Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 14 жовтня 2024, 19:15
2918
1

Леонід БУРЯК – про Мудрика, Калюжного та матч України проти Чехії

Фахівець висловився про матч Ліги націй

| Оновлено 14 жовтня 2024, 19:15
2918
1
Леонід БУРЯК – про Мудрика, Калюжного та матч України проти Чехії
Getty Images/Global Images Ukraine

У своїй багатій професіональній кар’єрі один з представників зіркового складу київського «Динамо» 70-80-х років Леонід Буряк неодноразово виходив на поле проти чехів. Як на клубному рівні у єврокубкових турнірах, так і у складі збірної СРСР. Тож було цікаво дізнатися його думку про особливості чеського футболу та рецепти перемоги нашої збірної у сьогоднішньому поєдинку з командою Івана Гашека.

– Збірна Чехії – непростий суперник. Якби можна було провести паралель з німецьким футболом, то я б охарактеризував її, як маленька Бундесліга. У чехів з німцями схожий футбол, схожа організація, схожі гравці. Повною мірою, звичайно, ми не можемо гравців цих країн порівнювати, адже німці – це німці. Якщо говорити про збірну Чехії, то її складають навчені та фізично дуже міцні футболісти. Вони грають за рахунок своїх сильних якостей. Чехи дуже організовані, особливо в обороні. Будь-яка гра з ними – як на клубному рівні, так і на рівні збірних є досить важкою. У чеському футболі і в мій час, і раніше грало чимало футболістів високого рівня – і Віктор, і Паненка, і Негода, та багато інших. Потім чехословацький футбол роз’єднався, однак стиль залишився досить серйозним. Ті, хто знає і хто бачив їхню гру в різні роки, у цьому мали змогу переконатися.

– Як ви гадаєте, за рахунок чого нашій національній команді у сьогоднішньому матчі з Чехією можна перевершити суперника?

Я думаю, що у збірної України виконавська майстерність трішки вища. Адже багатьох основних футболістів, які грають у її складі, з різних причин не буде у сьогоднішній грі – зокрема, Зінченка, Ярмоленка, Маліновського. Вони, як і ще кілька гравців, за рівнем вище. Та є у нас футболіст, який дуже добре грає у контратаку – це Мудрик. Який він гравець і як він грає, всі добре знають. Як на мене, це один зі знакових і талановитих футболістів України нинішнього часу. Я вважаю, що навколо нього потрібно будувати гру, адже швидкість – це така річ, яка зараз у футболі дуже актуальна. І як би надійно наші суперники не оборонялись, Мудрик може створити небезпеку. Він це вміє робити, коли забігає до чужого штрафного майданчика, забиває. І я так говорю не тому, що він забив переможний м’яч Грузії, а тому, що не у всіх футболістів так виходить: прийти у футбол – і вже з першого дотику до м’яча стати зіркою. Хоча з нього зірку роблять. Я думаю, Мудрик – один з найталановитіших футболістів за останній час у нашій країні.

– Зараз багато фахівців говорять про гармонійне вливання до складу збірної Івана Калюжного, який у дебютному матчі чудово діяв у опорній зоні.
Великої різниці між Степаненком і Калюжним я не бачу. Так, з Грузією наша команда зіграла добре. У нас якось так виходить: що не коментар – то або легендарний футболіст, або легендарний тренер, або легендарні інші люди. Це все чудово. Але час покаже, що і як. Ми по крихтах шукаємо і збираємо футболістів, які могли б допомогти збірній України. Адже українці завжди задавали тон на міжнародній арені. Ще за часів Радянського Союзу у кожній збірній – починаючи з юнацької і закінчуючи національною було 50 відсотків українських футболістів. І знаєте, кожна погана перемога несе свої флюїди: легше готуватись, з’являється певний кураж. А от коли немає результату і є поразки, та ще й коли всі навколо пишуть різні гидкі речі, то це, звичайно ж, важко. І президенту, і тренеру, і футболістам. Здійснюється тиск на тренера, а той в свою чергу тисне на футболістів. Вони збираються, йдуть неприємні розмови навколо цього. І правильно Максимов сказав, що кожна перемога у нас на вагу золота. Дійсно, воно так і є. Особливо у тій ситуації, у якій нині знаходиться Україна. От сьогодні кілька ракет влетіло у мою рідну Одесу, і це є катастрофа. Тож у важкий для усіх нас час кожна перемога на футбольному полі має неабияке значення.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Wlad West
Леня ахмету  лизнул.