Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 13 жовтня 2024, 11:16
4123
1

Золотий м'яч-2024: складний вибір між двох очевидностей

Офіційно починається ера після Мессі та Роналду

| Оновлено 13 жовтня 2024, 11:16
4123
1
Золотий м'яч-2024: складний вибір між двох очевидностей

Черговий приз найкращому футболісту світового футболу – «Золотий М'яч» – буде вручено 28 жовтня у паризькому театрі «Шатле». Організатором церемонії виступить іменитий французький журнал «Франс Футбол», який уже не одне десятиліття визначає господаря головної індивідуальної нагороди світового футболу.

Вже втретє поспіль «Золотий М'яч» вручатиметься його господареві за досягнення не протягом усього року, а за сезон. Тобто в даному випадку в період з 1 серпня 2023 року до 31 липня 2024-го.

Такий підхід до визначення найкращого гравця має своїх прихильників, має й своїх критиків. Власне, прихильники та критики були і тоді, коли «ЗМ» вручався за підсумками календарного року.

Як би там не було, всім не догодиш. У будь-якому випадку, логіка в переході на оцінювання за сезон, а не за рік, є. І вона очевидна. До того ж, господар – сам собі пан. Нам залишається лише прийняти те, що є.

Але приймати потрібно не лише зміну підходу до визначення найсильнішого. Прийняти потрібно значно більше. Вперше за 21 рік (!) до списку претендентів на перемогу у плебісциті «Франс Футболу» не потрапили «інопланетяни» - Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду, які мають на двох 13 «Золотих М'ячів» (вісім у аргентинця, п'ять у португальця).

Враховуючи цю обставину, а також «похилий» вік головних зірок нового футбольного часу (Ліонелю – 37 років, Кріштіану – 39), їхні виступи у далеко не найсильніших чемпіонатах, можна з великою впевненістю констатувати, що епоха домінування у світовому футболі КріРо та Лео завершилася.

Можливо, хтось цьому завершенню буде радий. Мовляв, дістала вже ця одноманітність: як не португалець найкращий, так аргентинець. І навпаки. Але особисто мені від усвідомлення цього факту сумно. Бо розумієш, що йде справжня, крута і неповторна епоха, яка навряд чи повториться в найближчому майбутньому.

Але, так чи інакше, життя продовжується. А футбольне життя – тим більше, адже воно ніколи і не закінчувалося.

***

У списку претендентів на перемогу в опитуванні «Франс Футболу», що складається з тридцяти кандидатів, уперше за довгі роки (після відходу з авансцени Андрія Шевченка) знайшлося місце і для українського футболіста.

Цим футболістом став нападник іспанської «Жирони» (а нині італійської «Роми») Артем Довбик.

Для мене особисто вже сам факт появи українця серед так чи інакше тісних рядів претендентів на головну індивідуальну нагороду світового футболу – неординарна подія. М'яко кажучи. Зрозуміло, що одних лише лаврів володаря трофея Пічічі явно мало, щоб по-справжньому претендувати на «Золотий М'яч», проте все одно приємно.

Дасть Бог, наступного сезону Довбик знову буде серед претендентів на «ЗМ». А може, і хтось ще із наших співвітчизників.

Однак зараз давайте, все ж таки, ближче до тіла. Тобто до тих, хто має реальні шанси на перемогу.

Ще до оголошення «Франс Футболом» списку тридцяти претендентів на перемогу в голосуванні за «ЗМ», за лаштунками раз у раз говорили про те, що головними претендентами на нагороду буде дует з «Мадрида» - Вінісіус і Беллінгем, а також головна зірка «ПСЖ » та збірної Франції Мбаппе.

Після Євро та Копа Америка, проведених приблизно в однакові терміни, шанси на перемогу у «ЗМ»-2024 Кіліана помітно зменшились. Втім, як і шанси Джуда.

З іншого боку, «підтяглися» шанси аргентинця Лаутаро, який забив переможний гол за свою національну команду у фіналі першості Америки, а також іспанців Ямала та Родрі, які стали з «Фурією» тріумфаторами чемпіонату Європи.

