Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 09 жовтня 2024, 14:25
3111
0

«На куражі». Українець, який грав у Грузії, – про плюси-мінуси грузин

Mикола Ковталюк виступав у кількох грузинських клубах

| Оновлено 09 жовтня 2024, 14:25
3111
0
«На куражі». Українець, який грав у Грузії, – про плюси-мінуси грузин
ФК Ворскла Полтава. Микола Ковталюк

11 жовтня національна збірна України з футболу проведе в Польщі поєдинок 3-го туру Ліги націй – з грузинами, які лідирують в групі В1.

Нападник «Ворскли» Mикола Ковталюк, який раніше виступав за грузинські клуби «Колхеті», «Динамо» Тбілісі та «Діла», в бесіді з кореспондентом Sport.ua розповів про сильні і слабкі сторони збірної цієї країни й зробив прогноз на поєдинок у Познані:

– Я задоволений тим періодом своєї кар'єри. До речі, нещодавно підрахував, що, коли в 2017 році я тільки починав грати в Грузії, то тоді в чемпіонаті виступали відразу 17 футболістів, які зараз захищають честь збірної. А найдорожчому воротареві світу – Гіоргі Mамардашвілі, який належить «Ліверпулю» і орендований «Валенсією» – я навіть забивав, коли він ще був кіпером тбіліського «Локомотива», а я грав за «Ділу». Цього ж бажаю 11 жовтня в Познані й українській збірній.

Зі ще одним лідером грузинської збірної – Хвічою Кварацхелією наші шляхи перетиналися в тбіліському «Динамо», а Буду Зівзівадзе добре знаю по суперництву в 2018 році за звання найкращого бомбардира чемпіонату Грузії. Зівзівадзе був лідером нападу столичного «Динамо» й забив 22 м'ячі в 35 поєдинках, а я здобув «срібну» бутсу з 21 голами, хоча з різних причин провів за «Ділу» на чотири матчі менше.

– Зараз практично всі гравці грузинської збірної представляють відомі закордонні клуби. Як вони опинилися на «олівці» в скаутів за умови, що грузинські команди вже давно є хлопчиками для биття в єврокубках?
– На відміну від клубів, збірні Грузії різних вікових груп доволі впевнено виступають на міжнародній арені. Ось там вони й опиняються на видноті й з ними налагоджують контакти. До того ж, федерація футболу Грузії останніми роками почала інвестувати серйозні кошти в розвиток інфраструктури, підготовку тренерських кадрів, які працюють зі зміною. Намагаються не відставати й клуби. Це дається взнаки.

– Чим сильна грузинська збірна?
– Раніше місцеві футболісти неабияк потерпали від свого піжонства, непрофесіоналізму. Для них головне було зірвати овації трибун якимось фінтом, а що при подальшій втраті м'яча треба повертатися в оборону, то – зайве. Тепер все інакше. Грузинська збірна діє дуже дисципліновано, вміє терпіти, коли переважно бере на озброєння схему 5-3-2, хоча при першій можливості швидко переходить до наступальних операцій. Звичайно, чого в грузинів не відібрати – вони на «ти» з м'ячем. Небезпечні, якщо впіймають кураж. Після недавнього злету на Євро-2024 з'явилася впевненість в своїх силах. В кожній лінії є лідери: воротар Гіоргі Mамардашвілі з «Валенсії», захисник Гурам Кашія зі «Слована», півзахисник Гіоргі Чакветадзе – з «Вотфорда», нападники Хвіча Кварацхелія з «Наполі» та Жорж Mікаутадзе з «Ліона».

В збірній чудовий мікроклімат, про що подбав тренерський штаб на чолі з французом Віллі Саньолем. Він в Грузії вже з 2021 року, спочатку не все йшло гладко, але поступово він знайшов спільну мову з підопічними й позиції його міцні.

– То що, збірна Грузії взагалі без вразливих місць?
– Чому ж, в неї доволі повільні захисники, особливо центральні, хоча фізично вони міцні й нашому Артему Довбику буде нелегко взяти гору в єдиноборствах. Як на мене, багато залежатиме від того, наскільки мобільними й активними в українців будуть фланги, чи вистачатиме націлених кросів й розрізних передач. В позиційній боротьбі перехитрувати грузинів буде складно. Бажано з допомогою високого пресингу ускладнювати їм перебування на полі, змушуючи помилятися.

– Враховуючи турнірне становище, деякі експерти вище оцінюють шанси грузинської збірної.
– Я так не вважаю. В української збірної є свої чесноти. Більш збалансований склад, незважаючи на деякі кадрові втрати. Але ж ключові виконавці в строю. Зрештою, після двох поразок поспіль далі нашим відступати вже нікуди, тому налаштованість буде максимальна. Це, справді, буде фінальний матч. Я ставлю на перемогу збірної України – 2:1.

Раніше стало відомо, що оцінено шанси України в матчі Ліги націй із Грузією.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.