Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 27 вересня 2024, 12:59
1652
1

Майже рік простою. Неймар готується повернутися, але чому не зможе грати

До кінця року у бразильця навіть в теорії буде мінімальна кількість можливостей вийти на поле…

| Оновлено 27 вересня 2024, 12:59
1652
1
Майже рік простою. Неймар готується повернутися, але чому не зможе грати
Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

Ім'я форварда «Аль-Хіляля» Неймара, який у лютому наступного року відсвяткує свій вже 33-й день народження, більше не є шалено цікавим ані для вболівальників, ані для представників практично усіх світових ЗМІ, за винятком хіба що бразильських та саудівських. Футболіст, котрого в якийсь момент називали одним із найкращих у «Барселоні» та всьому європейському футболі, наразі перебуває в лазареті, де намагається повністю відновитися від тяжкої травми коліна, отриманої ще у середині жовтня минулого року в матчі за збірну Бразилії проти Уругваю.

В «Аль-Хіляль» Неймар, нагадаємо, перебрався влітку 2023-го з «Парі Сен-Жермен». Щедрі саудити погодилися виплатити заповзятливим парижанам 90 мільйонів євро, підписавши із зірковим бразильцем лише дворічну трудову угоду із можливістю пролонгації ще на сезон. Таким чином, контракт Неймара з «Аль-Хілялем» завершується 30 червня 2025-го, а форвард зіграв за цю команду лишень 5 офіційних матчів, відзначившись 1 забитим м'ячем та 3 результативними передачами.

Востаннє Неймар з'являвся на полі у футболці «Аль-Хіляля» аж 3 жовтня минулого року у поєдинку Ліги чемпіонів АФК проти іранської команди «Нассаджи Мазандаран» (3:0), ворота якої йому вдалося вразити, що стало першим (і поки що єдиним) голом бразильця за «лідерів». У саудівській Про-лізі Неймар й зовсім востаннє станом на даний момент виходив 29 вересня 2023-го, коли допоміг «Аль-Хілялю» обіграти «Аль-Шабаб» (2:0).

На початку листопада минулого року Неймару провели операцію на коліні, після якої було названо орієнтовні терміни повернення бразильця в гру – 10 місяців. Іншими словами, десь на початок вересня 2024-го, як передбачалося тоді, зірковий бразилець мав бути готовим знову виходити на поле та демонструвати свій неабиякий рівень гри.

Але ще у грудні 2023-го в багатьох експертів почали виникати сумніви щодо того, що прогнози стосовно термінів повернення Неймара на поле збудуться. На це вплинуло відео, де було продемонстровано процес роботи реабілітаційної команди бразильця, який у цей момент лежить на столі й буквально стогне від болю.

Тому, коли на початку вересня цього року у ЗМІ з'явилася інформація, що відновлення Неймара затягується і що бразилець зможе повернутися на поле не раніше листопада, ні в кого, хто стежить за цим процесом хоча б опосередковано й через повідомлення у пресі, не виникло жодного подиву.

Схоже, що певною мірою виявилися готовими до подібної новини й керівники «Аль-Хіляля». На початку чергового сезону в рамках саудівської Про-ліги чинний чемпіон опинився у досить скрутній ситуації. Справа в тому, що за правилами змагання клуби можуть заявити на сезон не більше восьми іноземних футболістів будь-якого віку, а ще двох їм дозволено провести за додатковою квотою, якщо тільки такі гравці на момент заявки не старші 21 року.

Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

В «Аль-Хіляля» на момент початку сезону опинилося аж десять легіонерів у складі. Лише один з них (бразилець Маркос Леонардо) підпадав під «молодіжне обмеження», внаслідок чого боси та тренерський штаб «лідерів» були змушені вирішувати, кого ж залишати «за бортом». Спочатку ідея «Аль-Хіляля» полягала в тому, щоб попрощатися із 26-річним лівим захисником Ренаном Лоді, придбаним лише у січні поточного року із «Марселя» за 23 мільйони євро. Для цього «лідери» навіть викинули майже 29 мільйонів євро на трансфер лівого захисника збірної Саудівської Аравії Мотеба Аль-Харбі, котрий раніше виступав за «Аль-Шабаб» й оціночна вартість контракту якого на порталі Transfermarkt складає лишень 800 тисяч євро.

