних команд завжди пов'язаний з проявом і демонстрацією індивідуальної майстерності футболістів, найпрестижніша нагорода в кар'єрі будь-якого професійного футболіста. Нагорода з'явилася в 1956 році за ініціативою журналіста популярного друкованого видання, що спеціалізується на футболі, «France Football» Габріеля Ано. Ідея Ано полягала у визначенні самого талановитого, найактивнішого на полі і самого корисного гравця Європи за минулий рік на підставі результатів голосування журналістів періодичного видання.

Що таке «Золотий м'яч»? Хто вигравав престижний трофей

Своєю появою ця нагорода зобов'язана бажанням журналістів, інших представників спортивної громадськості віддати данину поваги заслугам окремого взятого футболіста, відзначити його талант, майстерність і його персональний внесок у досягненні командного успіху. Премія щорічна і вручають гравцям, які відзначилися своїм вдалим виступом протягом одного сезону.
У перший же рік існування футбольної премії володарем «золотого м'яча» за результатами голосування став англієць Стенлі Метьюз, який грає на позиції крайнього правого форварда. Футболіст виступав за англійські професійні клуби «Блекпул» і «Сток Сіті».
Спочатку відповідно до регламенту претендентами на отримання нагороди могли бути тільки гравці європейських країн. Всього за період з 1956 року по 1995 рік «золотий м'яч» отримали 29 футболістів, які представляють 29 європейських футбольних федерацій, 27 країн Європи, які захищають кольори 18 клубів. У 1964 році престижну нагороду отримав шотландський футболіст Денис Лоу, який виступає за клуб «Манчестер Юнайтед». Через чотири роки, в 1968 році «Золотий м'яч» дістався крайньому півзахиснику «Манчестер Юнайтед» Джорджу Бест, який був родом з Північної Ірландії.
За футбольним клубам статистика з володарями найвищої футбольної премії виглядає наступним чином:
  • представники мадридського «Реала» і «Барселони» по 11 разів ставали володарями почесного титулу;
  • гравці італійських грандів туринського «Ювентуса» і «Мілана» по 8 разів отримували в нагороду «золотий м'яч»;
  • 5 разів «золотий м'яч» присуджувався футболістам, які виступають за мюнхенську «Баварію»;
  • гравці, що виступають під прапором «Манчестер Юнайтед» 4 рази ставали володарями престижного трофея;
  • по 2 рази приз «золотий м'яч» отримували гравці команда «Динамо Київ», «Гамбурга» і «Інтера»;
  • по одному разу вигравали престижний футбольний трофей футболісти, які виступають за клуби «Блекпул», «Ліверпуль», «Бенфіка», «Динамо Москва», «Ференцварош», «Дукла Прага», «Олімпік» з Марселя і амстердамський «Аякс».
За національною ознакою володарі премії «Золотий м'яч» розподілилися наступним чином:
  • найчастіше кращими футболістами європейського континенту ставали представники Німеччини (Герд Мюллер, Франц Беккенбауер, Карл-Хайнц Румменіге, Лотар Матеус, Матіас Заммер);
  • італійські футболісти так само не поступаються німцям за кількістю завойованих нагород (Омар Сіворі, Джанні Рівера, Паоло Россі, Роберто Баджо, Каннаваро);
  • Англія може пишатися заслугами таких відомих футболістів, як Стенлі Метьюз, Боббі Чарльтон, Кевін Кіган і Майкл Оуен;
  • французькі футболісти Раймон Копа, Мішель Платіні, Жан-П'єр Папен і Зінадін Зідан принесли в скарбничку своєї країни 4 «золотих м'яча»;
  • три голландських футболіста Йохан Кройф, Руд Гулліт і Марко Ван Бастен ставали володарями почесного трофею;
  • три зіркових футболіста Ейсебіо, Луїш Фігу і Кріштіану Роналду приносили футбольну славу Португалії;
  • вищій футбольній нагородою серед футболістів змогли відзначитися лише двоє представників Іспанії, Ді Стефано і Луїс Суарес.
До 1995 року власниками «золотого м'яча» ставали футболісти, що представляють такі європейські країни, як Угорщина, Болгарія, СРСР і України, Данія, Чехословаччина, Чехія і Хорватія. До цього списку можна віднести і представників британського футболу, североірладца Джорджа Беста і шотландця Дениса Лоу.

