Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
|
970
0

Коул Палмер: найкращий гравець АПЛ прямо зараз

Блогер Sport.ua Cергій Завалко оцінює вражаючий прогрес молодого англійця

Коул Палмер: найкращий гравець АПЛ прямо зараз
Getty Images/Global Images Ukraine

Усі зауважують, що «Манчестер Сіті» багато витрачає на гравців, але мало хто звертає увагу на академію «містян», яка регулярно випускає хороших футболістів. Найяскравіший приклад – Філ Фоден. Вихованець «Манчестер Сіті» досягнув великих висот під керівництвом Пепа Гвардіоли, хоча фахівця часто звинувачують у тому, що він мало довіряє молоді. Наступні на черзі – Ріко Льюїс та Оскар Бобб. Обидва гравці мають потенціал для розвитку та закріплення в першій команді «містян».

З Коулом Палмером все склалося інакше. Англієць перебував у системі «Манчестер Сіті» з 2010 року. Там він дорослішав, набирався досвіду та отримував виклики до національних команд різних вікових категорій. З сезону 2021/22 Гвардіола почав залучати молодого футболіста до матчів першої команди, але надто багато шансів він не отримував. У тому сезоні Палмер зіграв лише 4 матчі у Прем'єр-лізі. У наступній кампанії на рахунку Коула було на 10 поєдинків більше, проте на полі він проводив у середньому лише 25 хвилин за гру.

Гвардіола регулярно заявляв, що перспективний вихованець «Манчестер Сіті» отримуватиме свої шанси. Але у самого гравця була інша думка щодо цього. Палмер хотів грати тут і зараз, а не чекати на ті самі шанси. «Челсі» запропонував Коулу те, що йому було потрібно. У результаті цього, влітку 2023 року він перейшов до лондонського клубу за 47 млн ​​євро. Гвардіола напрочуд легко розлучився з перспективним гравцем. З іншого боку, молодий хавбек тоді був ще не на тому рівні, щоб його вмовляли залишитись. Але зараз, дивлячись на його виступи та статистику, можна сказати, що навіть менеджмент «Сіті» може робити помилки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коул Палмер

Палмер став ковтком свіжого повітря для «Челсі», який переживав важкі часи. Після чотирьох матчів у Прем'єр-лізі без результативних дій Коул взявся до справи. Починаючи з поєдинку проти «Бернлі», хавбек почав забивати та асистувати із завидною регулярністю. Поки Маурісіо Почеттіно намагався навести лад у команді, Палмер рятував уболівальників «Челсі» від цілковитої безнадії. У підсумку, футболіст провів дуже сильну кампанію, записавши на свій рахунок 27 голів і 15 результативних передач у всіх турнірах. Як підсумок усього цього – нагорода найкращого молодого гравця року.

Справедливо, що після такого сильного сезону Палмер розраховував на важливу роль у складі збірної Англії. Проте тодішній наставник «левів» Гарет Саутгейт не надто довіряв гравцеві, хоч і взяв його на Євро. Коул жодного разу не вийшов у стартовому складі на матчі чемпіонату Європи, але все одно зробив свій внесок в успіхи команди. У півфінальному поєдинку проти Нідерландів 22-річний хавбек відзначився результативною передачею. У фінальному матчі проти Іспанії він забив гол – єдиний від англійців. Чи могла команда розраховувати на перемогу, якби Саутгейт довірив гравцю «Челсі» більше, ніж на 20 хвилин на полі? Цілком.

Судячи з усього, ні чемпіонат Європи, ні зміна тренера в клубі не вплинули на Палмера. Коул продовжив розривати АПЛ з початком нового сезону. Наразі він забив 6 голів і віддав 5 результативних передач у семи матчах Прем'єр-ліги. Дивовижна результативність. Прямо зараз хавбек «Челсі» є другим найкращим бомбардиром АПЛ після Ерлінга Холанда (10 голів) і другим найкращим асистентом після Букайо Сака (7 асистів). При цьому Палмер є найкращим гравцем Прем'єр-ліги за системою гол+пас (11 очок). Більше того, він є найкращим гравцем АПЛ за цим показником у всьому 2024-му році (32 очки, 20+12).

Палмер зіграв лише 7 матчів цього сезону, а вже увійшов в історію, ставши першим гравцем, який оформив покер у першому таймі матчу Прем'єр-ліги. Від результативних дій Коула постраждав «Брайтон». А в поєдинку проти «Вулверхемптона» він оформив хет-трик з асистів. Не дивно, що Палмер другий сезон поспіль є найкращим бомбардиром «Челсі», та й взагалі найкращим гравцем «синіх». З моменту свого переходу в лондонський клуб Коул набрав 43 очки за системою гол+пас. Це другий найкращий показник серед усіх гравців із топ-5 ліг. Більше тільки у Гаррі Кейна (49).

Палмера можна задіяти на декількох різних позиціях, і він скрізь зіграє добре. Коул може бути центральним або атакувальним півзахисником, правим вінгером і навіть центральним нападником, а у «Манчестер Сіті» він грав ще й на лівому фланзі атаки. Універсальність Палмера дає тренеру більше можливостей для тактичної гнучкості, оскільки один футболіст може закрити кілька позицій. Найзручніша позиція для Коула – під нападником, там він особливо ефективний. Хоча він часто з'являється на правому фланзі, звідки від «Челсі» виходить додаткова загроза з огляду на те, що в центрі є Ніколас Джексон, який теж почав забивати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коул Палмер

Палмер частіше за інших гравців «Челсі» б'є по воротах (24 удари в поточному сезоні) і входить до першої трійки гравців Прем'єр-ліги з найкращою реалізацією (62,1%). Точніше б'ють лише Сон Хин Мін із «Тоттенхема» та Жан-Філіп Матета (по 66,7%). Крім того, Коул – ще й найкращий пенальтист «синіх». На його рахунку 10 із 10-ти точних ударів із 11-метрової точки. Кращий показник був лише у Яя Туре (11/11). При цьому Палмер не тільки багато забиває, а й багато асистує. З моменту переходу до «Челсі» він віддав 15 результативних передач – найбільше в АПЛ. За кількістю прогресивних передач, які допомагають просувати м’яч (28), він входить до десятки найкращих гравців Прем'єр-ліги.

Найцікавіше у всьому цьому те, що Палмер не входить навіть у десятку найбільш високооплачуваних гравців «Челсі», а в АПЛ не входить навіть у топ-50. Але лондонці хочуть виправити це непорозуміння й готують новий контракт для футболіста. Починають з'являтися чутки про можливий перехід Коула до інших клубів, але навряд чи це станеться найближчим часом. У «Челсі» Палмер отримав те, що хотів – провідну роль, і повністю виправдовує вкладені в нього кошти. Прямо зараз він є найкращим гравцем АПЛ з великим потенціалом для подальшого прогресу. Та й «Челсі» під керівництвом Енцо Марески виглядає непогано. Ця співпраця може вивести «синіх» на справді високий рівень.

Сергій ЗАВАЛКО

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.