Проте в останній момент, як повідомляють бразильські та європейські джерела, головний тренер «Аль-Хіляля» Жорже Жезуш вирішив усе переграти. Португалець наполягав на тому, щоб поза заявкою на саудівську Про-лігу опинився саме Неймар, а ось Ренан Лоді був включений до реєстраційного листа, й уже зіграв кілька поєдинків в чемпіонаті на старті сезону.

Це рішення «Аль-Хіляля» унеможливлює участь Неймара у матчах саудівського чемпіонату як мінімум до кінця календарного року. Лише на початку 2025-го, коли буде відкрито період дозаявок, «лідери» зможуть внести зміни у реєстраційний лист гравців на поточний сезон та, ймовірно, включити до нього бразильця, якщо той нарешті залікує свої болячки.

Щоправда, якщо Неймар все ж таки зможе виходити на поле, починаючи із листопада, як обіцяють лікарі зараз, то на кілька офіційних матчів у футболці «Аль-Хіляля» бразилець все-таки має право розраховувати. Справа в тому, що «лідери» несподівано для багатьох внесли Неймара до своєї заявки на Лігу чемпіонів АФК, формат розіграшу якої, як і в Європі, зазнав певних змін. Зокрема, якщо у листопаді Неймар вже буде готовий грати, то «Аль-Хіляль» до кінця 2024 року зможе задіяти бразильця у трьох іграх. Це будуть поєдинки проти іранського «Естегляля» (4 листопада), катарського «Аль-Садда» (26 листопада) та катарської «Аль-Гарафи» (3 грудня). Ще два матчі в рамках етапу Ліги «Аль-Хіляль» проведе вже у 2025-му: проти іранського «Персеполіса» (4 лютого) та еміратського «Аль-Васла» (18 лютого).

За підсумками етапу Ліги в раунд плей-офф Ліги чемпіонів АФК вийдуть по вісім найкращих команд Західного та Східного регіонів, спеціально виділених у рамках змагання.

По суті, найближчим часом це уся ігрова практика в рамках офіційних турнірів, на яку може розраховувати Неймар. А далі… Далі ситуація виглядає ще цікавішою. Вже влітку 2025-го в бразильця завершується термін дії контракту з «Аль-Хілялем», а це означає, що після 1 січня футболіст отримає право вести переговори із будь-яким зацікавленим у його послугах клубом, щоб через шість місяців переїхати туди на правах вільного агента.

Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

Формат активації опції продовження, яка є в контракті Неймара, поки що не зовсім зрозумілий, а тому в пресі вже зараз виникає безліч спекуляцій щодо майбутнього бразильця. Низка джерел повідомляла, що Неймар просився назад до «Барселони», проте наставник «блаугранас» Хансі Флік категорично відкинув таку можливість. Тому набагато вірогіднішим наразі виглядає варіант повернення Неймара на батьківщину – до лав «Сантоса», де він починав грати на професійному рівні й звідки влітку 2013 року за 88 мільйонів євро перебрався до «Барселони».

Подейкують, що Неймар ще навесні цього року, коли відвідував один з поєдинків «Сантоса», зайшов у роздягальню команди, де у дружній бесіді із гравцями запевнив тих, що повернеться до табору «риб» влітку 2025-го. І загалом ці слова форварда не виглядають якимись надто неймовірними, враховуючи вік футболіста, а також його реальну прихильність до «Сантоса». Зрештою, на даний момент саме у футболці «риб», а не «Барселони» чи «Парі Сен-Жермен», Неймар провів найбільшу кількість офіційних матчів у кар'єрі – 225 (проти 186 за каталонців та 173 за парижан).

І якщо станеться саме так, то трансфер Неймара з ПСЖ до «Аль-Хіляля» точно увійде до числа найгірших за всю історію футболу. А як інакше, якщо за бразильця було заплачено 90 мільйонів євро, а він за фактом навряд чи зіграє за команду навіть три-чотири десятки поєдинків? Реальна кінцівка кар'єри Неймара, схоже, виглядатиме зовсім не так яскраво та тріумфально, як йому пророкували багато експертів та вболівальників ще років десять тому. Що ж, не усім вдається стати воістину великими, хтось повинен зупинятися і за крок до цього…

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Неймар, мабуть, процентів 75 своєї кар'єри травмований.