Зміна формату вручення Золотого м'яча

До 1995 року стати володарем почесного призу міг тільки футболіст, що має громадянство однієї з європейських країн. Зірки світової величини, такі як Пеле, Марадона, Ромаріо, Роналдо та інші, не входили в число претендентів почесної премії. Ситуація змінилася тільки в 1995 році, коли в регламент заснованої премії були внесені зміни. Тепер лауреатом самого престижної персональної премії могли стати футболісти з будь-якої країни світу і континенту, який виступає за один з європейських клубів.
З цього моменту пальма першості в кількості завойованих титулів надовго перейшла до вихідців з країн Південної Америки, які виступають в європейських клубах.
У перший же сезон після внесення змін до правил, почесну нагороду завоював представник Ліберії Джодж Веа, який виступав в італійському «Мілані».
У 1997 році настав час бразильців. Почесний трофей в результаті голосування отримав бразильський форвард Роналдо, який виступав за мадридський «Реал». Незабаром до нього приєдналися і інші бразильські зірки: Рівалдо, Рональдіньйо та Кака.
У 2007 році регламент премії знову зазнав змін. Було вирішено вибирати кращого футболіста сезону незалежного від його національної, територіальної і клубної приналежності. Тобто отримати нагороду «Золотий м'яч» з цього моменту міг футболіст будь-якої національності, який грає за будь-який професійний клуб. Відповідно збільшилась і кількість голосуючих. Замість колишніх 53 журналістів, які представляють популярні спортивні видання, до голосування допущені 96 представників спортивної преси і телебачення.
До 2007 року до участі в голосуванні допускалися тільки представників країн, учасниць європейської футбольної асоціації (УЄФА). Тепер взяти участь в голосуванні можуть представники засобів масової інформації країн, команди яких хоча б раз брали участь у світовій першості і в інших міжнародних турнірах на офіційному рівні.
У 2010 році було прийнято колективне рішення об'єднати дві почесні нагороди «Золотий м'яч» присуджується за версією французького футбольного видання «France Football» і титул кращого гравця відповідно до рейтингу ФІФА. Єдина для всіх нагорода присуджувалася протягом наступних 5 років, до 2015 року. З 2016 року і до цього моменту керівництво ФІФА відійшло від справ, передавши всі права у визначенні кращого футболіста сезону знову журналу «France Football».

Найвідоміші володарі премії «Золотий м'яч» за всіма версіями

  1. Найбільша кількість нагород удостоїлися два футболісти: аргентинський нападаючий Ліонель Мессі - 5 разів і португалець Кріштіану Роналду, теж 5 разів, який отримував почесний трофей.
  2. По три рази почесний приз отримували голландці Йохан Кройф і Ван Бастен. Компанію їм склав француз Мішель Платіні.Платіні став єдиним футболістом в історії, який зумів стати володарем почесного трофея три сезони поспіль (1983,1984, 1985 роки).
  3. Три футболісти: Йохан Кройф, бразилець Роналдо і португалець Роналду завойовували нагороду «Золотий м'яч» виступаючи за різні клуби. Кройф отримав престижну премію, граючи за «Аякс» і «Барселону». Роналдо став найкращим футболістом Європи, захищаючи спочатку кольори міланського «Інтера», а потім уже в статусі гравця мадридського «Реала». За його шляхом пішов і португальський нападник Кріштіану Роналду, який отримав перший свій трофей у складі «Манчестер Юнайтед». Наступний титул був зароблений футболістом вже в складі мадридського «Реала».

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин