Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 20 жовтня 2024, 13:32
9396
0

На узбіччі. 7 відомих футболістів, які вже рік чи більше не грають

Причини у кожного свої, але суті справи це не змінює – вони не грають у футбол…

| Оновлено 20 жовтня 2024, 13:32
9396
0
На узбіччі. 7 відомих футболістів, які вже рік чи більше не грають
Getty Images/Global Images Ukraine

У житті так буває, що людина через певні обставини не може займатися своєю професійною діяльністю протягом певного часу. Футбол в цьому аспекті не є винятком, і чимало гравців у той чи інший момент кар'єри випадають із процесу, опиняючись буквально на узбіччі, в ролі глядачів, уболівальників, аналітиків, зрештою будь-кого, але тільки не активних учасників.

Звичайно, найчастішою причиною тривалих перерв, що трапляються у професійній кар'єрі гравців, є проблеми зі здоров'ям. Втім, не тільки вони призводять до тривалих зупинок у виступах і сьогодні ми пропонуємо вам міні-рейтинг, складений із семи відомих футболістів, які вже рік (в одному випадку майже, тому не судіть суворо, адже фігуру мови ще ніхто не скасовував) чи навіть більше не мають можливості грати.

Доповнити нас кожен читач може за допомогою системи коментарів в кінці цього тексту, а поки що – до справи…

Поль Погба

Вік: 31 рік
Громадянство: Франція
Клуб: «Ювентус»
Остання поява на полі станом на сьогодні: 3 вересня 2023 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Один з найяскравіших гравців фінальної частини ЧС-2018 Поль Погба, який ще кілька років тому вважався неймовірно сильним хавбеком і входив до когорти найкращих на своїй позиції, наразі переживає далеко не найкращі моменти у кар'єрі. Свій останній офіційний матч французький хавбек провів у складі «Ювентуса» ще 3 вересня минулого року. Тоді Погба на 68-й хвилині вийшов на заміну у грі проти «Емполі» (2:0), а після… Після була дискваліфікація за вживання забороненого медичного препарату, який підвищує вироблення тестостерону в організмі.

Із самого початку Погба був відлучений від професійного футболу на чотири роки, але в перших числах жовтня стало відомо, що Поль виграв апеляцію у Спортивному арбітражному суді, який скоротив термін покарання до 18 місяців. Це означає, що вже із січня француз отримає легальну можливість тренуватися зі своєю командою, а у березні 2025-го зможе повернутися на поле та знову брати участь в офіційних матчах.

Щоправда, швидше за все, гратиме Погба десь в іншому клубі, але не в «Ювентусі». Туринці вже публічно дали зрозуміти, що ведуть активні консультації з гравцем щодо розірвання контракту, аби уже найближчим часом Поль отримав можливість самостійно підшукати собі нове місце роботи, а «Ювентус» зміг суттєво розвантажити зарплатну відомість.

Санті Міна

Вік: 28 років
Громадянство: Іспанія
Клуб: – (вільний агент)
Остання поява на полі станом на сьогодні: 31 травня 2023 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець академії «Сельти» Санті Міна, який влітку 2015 року перебрався до «Валенсії» за 10 мільйонів євро, а станом на літо 2019-го оцінювався на Transfermarkt вже у 30 мільйонів євро, занапастив свою кар'єру тим, що вляпався в історію із сексуальним насильством, яке сталося влітку 2017 року. Непривабливі подробиці злочину форварда спливли у грудні 2019 року, коли футболісту було пред'явлено офіційне звинувачення, а судовий вердикт у справі Міна дізнався навесні 2022-го. Санті засудили до чотирьох років ув'язнення, хоча спочатку прокуратура наполягала на вдвічі більшому терміні покарання.

