Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Туреччина
| Оновлено 25 вересня 2024, 09:43
9078
5

Треш-трансфер: у Фенербахче зірвалася угода через безграмотність директора

А ще на Олімпіаді у Парижі Крістіану Медіні не пощастило, коли його гол скасували постфактум

| Оновлено 25 вересня 2024, 09:43
9078
5
Треш-трансфер: у Фенербахче зірвалася угода через безграмотність директора
Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Медіна

Пам'ятаєте скандальну історію, яка сталася у матчі-відкритті футбольного турніру на Олімпійських іграх-2024 у Парижі? Тоді збірна Аргентини на останніх секундах, як здавалося, вирвала нічию в поєдинку проти команди Марокко (2:2), проте… Вже після фінального свистка організатори ухвалили скандальне рішення – скасували другий м'яч південноамериканців через офсайд, який було визначено постфактум під час перегляду VAR. В результаті аргентинців та марокканців змусили ще раз вийти на поле, аби дограти три хвилини, які вже ні на що й ніяк не вплинули – африканська збірна здобула перемогу з рахунком 2:1

Так от, автором того самого скасованого голу, який згодом став скандальним та одним з найбільш обговорюваних на футбольних іграх Олімпіади-2024, виявився 22-річний центральний півзахисник «Бока Хуніорс» Крістіан Медіна. Тоді футболісту дуже не пощастило, проте згодом ця історія підзабулася й ступінь її скандальності після декількох місяців, що логічно, значно знизився.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гол Крістіана Медіни у ворота Марокко, який згодом був скасований

Втім, буквально останніми днями у житті та спортивній кар'єрі Медіни знову відбулася, м'яко кажучи, резонансна подія, яку складно пояснити чимось із області здорового глузду. У гравця зірвався трансфер в турецький «Фенербахче», причому сталося це буквально в останній момент і через безграмотність спортивного директора «Бока Хуніорс»!

Але давайте розберемося у цій історії із самого початку…

Як відомо, літнє трансферне вікно-2024 в Туреччині було відкрите аж до 13 вересня. Така його тривалість дозволила багатьом тамтешнім клубам скористатися ситуацією на європейському та світовому ринках, аби на вигідних умовах підписати футболістів пристойного рівня. Деяким турецьким клубам – як от, наприклад, «Галатасараю» – й зовсім поталанило виловити із каламутної води дуже-дуже жирну рибку. Втім, про історію переїзду топ-форварда «Наполі» Віктора Осімхена до табору чинного чемпіона Туреччини, а також про те, як взагалі став можливим цей трансфер ми розповідали раніше в рамках окремого матеріалу – почитайте, не пошкодуєте…

Хавбек «Бока Хуніорс» Крістіан Медіна, який є вихованцем цього клубу та провів за нього вже понад 150 офіційних поєдинків, влітку нинішнього року, за прогнозами експертів, що спеціалізуються на південноамериканському футболі, мав нарешті переїхати до Європи. Ще на початку 2024-го про інтерес до Медіни писали в аспекті італійських «Інтера» та «Мілана», проте тоді до конкретики справа так і не дійшла, а влітку із Серії А почали надходити сигнали про готовність вести переговори від трохи менш статусних клубів.

Зокрема, у серпні преса активно сватала Медіну до «Фіорентини». Італійці завзято торгувалися із «Бока Хуніорс» щодо хавбека, але домовитися про угоду їм не вдавалося. Буквально в останні дні роботи трансферного вікна «фіалки» зробили відчайдушну спробу все ж таки здійснити трансфер, запропонувавши за гравця близько 12,5 мільйонів євро. «Бока Хуніорс», яка із самого початку оцінювала Медіну у 18 мільйонів євро, дала зрозуміти, що погодиться відпустити півзахисника, якщо «Фіорентина» накине ще хоча б мільйон, але… Чи то італійцям банально не вистачило часу, щоб завершити цей трансфер, чи то їх бажання платити більше не виглядало таким вже явним, проте Медіна залишився в Аргентині, а про інтерес «фіалок» до гравця всі якось дуже швидко забули.

І тут на обрії з'явився «Фенербахче». У турецькому клубі пильно стежили за спробами «Фіорентини» підписати Медіну, й розраховували у разі осічки італійців самим спробувати щастя у переговорах з «Бока Хуніорс». Добре, що термін роботи трансферного вікна в Туреччині дозволяв це зробити…
Переговори із «Бока Хуніорс» у «Фенербахче», судячи з того, що повідомляють поінформовані джерела, проходили шляхом обміну офіційними листами через електронну пошту. На низку запитів від турецького клубу «Бока» дала зрозуміти, що готова продати Медіну за суму у районі 15 мільйонів євро, і це знайшло розуміння в керівництва турецького клубу, яке вирішило задовольнити побажання головного тренера «жовтих канарок» Жозе Моуріньо, та підписати для португальця ще одного виконавця у середню ланку.

