Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 03 листопада 2023, 12:00
2951
0

Що таке футбольний м'яч

Розповідаємо про футбольний м'яч

| Оновлено 03 листопада 2023, 12:00
2951
0
Що таке футбольний м'яч
Twitter

М'яч у футболі - предмет, що має сферичну форму, що є основним технічним атрибутом командної гри. Спортивний снаряд призначений для ударів і передач, зроблених ногами, головою і іншими частинами тіла з метою домогтися ігрової переваги однієї команди над іншою, забити гол у ворота суперника.

Гра в м'яч

Гра в м'яч ногами в тому вигляді, в якому ми звикли її спостерігати сьогодні, оформилася як вид спорту тільки в середині XIX століття. Змагання стало регламентуватися правилами, з'явилися перші елементи спортивного інвентарю. М'яч у футболі є центральним і головним тактичним атрибутом, навколо якого будується вся гра.
За допомогою індивідуальних і колективних дій гравці кожної з команд прагнуть отримати контроль над м'ячем. Завдання атакуючої команди за допомогою передач і ударів по м'ячу вразити ворота суперника. Команда, що захищається прагне всіма силами протидіяти атакуючим діям суперника, намагаючись перехопити м'яч і не допустити взяття власних воріт.
Під час матчу футболістам, які грають в полі, забороняється чіпати м'яч руками. Брати в руки спортивний снаряд польовим гравцям можна тільки під час зупинки гри для пробиття вільного або штрафного удару, при вкиданні м'яча з-за бокової лінії. Воротар єдиний гравець, якому дозволяється в межах штрафного майданчика торкатися до м'яча руками, як при розіграші, так і при відбиванні ударів.

М'яч для футболу. Забити м'яч у ворота суперника

Перші футбольні м'ячі виготовлялися з будь-якого підручного матеріалу. Ні про яку пружність спортивного снаряда не могло бути й мови. Практично будь-який предмет круглої форми і з зразковими розмірами можна було використовувати для гри.
Ситуація зі спортивним інвентарем стала змінюватися тільки з появою каучуку. У 1855 році вперше в грі був випробуваний м'яч, виготовлений з гуми. Головною відмінністю нового снаряда від примітивних попередників була його правильна округла форма, необхідна міцність і пружність.
У 1862 році зусиллями Річарда Ліндона гумова сфера трансформувалася в футбольний м'яч. Надувна гумова камера була поміщена в зшиту шкіряну оболонку. Протягом наступних 10 років футболісти і функціонери визначалися з конструкцією цього спортивного снаряда, з його оптимальними розмірами і параметрами. Офіційно перший стандарт для футбольного м'яча, внесений в кодекс Правил для гри в м'яч ногами, з'явився в 1872 році. Відповідно до стандарту:

  • м'яч для гри в футбол (соккер) повинен мати сферичну форму з довжиною кола 68,6-71,7 см;
  • маса снаряда варіювалася в діапазоні 367-425 гр;
  • м'яч, накачаний повітрям, повинен мати необхідну міцність, бути пружнім;
  • поверхня снаряда повинна бути шкіряною.

Після того, як в 1888 році в Англії була створена Футбольна Ліга, почалося серійне виробництво футбольних м'ячів відповідно до
затверджених стандартів.
В кінці 30-х років в стандарт були внесені зміни, що стосуються маси снаряда. Відтепер м'яч повинен мати масу 400-450 грам. Цей параметр залишається незмінним і в наші дні. Згодом змінилася і конструкція снаряда. Шкіряна обшивка поступилася місцем синтетичної оболонці, з'явилася підкладка.

  • Оболонка м'яча складається з 32 багатокутних фрагментів (20 шестикутних елементів і 12-ти п'ятикутників). Спочатку обшивка м'яча мала контрастну забарвлення і складалася фрагментів чорного і білого кольору. Сьогодні випускаються спортивні снаряди в різному кольоровому виконанні, більшою мірою відображаючи колірну гамму бренду.
  • Підкладка виготовляється з бавовняного пресованої тканини або з поліестеру. Її функція підвищити пружність м'яча, забезпечити необхідний відскік снаряду від газону або частин тіла, що грають.
  • Гумова камера поступилася місцем з синтетичних еластичних матеріалів. Професійні м'ячі мають камеру з латексу, завдяки якому покращуються динамічні характеристики.

Випуск професійних м'ячів здійснюють різні фірми і компанії, що спеціалізуються на випуску спортивного інвентарю та екіпіровки. В наслідок, стали випускатися футбольні м'ячі, які володіють спеціальними технічними характеристиками, що впливають на поведінку снаряда під час гри. Напередодні нового сезону або напередодні масштабного футбольного форуму прийнято випускати фірмові м'ячі, що відрізняються специфічним зовнішнім виглядом і технологічними особливостями.
На сьогоднішній день для виготовлення м'ячів використовуються тільки синтетичні матеріали. Стандарти і вимоги до спортивних снарядів залишаються приблизно таким же, як і 150 років тому:

  • довжина кола сфери становить 68-70 см (англійська розмір Size 5);
  • відповідно до стандарту маса сухого снаряда варіюється в діапазоні 400-450;
  • тиск камери становить 0,6-1,1 Атм.

Крім основного розміру 5, прийнятого ФІФА для гри в футбол на офіційному клубному та міжнародному рівні, існують ще і 4 розміру. Кожен з розмірів визначає сферу використання спортивного снаряда (для реклами, для дитячого та жіночого футболу, для міні-футболу).

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин