Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 26 вересня 2024, 20:34
9439
105

Ви бачите проблеми, я ж не бачу можливості

Валерій Василенко розчарований беззубістю динамівської атаки у стартовому матчі ЛЄ

| Оновлено 26 вересня 2024, 20:34
9439
105
Ви бачите проблеми, я ж не бачу можливості
Getty Images/Global Images Ukraine

«Ви бачите проблеми, я ж бачу можливості. Це дуже велика різниця», – сказав після нічийного матчу «Динамо» з «Рухом» головний тренер киян Олександр Шовковський. У такий ось оригінальний, на його погляд, спосіб наставник «біло-синіх» уникнув відповіді на питання, чому його підопічні не реалізовують моменти.

У стартовій грі Ліги Європи проти «Лаціо», програній «Динамо» ущент, у киян теж були можливості забити. Але ці можливості так і залишилися теоретичними. Обов'язково потрібно віддати належне голкіперу «орлів» Проведелю. Проте, в той же час, обов'язково потрібно запитати і про те, чому динамівська атака виявилася настільки беззубою.

Як на мене, то «Динамо» у грі з напіврезервним складом «Лаціо» мало б хоч якісь шанси, якби вдало, точніше, кваліфіковано зіграла вся атакуюча лінія нашої команди. Наголошую: вся, а не лише нещасний Ванат. Проте вся ця атакуюча лінія зіграла нижче за всіляку критику. Якщо когось і можна виокремити з цього приводу, то, хіба що, Бражка. Номінального опорного півзахисника, який за статусом не зобов'язаний завершувати атаки, бо він їх повинен починати.

А решта… Решта – це туга. Перед матчем динамівців проти «Лаціо» колега Олексій Сливченко докладно зупинився на «кондуїті» нашого віце-чемпіона перед стартом основного раунду Ліги Європи. Зокрема він зауважив, що ця єврокампанія – останній шанс для Миколи Шапаренка. Шанс довести, що він не втрачений талант, і що він гідний грати у хорошому закордонному клубі. На мою думку, після гри з лаціалі можна сміливо стверджувати, що Шапаренко свій шанс не використав. Він його профукав. Якийсь він «втрачений» – ось приблизно так я б охарактеризував дії цього півзахисника у грі проти римлян.

ФК Динамо. Микола Шапаренко, як і його партнери, провів не найкращий матч проти Лаціо

Кабаєв, якого я разом із Піхальонком вважав найкращим гравцем «Динамо» на старті нинішнього сезону, теж розчинився на полі. Як і колишній гравець «Дніпра-1».

Про Ярмоленка я взагалі не хочу вкотре поширюватися, бо його роль у команді на даному етапі радше наставницька, аніж суто ігрова.

Ванат був хороший минулого сезону. Нинішнього він зовсім не вражає.

І практично всі ці висновки напрошувалися ще після гри УПЛ із «Рухом». Але тоді ми всі зробили поправку на вітер. Тобто на втому «біло-синіх», викликану, насамперед, дуже складною логістикою. І на тримання в голові гри проти римлян. Тому й було те пам'ятне «життя триває» і «рано чи пізно, це мало статися».

Про реакцію наставника «Динамо» на невдалу гру його футболістів в атаці у грі проти львів'ян було сказано у перших рядках цього листа.

А далі виявилося, що там, де ми бачили проблему, можливостей і не виявилося. І динамівська атака виявилася такою ж слабкою ланкою, як і динамівська оборона.

Про помилки своїх гравців у захисті після гри в Гамбурзі Олександр Володимирович докладно зупинявся не раз і не два. Мовляв, ми подарували опоненту два голи. І ще: «ми припустилися значних помилок, і саме ці помилки в оборонних діях».

Безперечно, помилки в оборонних діях найчастіше впадають у вічі. Особливо, якщо ці помилки – результативні. Але заради Бога, а хтось взагалі плекав ілюзії щодо надійності абсолютно ситуативної пари динамівських центрбеків Михавко – Себальос? Українець-юніор та сирий колумбієць: на цьому фундаменті дуже легко плодити помилки. Більше того, на цьому фундаменті помилки запрограмовані. Помилки, й нічого окрім. І динамівський наставник, замість пошуку виходу із ситуації, просто вирішив констатувати очевидне.

А чому б не пересунути до центру захисту Бражка? Адже вже був такий досвід нещодавно в УПЛ, і Володимир зіграв дуже непогано. Я розумію, що й вихід Себальоса в основі теж був продиктований логікою, адже динамівський новачок порівняно непогано проявив себе в останніх матчах «біло-синіх» в УПЛ. Але в даному випадку потрібно говорити не лише про тренерську логіку, а й про тренерське чуття. А воно Олександра Володимировича підвело.

Як і потенційні можливості гравців його атакуючої ланки. Примітивними за фактом виявились ці можливості. У жодному разі не хочу звинуватити динамівців у небажанні грати, але якраз у відсутності якості цієї гри дуже навіть хочу звинуватити.

І, користуючись нагодою, все ж таки хочу вколоти динамівського наставника: за такої гри його команди, як проти «Лаціо», особисто я бачу суцільні проблеми. І зовсім не бачу можливостей.

Getty Images/Global Images Ukraine. Владислав Ванат

Але ці мої поверхові висновки базуються лише на двох поєдинках. Проти «Руха» та проти «Лаціо». Я дуже хочу сподіватися, що у наступних матчах ситуація зміниться. Причому на краще. Далі вже мають включатись і морально-вольові фактори. І спортивна агресивність. Я хочу сподіватись, що далі так і буде. І що програний вщент матч на старті Ліги Європи стане для «Динамо» лише непорозумінням.

А ще, користуючись нагодою, у заключних рядках свого листа хочу побажати президентові «Динамо» якось обережніше грати зі словами. Перед грою проти римлян Ігор Михайлович заявляв, що «єдиний бажаний результат – перемога над «Лаціо». Мовляв, «апетит приходить під час їжі». І додав: «Головне – не подавитися».

Все-таки краще не бігти попереду паровоза.

Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 105
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua81
я тоже считаю, что после травмы Себальоса надо было Бражко опустить в защиту а в опорную выпустить Андриевского.
заигрывание с зятем уже выглядит неприличным. Кто хочет посмеяться, посмотрите на действия Биловара в моменте с вторым голом. Ну парень явно с другого футбольного уровня, не место ему на поле в таких матчах.
New Zealander
Тепер на фоні учорашнього результату 0-3, результат Шахтаря у виїзному матчі в Болоньї виглядає для України не те що непоганим, але й чудовим. Як все швидко змінюється коли є з чим порівнювати.
Remark
Людина, яка вболіває за свій клуб (Минай) тільки коли вона грає в УПЛ, а не в 1 лізі, не може вважатися вболівальником!
Igor
Завжди цікаво читати статті В. Василенка. Гостро, чітко, професійно. Після прочитаного, навіть немаю що додати. Динамо дуже розчарувало. Клас Лаціо на рівень вище. Також звернув увагу на те, які атлетичні та потужні хлопці в італійській команді. Поряд з ними той  Ванат, Шапаренко, Себальйос, наляканий Біловар- взагалі ні про що....
Mykola_nik
Піднімає ножку, пропускає мяч, бо само не вміє грать, отакий в нас нападач... Стидно за Динамо що не можуть, або не шукають хочаб двух нормальних нападників
Володимир
Иногда кажется , что два одинаковых по амплуа исполнителя у Динамо   в центре поля ( Шапаренко - Пихаленок) - це занадто  ! Було б куди краще  замi сть  останньного,  який загубився на полi,  мати гравця , працюючого на атаку !  I такий - був ! Але , чомусь,  сидiв на лавцi  , склавши руки .              Оце питания до головного тренера .
Bohum
Ці слова не з пісні про збірну України,дуже схоже.Вся біда в складі команди що там,що тут, бо це ті самі особи ні на що не здатні і не будуть здатні.Ось і все.
v2341770
Бажання і старанність в атаці які перетворюються у банальну метушню. з м'ячем у завершальній фазі - ніщо, у порівнянні з індивідуальною майстерністю, що і продемонстрував матч. Індивідуальна майстерність гравців Лаціо просто вища за гравців Динамо, що в атаці, що в обороні. Чи можливо було уникнути фіаско? Так.Але ж тактику на матч треба вибирати, відштовхуючись від суперника, а не від переоцінених можливостей своїх гравців.
kadaad
Дальше будет продолжение падения на дно с еще большими разгромами от соперников.
Strontium
Потому что не выпустили со старта Караваева.
Отаман
Матч «Динамо» - «Лаціо» відвідали 7751 вболівальник
Матч на «Фолькспаркштадіон» у Гамбурзі відвідали 7751 вболівальник, що складає 15% місткості арени на міжнародних матчах (51500).
Цікаво і це на гру з Лаціо стільки вболівальників не з РФШ, так ще римлян приїхало 900 вболівальників
Нагадаю на Шахтар в Гамбурзі приходило на стадіон 45-50 тис вболівальників🥳
Istm
Певно, Шапаренко та Ванат мільйонів на 15 кожен подорожчали вчора? Лаціо серед потенційних покупців?
PS. і оборона. Це якийсь жах.
RoNIkyo
Багато з чим згоден.
Але вибачте, кивати на "тренерську чуйку" - це лайно. Один раз чуйка спрацює, іншого - не спрацює.
От Себальос грав класно і Шовковський його поставив туди, де він грав класно. А може треба було його поставити в інше місце? Чому не спрацювала тренерська чуйка?
Це, бляха, шо? Так в будь-якій ситуації можна сказати, ну навіщо ставити Родрі в півзахист, якщо ви зіграли внічию з Арсеналом. Треба було його ставити в захисті, ну і шо, шо він раніше гарно зіграв. Де тренерська чуйка Гвардіоли?  Чим ти там займаєшся, лисий шарлатан?
Вибачте, слів немає, одні емоції.
FunnyCat_____
Ну в созидании ДК было вчера не самое пассивное, если бы не слабая форма Ваната - минимум бы один забили бы.
А вот защита … 
Panthera_onca__
На левом берегу Динамо теперь покажет настоящий, европейский футбол!    Почти как у Лацио.
T-800
ось Вам, Василенки, І НАВИМАГАЛИ НЕМОЖЛИВОГО
а там и Рейджерс в таблице обойдет
saltim
Чем Динамо хуже Буде Глимта который обувает Порту? Да ничем кроме патологической неуверенности в себе. Все на нервяке ноги дрожат. В таком психологическом состоянии играть в свою силу невозможно. Это проблема и в сборной. Психолог нужен грамотный в команду раз тренер не может настроить правильно. Буде Глимт 42 млн на транфермаркте а Динамо 81млн!!!
Saar
Згоден на 50%. Не забили. Але ж і Проведель зробив три неймовірних сейви! Безубість- це центр нашої оборони і півзахисту!
FunnyCat_____
Не понимаю, фанатов шахтера которые пишут про ЛБ, который их клуб обыграл лишь с левым голом из офсайда 
vazazh
Доти, поки ДЕ будуть регулювати суркісята, то пізде... буде постійним. Хтось думає, що настьупний матч буде кращим? Не існує такої команди ДК, є шобла суркісят з наставником ярмом, якого давно пора послати в ж..