Як повідомляє журналіст Херман Гарсія Грова, «Фенербахче» надіслав на адресу «Бока Хуніорс» черговий лист, де повідомив, що готовий заплатити за Медіну близько 15 мільйонів євро, описав структуру та терміни здійснення потенційного трансферу та попросив дати відповідь найближчим часом, аби встигнути фіналізувати угоду до закриття вікна, щоб Крістіана можна було зареєструвати для участі у турецькій Суперлізі-2024/25.
А далі сталося найцікавіше… Те, що дуже важко пояснити у ХХІ столітті. Спортивний директор «Бока Хуніорс» Марсело Дельгадо, котрий у минулому був форвардом збірної Аргентини (17 матчів, 9 голів), відповідаючи на лист турецького клубу й висловлюючи згоду «Бока Хуніорс» піти на всі пропозиції європейців, банально помилився у написанні назви «жовтих канарок». В результаті у адресі одержувача замість «Фенербахче» з'явилося слово «Фенербаче». Нескладно зрозуміти, що ця помилка виявилася фатальною, і лист-відповідь «Бока Хуніорс» так і не побачили у офісі турецького гранда.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марсело Дельгадо (в центрі)

Коли минуло кілька днів, і в «Бока Хуніорс» спантеличилися, чому ж їхні потенційні партнери з угоди мовчать та не виявляють очікуваної активності щодо трансферу, стало зрозуміло, що через вказану помилку продовжувати переговори майже немає сенсу, оскільки встигнути зареєструвати Крістіана Медіну до дедлайну все одно не вийде… Хоча «Фенербахче» спробував зробити усе, аби порадувати Моуріньо, але прогнозовано зібрати всі папери для передачі їх в Турецьку футбольну федерацію все одно не встиг.

Над Марсело Дельгадо та його майбутнім у стані «Бока Хуніорс» почали згущуватися грозові хмари, і деякі вболівальники, дізнавшись про цю історію, навіть зажадали негайної відставки функціонера. Однак нічого подібного не відбулося… В аргентинських ЗМІ після цього одразу ж з'явилася інша версія того, чому угода щодо Крістіана Медіни так і не була фіналізована. Вказувалося, що «Фенербахче» в останній момент начебто щось (що саме так і не конкретизувалося) змінив у форматі потенційного трансферу, і піти на такі умови аргентинський клуб не побажав. Сумніви у правдивості цієї версії дуже швидко підтвердив відомий інсайдер Фабріціо Романо, який повідомив, що у «Фенербахче» все ж таки вирішили довести до кінця трансфер Медіни, нехай тепер той і стане можливим для клубу лишень у січні 2025-го. Погодьтеся, виторговувати в останній момент якісь дрібниці, аби потім залишитися на півроку без гравця, котрий клубу все одно потрібен – це повна нісенітниця, тому версія із невинністю Дельгадо й виглядає дещо сміховинною…

Втім, європейський футбол й раніше знав подібні випадки, коли трансфери зривалися в останній момент через технічну безграмотність або недбалість виконавців. Влітку 2021 року римський «Лаціо» був дуже близьким до підписання сербського хавбека «Айнтрахта» Філіпа Костича, проте саме через лист, надісланий помилково не на ту адресу електронної пошти, сталося зволікання, яке й зробило оформлення угоди до кінця роботи трансферного вікна неможливим. Однак тоді, у ситуації із Костичем, в ЗМІ відкрито писали, що франкфуртський клуб міг спеціально піти на такий прийом, оскільки йому було важливо зберегти Костича у своїх лавах ще хоча б на сезон, і ця версія частково підтвердилася, коли влітку 2022-го серб все ж відбув до Італії, будучи проданим за 14,7 мільйонів євро в «Ювентус».

У випадку з Крістіаном Медіною драматизм посилюється тим, що усі сторони хотіли здійснити угоду, але… Це літо та початок осені точно запам'ятаються хавбеку надовго й не з кращого боку. Спершу скасований гол проти Марокко, потім трансфер у «Фенербахче», котрий так і не відбувся. Критично багато безглуздих випадковостей за період у два неповні місяці, чи не так?..

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сенсаційний виліт Португалії. ЧС з футзалу: хто вийшов до 1/4 фіналу?
Футзал | 26 вересня 2024, 20:09 13
Сенсаційний виліт Португалії. ЧС з футзалу: хто вийшов до 1/4 фіналу?

Визначено чвертьфінальні пари: Україна – Венесуела, Бразилія – Марокко

Ви бачите проблеми, я ж не бачу можливості
Футбол | 26 вересня 2024, 11:31 105
Ви бачите проблеми, я ж не бачу можливості

Валерій Василенко розчарований беззубістю динамівської атаки у стартовому матчі ЛЄ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MrStepanovM .
а хто, взагалі, пише адресу відповідаючи на електронні листи? а не користується функцією сервісу "Відповісти"? На крайняк, копіюючи мейл отримувача?  
jugulator
Так лист мав повернутися, якщо адреси Фенербаче не існує.
Serhii P.
якось пох
AndiM
Видно такий же "спєциаліст" як і сирна.