Ну, а далі методом відсікання та відмежування викристалізувалися два головні претенденти на здобуття нагороди «Франс Футболу» – бразилець Вінісіус та іспанець Родрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вінісіус Жуніор

Перший провів блискучий сезон на клубному рівні. Він став уособленням нового «Реала». Того, де вже немає Бензема. Саме 24-річний форвард тягнув на своїх плечах «вершкових» і в Лізі чемпіонів, і в Ла Лізі. Він зі своєю командою виграв обидва ці турніри. А ще й Суперкубок Іспанії. У його активі – 39 матчів за «Мадрид», 24 забиті м'ячі та 11 результативних передач.

Водночас Вінісіус провалився на чемпіонаті Америки. Точніше, там провалилася вся збірна Бразилії, яка поступилася вже в першому раунді плей-оф.

Проте після провалу пентакампеонів на континентальній першості шанси Вінісіуса на перемогу в опитуванні французького таблоїду не опустилися нижче. Нижче за друге місце.

А ось на рівень домагань Вінісіуса після блискучого для Іспанії Євро вийшов Родрі, якого практично одноголосно назвали найкращим футболістом ЧЄ-2024.

Крім того, в активі опорника «Фурії» - і перемога в чемпіонаті Англії у складі «Манчестер Сіті». До речі, минулий клубний сезон для Родрі став найрезультативнішим: він у 34 матчах АПЛ забив вісім голів та віддав дев'ять результативних передач.

Слабка ланка Родрі в минулому сезоні – Ліга чемпіонів. Там його «МанСіті» вилетів у чвертьфіналі, поступившись дорогою до півфіналу, а далі і до трофею, саме «Реалу».

Отже, два головні претенденти на «Золотий М'яч» мали і свої аргументи на користь перемоги, і свої мінуси.

Однак особисто мені здавалося, що після тріумфу Родрі на Євро-2024 саме котирування іспанця будуть найвищими на перемогу у плебісциті «ФФ». Адже запам'ятовується останнє. І таким останнім для Родрі була перемога на Євро, тоді як Вінісіус провалився на Копа Америка.

***

Але далі Родрі порвав хрести й вибув на невизначений час. І хоча травма була отримана 28-річним півзахисником уже в рамках нового, наступного сезону, після тієї сумної події якось принишкли апологети, які проповідували перемогу іспанця у боротьбі за «Золотий М'яч».

Getty Images/Global Images Ukraine. Родрі

І навпаки: дедалі впевненіше почали лунати голоси, що саме Вінісіус виграє цінний приз.

На користь таких голосів – клуб, кольори якого захищає Віні. «Реал Мадрид» - клуб особливий у всіх відношеннях, і за інших рівних шансів виграють саме «вершкові». Принаймні, є така конспірологічна теорія.

Підтвердженням цієї теорії стала інсайдерська інформація провідного спортивного видання Іспанії – «Марки» – про те, що найкращим футболістом 2024 року став Вінісіус. На першій шпальті видання був колаж – усміхнений форвард «Мадрида» тримає в руках приз «Франс Футболу».

Зазвичай такі «мастодонти», як «Марка», не помиляються.

І якщо в підсумку «Золотий М'яч» за минулий сезон виявиться саме у Вінісіуса, за прозорливість та вміння дивитися крізь лаштунки колегам із «Марки» потрібно буде віддати належне.

Належне за такого розкладу треба буде віддати і Віні: він провів чудовий клубний сезон.

Але за Родрі особисто мені буде прикро. Він також провів визначний сезон.

Та й запам'ятовуватися має саме останнє.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Прекрасною альтернативою обом претендентам може стати Карвахаль і ось чому: 1. Він виграв всі три найголовніші турніри сезону, 2. Обрання Карвахаля лауреатом вирівняло б ціни на гравців атаки та оборони, що тільки сприяло б подальшому розвитку гри, 3. Просто для різноманітності - з 2006 року жоден захисник не отримував ЗМ, та й тоді Каннаваро став лауреатом завдяки "осічці" Зідана.