Скориставшись правом на апеляцію, влітку 2022 року Міна залишив Іспанію, перебравшись на правах оренди із «Сельти» до саудівського «Аль-Шабабу». Проте влітку минулого року галісійський клуб все одно в односторонньому порядку розірвав контракт із Санті, коли стало зрозуміло, що подальше перебування того в «Сельті» є для неї надмірно токсичним. В результаті останнім офіційним матчем у кар'єрі Міни станом на сьогодні є поєдинок саудівської Про-ліги між «Дамаком» та «Аль-Шабабом», який відбувся 31 травня 2023-го.

Тайрон Мінгз

Вік: 31 рік
Громадянство: Англія
Клуб: «Астон Вілла»
Остання поява на полі станом на сьогодні: 12 серпня 2023 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Центрбек «Астон Вілли» Тайрон Мінгз не має проблем із законом чи допінговими правилами, проте також не грає вже дуже тривалий час. Свій останній станом на сьогоднішній день офіційний матч цей футболіст провів 12 серпня 2023 року. Це був перший тур минулого розіграшу англійської Прем'єр-ліги, який завершився для «Астон Вілли» повним фіаско проти «Ньюкасла» (1:5). Окрім болючої поразки вболівальників, тренерський штаб та керівництво бірмінгемців розчарувала ще й тяжка травма Мінгза, яку Тайрон отримав через півгодини після початку поєдинку.

Згодом в центрбека діагностували розрив хрестоподібної зв'язки коліна і з того часу, а це вже понад 400 днів, Мінгз перебуває в лазареті. Він пропустив близько 70 офіційних матчів «Астон Вілли», але потроху готується повернутися на поле. Зокрема, Тайрона вже навіть задіяли в поєдинку молодіжної команди, де все пройшло добре, а тому бірмінгемці мають надію, що незабаром вони зможуть отримати довгоочікуване підсилення в центр оборони, яким однозначно є Мінгз, котрий має на власному рахунку 18 матчів за збірну Англії.

Гаві

Вік: 20 років
Громадянство: Іспанія
Клуб: «Барселона»
Остання поява на полі станом на сьогодні: 7 листопада 2023 (клуб), 19 листопада 2023 (збірна)

Getty Images/Global Images Ukraine

Гаві трохи менше року не виходив на поле, але без його присутності в цьому списку навряд чи можна було обійтися, враховуючи те, як швидко та наскільки впевнено хавбеку вдалося увірватися в світ топового європейського футболу, де молодий футболіст дуже швидко утвердився в статусі основного гравця «Барселони».

Свій останній станом на поточний момент офіційний матч на клубному рівні Гаві провів 7 листопада 2023-го. Це була гра групової стадії Ліги чемпіонів проти «Шахтаря», у якій хавбек відіграв 81 хвилину, а каталонці несподівано програли команді Маріно Пушича із рахунком 0:1, що додало боснійському фахівцю великої кількості вістів на старті кар'єри в донецькому клубі.

19 листопада минулого року Гаві отримав тяжку травму коліна у поєдинку за національну збірну проти Грузії. З цієї причини хавбек пропустив фінальну частину Євро-2024, а із самого початку його повернення планувалося аж на весну 2025-го. Проте зараз прогнози відновлення Гаві вже скориговані й виглядають достатньо оптимістично. Зокрема, іспанські ЗМІ пишуть, що хавбек зможе допомогти «Барселоні» вже незабаром – після завершення жовтневої паузи на матчі національних збірних.

Левен Кюрзава

Вік: 32 роки
Громадянство: Франція
Клуб: – (вільний агент)
Остання поява на полі станом на сьогодні: 21 жовтня 2023 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець академії «Монако» Левен Кюрзава грав за «Парі Сен-Жермен» з літа 2015 року, коли за його трансфер монегаски зуміли виторгувати в парижан 25 мільйонів євро. Всього за флагмана сучасного французького клубного футболу Кюрзава провів 154 офіційні матчі, у яких відзначився 14 голами та 23 асистами. Але в сезоні-2021/22 Левен втратив місце у складі і згодом його кар'єра пішла під укіс. Оренда у «Фулхемі» в сезоні-2022/23 не виправила ситуацію, тим паче, що чотири заключні місяці у Лондоні Кюрзава був змушений провести в лазареті через розрив бічної зв'язки.

