Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 жовтня 2024, 13:47
1639
3

Фатальне рішення: продовження контракту з тен Хагом – велика помилка МЮ

Блогер Sport.ua Cергій Завалко оцінює непросту ситуацію на «Олд Траффорд»

| Оновлено 02 жовтня 2024, 13:47
1639
3
Фатальне рішення: продовження контракту з тен Хагом – велика помилка МЮ
Getty Images/Global Images Ukraine. Ерік тен Хаг

«Манчестер Юнайтед» уже давно не показує того, що від нього чекають – як на полі, так і за його межами. Манкуніанцям постійно чогось не вистачає – стабільності, дисципліни, здорових гравців та багато чого ще. Злети у «МЮ» чергуються з падіннями, а перемоги – з поразками. І в центрі цього вже третій сезон поспіль знаходиться Ерік тен Хаг. І це логічно, оскільки тренер – перший, хто відповідає за результати. А у «Юнайтед» зараз немає ні результатів, ні гри.

Кожен сезон під керівництвом тен Хага у «МЮ» починається складно. Рівно рік тому, на початку жовтня 2023-го, манкуніанці програли 6 перших матчів із 10-ти у всіх турнірах. У нинішній кампанії «Юнайтед» стартував ще гірше. Наразі «МЮ» посідає 13-те місце у турнірній таблиці англійської Прем'єр-ліги, набравши сім очок у шести матчах. Це найгірший старт сезону для манкуніанців із 2013 року, коли їх очолював Девід Моєс. Але шотландець тоді проводив перший сезон на «Олд Траффорд». У нідерландця це вже третя кампанія.

Getty Images/Global Images Ukraine

Найгірше в цій ситуації те, що невдалий старт сезону не є збігом обставин. «Юнайтед» дійсно виступає на рівні команди з другої половини турнірної таблиці. За 6 матчів у Прем'єр-лізі «МЮ» вже двічі програв удома з розгромним рахунком 0:3. Спочатку манкуніанці поступилися «Ліверпулю», а потім «Тоттенхему». І це при тому, що у «червоних» новий тренер, а «шпори» теж мають проблеми на старті сезону. У поєдинку проти мерсисайдців «Юнайтед» більше володів м'ячем (53%/47%) і завдав такої ж кількості ударів у площину воріт, як і суперник (по 3), але це ні до чого не призвело.

Гру з «Тоттенхемом» «МЮ» провалив за всіма показниками. У манкуніанців було лише 39% володіння м'ячем і лише 2 удари у площину воріт проти 10-ти у суперника. Загальна кількість ударів – 11 проти 24-х. Влітку «Юнайтед» підписав Маттейса де Лігта, Мануеля Угарте та Нуссаїра Мазрауї для зміцнення оборони, але ці трансфери поки що не приносять великої користі. «МЮ» пропустив уже 8 м'ячів в АПЛ – більше, ніж усі представники «великої шістки». І навіть більше, ніж «Фулхем» та «Ноттінгем Форест». При цьому в атаці манкуніанці також мають великі проблеми. На цей час «Юнайтед» забив 5 м'ячів в АПЛ – на рівні «Іпсвіча» та «Крістал Пелас». Менше забиває лише «Саутгемптон».

Одна з проблем тен Хага полягає в тому, що він не хоче або не може брати на себе відповідальність за результати. При кожній зручній нагоді Ерік нагадує журналістам, що з ним «МЮ» виграв два трофеї – Кубок Англії та Кубок ліги. Але навряд чи вони мають таку велику вагу, якщо команду продовжує «штормити» вже третій сезон поспіль. У грі манкуніанців немає стабільності. Після багатьох невдалих матчів тренер заявляє, що футболісти не виконали плану на гру. Але проблема в тому, що ніхто не може зрозуміти, який саме план у грі «Юнайтед» і чи є він взагалі.

Тен Хаг часто перекладає провину на гравців після поразок, що не може сприяти підтримці хорошої атмосфери всередині колективу. Індивідуальних помилок у футболістів справді багато, але тоді й до тренера є питання, бо багатьох із цих гравців він вибирав сам. До приходу INEOS у нідерландця були напрочуд широкі права на трансферному ринку. Він підписував практично кожного футболіста, якого хотів, якщо сам гравець не відмовлявся від переїзду на «Олд Траффорд». Тож у цьому випадку тренер несе повну відповідальність за результати команди, оскільки він сам її збирав.

Робота тен Хага на трансферному ринку – це окрема тема для розмови. Фахівець витратив на підписання гравців понад 700 млн євро, але хто з них став реальним підсиленням для команди? Можливо, лише Лісандро Мартінес та Расмус Хойлунн, але й до них є питання. Андре Онана нестабільний, Каземіро залишив свої найкращі роки в Мадриді, Мейсон Маунт постійно травмований, а трансфер Антоні та відхід Джейдона Санчо – повний провал. А за кожного з цих гравців «МЮ» платив понад 50 млн євро. З Антоні тен Хаг взагалі встановив трансферний рекорд.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерік тен Хаг і Алехандро Гарначо

Ерік уже давно ходить тонким льодом, але щоразу дивним чином рятується. Нідерландця ще минулого сезону могли звільнити кілька разів, але його утримували на посту пізні голи Скотта Мактомінея та Алехандро Гарначо. Але шотландець перейшов у «Наполі», тоді як аргентинець поки що не такий ефективний, як раніше. У поточному сезоні на його рахунку лише 1 гол у АПЛ. Минулого сезону манкуніанці виграли багато матчів на неймовірному везінні. Рано чи пізно це мало закінчитися, що тепер відбивається на команді та її результатах.

Тен Хаг так і не повернув до «МЮ» ті високі стандарти, про які говорив після приходу в клуб. Тренер постійно виправдовується та сперечається з журналістами, капітан команди влаштовує істерики на полі, а решта гравців часто не знає, що їм робити. Все перераховане було і минулого сезону, проте нове керівництво «Юнайтед», ймовірно, не вважало це за серйозну проблему. Більше того, вони продовжили контракт із тен Хагом, збільшивши йому суму компенсації у разі звільнення з 10 млн євро до 21 мільйона.

Складно зрозуміти рішення керівництва «МЮ». Можливо, свою справу зробила перемога в Кубку Англії, але вона нікуди не поділа проблеми команди. Судячи з усього, їх навіть стає більше. Проблеми з травмами залишаються, трансфери, як і раніше, не працюють, стабільності немає. За чутками, наступні матчі стануть визначальними для тен Хага, але й тут не так усе однозначно. «МЮ» може здобути кілька перемог на морально-вольових чи інших якостях, але знову ж таки, проблеми команди нікуди не подінуться, а її перспективи залишаться під великим питанням.

Сергій ЗАВАЛКО

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Максим Колісник
Мені здавалось Тен Хаг таки розкачається...
Gargantua81
если называть вещи своими именами: это менеджерский идиотизм.
Типа как у Суркиса с Хацкевичем.
VovanSidorovi4
Переписывают одно и тоже из статьи в статью про МЮ, нет свежих мыслей.
Единственное свежее что оказывается мы ждем 
Что то: " 
Тема за пределами поля не раскрыта автором.