Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 03 жовтня 2024, 15:53
4870
49

Чому в Гамбурзі виявилися не раді Динамо у їхніх домашніх матчах єврокубків

Виявляється, фанати «чорно-біло-синіх» мають претензії до віце-чемпіона України…

| Оновлено 03 жовтня 2024, 15:53
4870
49
Чому в Гамбурзі виявилися не раді Динамо у їхніх домашніх матчах єврокубків
Getty Images/Global Images Ukraine

Гамбург є другим за величиною містом Німеччини та шостим за величиною у Євросоюзі, а також значиться під № 1 за кількістю населення серед усіх нестоличних населених пунктів об'єднаної Європи. Тому коли минулого року керівництво Шахтаря вирішило проводити свої номінально домашні матчі у Лізі чемпіонів саме тут, логіку «гірників» було легко зрозуміти: український клуб розраховував, що у фактично двомільйонному населеному пункті вдасться зацікавити хоча б кілька десятків тисяч людей, які б змогли заповнити трибуни на поєдинках «помаранчево-чорних». Тим паче, посприяти цьому мала й серйозна кількість вимушених українських іммігрантів, які перебралися до Німеччини після початку повномасштабної фази російсько-української війни.

І загалом Шахтар у Лізі чемпіонів-2023/24 виправдав очікування. Причому, як свої власні, так і керівництва Гамбурга, із яким «гірники» й домовлялися про оренду на єврокубкові поєдинки Фолькспаркштадіона. Через те, що нині футбольний клуб Гамбург переживає не найкращі свої часи, виступаючи у Другій Бундеслізі, Шахтар зумів зацікавити місцеву публіку рейтинговими матчами та відомими суперниками. В результаті на кожен із трьох номінально домашніх матчів «помаранчево-чорних» у ЛЧ-2023/24 приходило від 47 до 49 тисяч уболівальників. Це відмінний результат з огляду на те, що посадкових місць для фанатів на Фолькспаркштадіоні трохи більше 51 тисячі.

У сезоні-2024/25 Шахтар вирішив проводити поєдинки основного етапу Ліги чемпіонів у Гельзенкірхені. Подейкують, що там «гірникам» запропонували цікавіші умови для співпраці в економічному плані. А Фолькспаркштадіон у Гамбурга на поточну єврокубкову кампанію вирішило орендувати Динамо. Минулий досвід Шахтаря, вочевидь, надихнув керівництво киян, хоча все ж таки об'єктивно розраховувати на аншлаги у номінально домашніх поєдинках єврокубків «біло-синім» було складніше, аніж «гірникам» в минулому році. І справа тут банально у афіші – Ліга Європи все ж таки для нейтральних фанатів не настільки приваблива як Ліга чемпіонів.

Але в першому турі ЛЄ-2024/25, коли Динамо у Гамбурзі приймало Лаціо (0:3), сталося тотальне розчарування. Вболівальники з України, які дивилися матч по телевізору, одразу помітили, наскільки мало фанатів прийшло на трибуни Фолькспаркштадіона. Величезна арена виглядала навіть не напівпорожньою, вона виглядала так, ніби тут проводитимуть гру на першість одного з районів Гамбурга, але аж ніяк не міжнародний матч другого за значимістю єврокубка.

За офіційними даними, матч Динамо – Лаціо відвідав 7751 уболівальник. Це у шість із половиною разів менше, ніж може вмістити Фолькспаркштадіон на міжнародних поєдинках. Втім, як виявилося, подібна цифра має своє пояснення, і воно не виглядає приємним для Динамо…

Ще на початку вересня, коли Динамо та Гамбург тільки-но оголосили про домовленість про проведення киянами своїх домашніх матчів у рамках Ліги Європи-2024/25 на Фолькспаркштадіоні, фанати «чорно-біло-синіх» виступили із категоричною та різкою заявою, яка засуджувала таке рішення босів німецького клубу.

Зокрема, представники HSV Supporters Club заявили, що сприймають «критично» угоду з Динамо про оренду стадіону, оскільки вона не враховує «цінності», які сповідує Гамбург та його вболівальники. Незважаючи на те, що у своїй заяві члени фан-руху «чорно-біло-синіх» окремо наголосили на розумінні економічної вигоди, яку може принести Гамбургу співпраця з Динамо, а також задекларували підтримку «людям та клубам, які страждають від війни», саме кооперація з віце-чемпіоном України викликала у HSV Supporters Club вкрай негативну реакцію.