Повернувшись до ПСЖ, Кюрзава зіграв лише один поєдинок в рамках минулого розіграшу французької Ліги 1. 21 жовтня фулбек вийшов на останні вісім хвилин на заміну у поєдинку зі «Страсбуром» (3:0). А влітку нинішнього року Левен залишив Париж у статусі вільного агента й наразі опинився абсолютно незатребуваним, хоча мова і йде про екс-гравця збірної Франції (13 матчів, 1 гол).

Делі Аллі

Вік: 28 років
Громадянство: Англія
Клуб: – (вільний агент)
Остання поява на полі станом на сьогодні: 26 лютого 2023 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Важко повірити, що шість із половиною років тому Деле Аллі за рівнем таланту та значущості порівнювали з іншим тодішнім лідером «Тоттенхема» Гаррі Кейном, а його оціночна вартість на Transfermarkt складала 100 мільйонів євро. Однак якщо Кейну вдалося виправдати очікування та стати топовим гравцем для сучасного англійського футболу, то Деле Аллі досить швидко «повернув не туди». Його кар'єра покотилася вниз, і замість топових клубів він у січні 2022 року на правах вільного агента пішов до «Евертона», за який провів лишень 13 поєдинків, а незабаром був відправлений в оренду у «Бешикташ».

Влітку цього року Деле Аллі залишив «Евертон» й зараз перебуває у статусі вільного агента. Свій останній станом на сьогодні офіційний поєдинок хавбек провів 26 лютого 2023-го, коли вийшов у стартовому складі «Бешикташа» на матч Суперліги проти «Антальяспора» (0:0), але вже після перерви був замінений. Потім хавбек потрапив у лазарет, вибратися з якого йому вдалося тільки на початку весни 2024-го. Недивно, що в «Евертоні» вирішили відмовитися від екс-вундеркінда «Тоттенхема», проте «іриски» дозволяють Аллі відвідувати клубну тренувальну базу для індивідуальних занять, поки хавбек не знайде новий клуб. У британських ЗМІ пишуть, що Деле навіть має амбіції повернутися у збірну Англії, за яку раніше провів 37 матчів (3 голи) та зіграти з нею на чемпіонаті світу у США, Канаді та Мексиці. Принаймні, щодня на екрані телефону хавбека рівно об 11:00 спрацьовує мотиваційне нагадування, яке містить усього три зрозумілі для кожного футболіста-професіонала слова: «World Cup 2026».

Неймар

Вік: 32 роки
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Аль-Хіляль»
Остання поява на полі станом на сьогодні: 3 жовтня 2023 (клуб), 18 жовтня 2023 (збірна)

Getty Images/Global Images Ukraine

18 жовтня минулого року Неймар отримав тяжку травму коліна у поєдинку за збірну Бразилії. У матчі відбору на ЧС-2026 проти Уругваю (0:2) зірка саудівського «Аль-Хіляля», який витратив на трансфер 90 мільйонів євро, провела на полі лишень 45 хвилин, після чого форварду знадобилася заміна. За «Аль-Хіляль» Неймар встиг зіграти тільки 5 матчів (1 гол, 3 асисти), внаслідок чого чемпіонство в Саудівській Аравії цій команді довелося здобувати без титулованого бразильця.

Наразі Неймар готується повернутися на поле, хоча поки що незрозуміло, коли ж це станеться. Інша історія, яка не має відповіді на поточний момент, полягає в тому, де бразилець продовжить кар'єру, адже його контракт із «Аль-Хілялем» із самого початку був оформлений усього на два роки й спливає влітку 2025-го. Втім, детальніше про Неймара ми нещодавно розповідали на Sport.ua в рамках окремого матеріалу, тому усім, хто не встиг з ним ознайомитися, пропонуємо зробити це прямо зараз:

Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.