Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 24 вересня 2024, 09:07
1124
0

Криза на фабриці талантів. Чому на Реал Сосьєдад чекає спад після прогресу

Оцінюємо ситуацію в іспанському клубі

| Оновлено 24 вересня 2024, 09:07
1124
0
Криза на фабриці талантів. Чому на Реал Сосьєдад чекає спад після прогресу
Getty Images/Global Images Ukraine. Мікель Оярсабаль

На трьох попередніх чемпіонатах Європи та одному чемпіонаті світу, які Іспанія виграла до минулого літа, не брав участі жоден футболіст «Реала Сосьєдад». У завоюванні трофеїв 1964, 2008, 2010 і 2012 років брали участь гравці мадридського «Реала», «Барселони», «Атлетіко», «Сарагоси», «Мальорки», «Малаги», «Інтера», «Манчестер Сіті», «Арсенала» і навіть «Хетафе». Але ніколи не було представників найкрасивішого міста Іспанії – Сан-Себастьяна.

Однак на Євро-2024 «Сосьєдад» узяв своє. До складу тріумфальної збірної Іспанії увійшли 5 гравців від баскського клубу, і практично кожен з них зробив свій внесок у перемоги команди. Робін Ле Норман та Мартін Субіменді показали хорошу гру, а Мікель Меріно та Мікель Оярсабаль ще й забили важливі голи. Фактично тільки гравці «Барселони» (3310 хвилин) отримали від тренера збірної Іспанії Луїса де ла Фуенте більше ігрового часу в матчах з того часу, як він обійняв посаду в 2022 році, ніж футболісти «Сосьєдада» (3248 хвилин). Для порівняння, мадридський «Реал» на четвертому місці за цими показниками, «Атлетіко» – на шостому.

Баски кілька років були на підйомі. Деякі фахівці зазначали, що команда Іманоля Альгуасіля грає у найкращий футбол в Іспанії. Минулого сезону «Сосьєдад» дійшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів і заробив щонайменше 70 млн євро за свої виступи. Це рекордний прибуток в історії клубу без урахування трансферів. Ще однією гарною новиною для «біло-блакитних» стало те, що вони зберегли Субіменді. Вихованець «Сосьєдада» відмовився від переходу до «Ліверпуля», чим, можливо, викликав здивування «червоних». Все це мало надихнути клуб на нові подвиги. Але насправді ситуація у басків досить похмура.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мартін Субіменді

Не всі наслідували приклад Субіменді. Ле Норман та Меріно були двома ключовими гравцями «Сосьєдада». Обидва пішли: перший – до «Атлетіко», другий – до «Арсенала». Баски хотіли зміцнити оборону за рахунок підписання Матса Хуммельса, але він обрав «Рому». Спочатку «біло-блакитні» втратили важливих футболістів, а згодом пішли травми. Оярсабаль отримав травму у розташуванні збірної та вибув на кілька місяців. У захисника Амарі Траоре надрив зв'язок, через що він повернеться на поле лише у квітні-травні. У креативного хавбека Браїса Мендеса знову проблеми з плюсневою кісткою, і він теж не гратиме найближчим часом.

Ще одна домашня невдача «Сосьєдада» означатиме чотири поразки поспіль перед своїми вболівальниками, включаючи останню домашню поразку минулого сезону проти «Атлетіко». Це стане найгіршим показником клубу з сезону 2006/07. За підсумками тієї кампанії баски вилетіли до Сегунди. Цього сезону їх уже обіграли в Сан-Себастьяні «Райо Вальєкано» і «Алавес». Це дуже погана статистика — майже така ж погана, як і нещодавня нічия «біло-блакитних» із «Хетафе» з рахунком 0:0. За 105 хвилин ігрового часу у «Сосьєдада» був лише один удар по воротах суперника, а у площину – жодного.