«У випадку із київським Динамо Гамбург передає свій стадіон клубу, в якого неодноразово траплялися проблеми з расистською та дискримінаційною поведінкою вболівальників. Ця поведінка ніколи не повинна мати місце на нашому стадіоні. Не можна звинувачувати цілий клуб у тому, що у його вболівальницькому середовищі існують такі тенденції, якщо клуб реагує на це, якщо клуб займає чітку позицію проти цього та діє рішуче. Що стосується Динамо це не так. Як ми розуміємо, послідовних дій проти такого немає. Якщо ми як Гамбург серйозно ставимося до наших цінностей, то Фолькспаркштадіон не можна орендувати клубам, які не обстоюють ці цінності. «Любіть Гамбург – ненавидьте расизм» стає порожньою фразою, коли на нашому стадіоні домашні матчі проводить клуб, який не відповідає основній концепції», – написано у заяві цього фанатського об'єднання Гамбурга.

Фанати Гамбурга здебільшого позиціонують себе противниками правих та ультраправих ідей, борються за толерантність та космополітизм. Саме тому угоду щодо оренди стадіону з Динамо, фанати якого, як вважають шанувальники «чорно-біло-синіх», знаходяться на протилежних позиціях, вони сприйняли як серйозну загрозу їхнім багаторічним цінностям.

У вересні олії у вогонь підлили й журналісти. Зокрема, в газеті Die Zeit, яка виходить та розповсюджується у Гамбурзі та його округах, як пише портал t-online.de, вийшов матеріал про проведення домашніх матчів Динамо на Фолькспаркштадіоні із вельми провокаційним заголовком: «Чорним слід уникати відвідування цього стадіону».

Ще більше погіршило ситуацію те, що свій перший домашній матч Динамо в Гамбурзі проводило проти Лаціо, фанати якого традиційно вважаються прихильниками ультраправих ідей, не засуджуючи для їх реалізації застосування таких заходів, як насильство та екстремізм. Тому нікого в регіоні особливо не здивувала інформація, що напередодні матчу проти Динамо місцева поліція затримала близько 60 італійських фанатів, у яких було вилучено ножі, тендеризатори, дерев'яні палиці та навіть шампур для приготування шашлику.

TV News Kontor. Поліція Гамбурга пережила кілька гарячих вечорів через матч Динамо – Лаціо

Економічно, схоже, керівництво Гамбурга вже усвідомило, що досягти таких же гарних для них результатів у співпраці з Динамо, як це було рік тому із Шахтарем в рамках Ліги чемпіонів, не вийде. Враховуючи, що попереду у «біло-синіх» проведення номінально домашніх ігор у Лізі Європи проти Ференцвароша, Вікторії Пльзень та РФШ – суперників, чиї імена явно не викличуть захоплення у вболівальницьких мас в Німеччині, – у німецькому клубі вже поспішили заявити, що нинішня співпраця із Динамо щодо оренди стадіону є не стільки рішенням, заснованим на фінансовому факторі, як черговою демонстрацією підтримки всьому українському народу в його боротьбі із російськими агресорами-окупантами з боку Німеччини.

Але в низці німецьких спортивних видань вже вийшли замітки на тему того, що в майбутньому босам Гамбурга варто значно більш ретельно зважувати усі «за» та «проти», якщо траплятимуться аналогічні ситуації, аби не посваритися зі своїми вболівальниками. Остання обставина здатна завдати клубу, який і так перебуває в непростому періоді своєї історії, серйозної шкоди, причому як фінансової, так і іміджевої.

Навряд чи уся ця ситуація позитивно позначиться і на Динамо. Зокрема, в німецькій пресі вже довелося виправдовуватися президенту «біло-синіх» Ігорю Суркісу, котрий публічно прокоментував звинувачення на адресу киян з боку HSV Supporters Club.

«Я поважаю вболівальників Гамбурга, але ці протести є несправедливими. Футбольний клуб Динамо Київ ніколи у своїй історії не виявляв дискримінаційної поведінки стосовно будь-кого: ані футболістів, ані співробітників клубу, ані простих вболівальників», – заявив Суркіс у спілкуванні з журналістами Hamburger Abendblatt.

Також бос Динамо заявив, що в минулому навколо його команди мали місце «деякі інциденти» на стадіонах, пов'язані із поведінкою «дуже невеликої кількості вболівальників».

«Ці інциденти неприйнятні і, на жаль, привернули велику увагу засобів масової інформації», – зазначив Суркіс, ще раз додавши, що подібні епізоди в жодному разі не відображали позицію самого клубу.

У той же час, як мінімум, частина активних фанатів Гамбурга аргументи президента Динамо все одно не почула, або ж не сприйняла. Принаймні, якби було інакше, то на трибунах у домашніх іграх «чорно-біло-синіх» не з'являлися б банери, як один із нещодавніх, на якому було написано: «Цінності та авторитет продані. Динамо Київ не місце на Фолькспаркштадіоні».