Меріно, який уже пішов, а також травмовані Мендес і Оярсабаль – найкращі три з чотирьох бомбардирів «біло-блакитних» минулого сезону. Тепер уся надія басків на Такефусу Кубо, хоча і тут є питання. Японець – єдиний гравець «Сосьєдада», який забив переможний гол цього сезону. Але коли він це зробив, принісши перемогу з рахунком 1:0 над «Еспаньйолом», то сердито відмахнувся від товаришів по команді, які хотіли його привітати, побіг у бік Альгуасіля і влаштував цілу виставу, вказавши на своє ім'я на спині футболки. Так він висловив невдоволення тим, що не вийшов на поле у ​​стартовому складі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Такефуса Кубо

Це ще не все з того, що має насторожувати. Ходять чутки, що у тренера погіршуються стосунки з керівництвом. Хоча сам фахівець це спростовує: «Багато говорять про президента і про мене, що я чимось незадоволений. Не сумнівайтеся: між президентом, спортивним директором і мною дуже хороші стосунки. Вони здорові та вимогливі, але хороші. Ми троє хочемо одного й того самого: найкращого для «Реала Сосьєдад». Рішення мають бути ухвалені, у кожного з нас свої критерії, свої сфери відповідальності».

«Сосьєдад» – послідовний та консервативний клуб. Жоден іспанський клуб не отримував стільки трансферного прибутку за останні 10 років при досить мізерних інвестиціях. Загальна сума трансферного доходу басків до відходу Ле Нормана та Меріно становила 150 млн євро. Істотні угоди, що сприяли збільшенню доходу, — це перехід Александра Ісака до «Ньюкасла» та Антуана Грізманна до «Атлетіко». Тим часом, продаж двох іспанських гравців, які стали чемпіонами Європи, принесе «біло-блакитним» ще близько 70 млн євро зверху. За 7 з останніх 10 років «Сосьєдад» отримував більше, ніж витрачав, якщо підрахувати річні суми трансферних угод. Це добре для фінансового фейр-плей, але не можна сказати, що баски ідеально працюють на ринку.

Наприклад, трансфер форварда Умара Садіка виявився провальним. На рахунку нігерійця лише 31 матч за 2 роки та 4 голи. Наступний на черзі – нападник збірної Ісландії Оррі Оскарссон, який виглядає рухливим і розумним футболістом. Проте лише кілька днів тому йому виповнилося 20 років, і зараз на його плечах лежить велика відповідальність. Екс-гравець «Сосьєдада» Начо Монреаль нещодавно зазначив, що головною проблемою «біло-блакитних» в останні сезони була недостатня кількість голів. І проблема, мабуть, збережеться.

«Сосьєдад» залишається послідовним клубом, який робить ставку на вихованців та молодь. Минулого літа баски підписали 5 нових гравців. Тільки одному з них 28 років, решті не більше 23-х. Але проблема в тому, що ті футболісти, які справді робили різницю, йдуть. Їм на зміну приходять інші, але механізм змінюється, а водночас і результати. Президент «біло-блакитних» Хокін Аперрібай нещодавно заявив, що клуб закриває одну успішну главу, щоб написати іншу. Але на її написання знадобиться час. І, найімовірніше, багато часу.

Сергій ЗАВАЛКО, за матеріалами ESPN

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Як майбутній суперник Динамо без шансів програв у Лізі Європи
Футбол | 27 вересня 2024, 01:19 0
ВІДЕО. Як майбутній суперник Динамо без шансів програв у Лізі Європи

РФШ у 1-му турі ЛЄ 2024/25 поступився ФКСБ з рахунком 1:4

Підсумки першого дня Ліги Європи. Динамо – на останньому місці у таблиці
Футбол | 26 вересня 2024, 06:23 24
Підсумки першого дня Ліги Європи. Динамо – на останньому місці у таблиці

Київська команда на старті ЛЄ у Гамбурзі програло Лаціо з рахунком 0:3

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.