IMAGO. Фанати Гамбурга протестують проти рішення керівництва клубу надати стадіон для домашніх матчів у ЛЄ київському Динамо

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ельфсборг – Рома. Прогноз і анонс на матч Ліги Європи
Футбол | 03 жовтня 2024, 17:09 0
Ельфсборг – Рома. Прогноз і анонс на матч Ліги Європи

Поєдинок відбудеться 3 жовтня о 22:00 за Києвом

Де дивитись онлайн матч Ліги Європи Хоффенхайм – Динамо
Футбол | 03 жовтня 2024, 06:57 0
Де дивитись онлайн матч Ліги Європи Хоффенхайм – Динамо

3 жовтня о 19:45 у німецькому Зінсхаймі пройде матч 2-го туру Ліги Європи

Коментарі 49
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Falko
Так про це ж було вже - перед 1 матчем. Нащо дублювати? Традиція у Sport.ua така?
DK1961
Очередной плевок сайта в сторону Динамо. Аккурат перед игрой с немцами. Случайно? Не думаю... Все та же лохметовская проплаченная ИПСО. Не поможет.
serhiy
Біба і боба вийшли на світ з підвалів )))
Vitaly Kozak
Гамбург - найбільш африканізоване місто Німеччини. Тому ультралівим там дуже комфортно робити подібні речі, пропагувати свої "ліві ідеї", які не мають нічого спільного із здоровим глуздом.
AleksDnipro
Так, теж не розумію цієї новини. Щоби що? Побалувати частину вболівальників Шахтаря, які мають шалену любов до лгбт спільноти, або комуняку іванова, сраку якого зараз захищають, як він стверджує, "динамівська гопота" в найгарячіших точках країни?
Різниця між ультрас українських клубів та німецькими ультрасами, що перші пішли захищати країну ще в 2014, а другі, ліві пацифістські цинічні у**бки, при першій нагоді з'**уть із країни, якщо росія вторгнеться до Німеччини.
serhiy
То що сєпарні в Німеччині більше ніж українців це я знав і до матчів клубів.
Умник
При 7000 тыс. Победа лучше чем при 20000 поражение.
Виктор Войцеховский
Где же была 2/3 этих шлюхтарей вчера, которые сейчас на ветке? Правильно, язык в жопу засунула.
FunnyCat_____
Ой, сделали бы бесплатный вход как шахтёр и пришло бы тысяч 30
Часть  группы ультра левых фанатов а не Гамбург
 Что ж такая нелюбовь то к ДК у сайта 
serhiy
А сурку так і треба -бо в Польщі можна було грати ,але йому вічно грошей бракує. Сам себе намахав.
Vitalii_Mykolaiv
Короче, ліваки - не люди!
Александр Шевченко
Можно подумать вчера на матче крыс в Германии было много народу, Сережка? А немцам уже пора бы вспомнить, что они немцы, а не слуги кацапов, арабов, негров или турков. Не та уже Германия, совсем не та, когда всякие цветные правят в исторически белой стране. Хотя тенденции на то, что махмудов и черномазых нужно гнать с Германии уже есть. Недавно немцами был выпущен сатирический клип с помощью ши, где белые мужчины и женщины высмеивают махмудов и отправляют их пачками на самолетах на ближний восток
MIRRA
Навіщо тратити 2 години життя, щоб подивитися на Лаціо ?... тим більше, коли цей самий Лаціо грає проти колгоспників-ноунеймів.... Мабуть мтавка була на біженців/ухилянтів, але у тих є справи важливіші.
Отаман
Обісраний інвалід fanny, ти навіть в Києві коли грає фк гуньдяй суркіса на матчі не їздиш ніколи з своєї баришівкі, а ти про якись 30 тис за кордоном тут пишеш. Для фк гуньдяй суркіса 7750 вболівальників це і так дуже багато🥳
Metroid
Так ничего удивительного у динамы самые неадекватные фанаты.
Ivan Grumeza
Не надо рассказывать басни про фанатов HSV. просто реально им интересна только их команда, интересна Лч. все остальное - это не интересно. вот они и не пошли смотреть на это убожество. да что немецкие фанаты - даже украинцы в Гамбурге и окресностях не пошли на футбол. о чем это говорит?
Strontium
Даже предки фашистов видели и помнят выходки динамовской гопоты.    Хоть миллион минусов, а  вот оно - написано чёрным по белому.  Это не смыть мылом.
apepa
В Гамбурге не рады динаме потому что они рашисты и представляют руский мир. А немцы поддерживают Украину в борьбе с рашизмом!
Дані Рохас
Пора привыкать что в Европке не оч любят такие штуки которыми мы иногда балуемся
_Quantum19_
Цікаво, що такі проблеми спостерігаються тільки у Києві та Львові. І з боку КДК УАФ, просто УАФ на це жодної реакції. Наче це так треба.