Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Девіса
| Оновлено 17 вересня 2024, 21:52
1151
0

Орест ТЕРЕЩУК: «У матчі з Ізраїлем склалися прикрі обставини»

Капітан збірної України – про матч Кубка Девіса

| Оновлено 17 вересня 2024, 21:52
1151
0
Орест ТЕРЕЩУК: «У матчі з Ізраїлем склалися прикрі обставини»
ФТУ. Орест Терещук

13-14 вересня на відкритих хардових кортах Herodotou Tennis Academy у Ларнаці (Кіпр) відбувся матч Першої Світової групи Кубка Девіса між командами України та Ізраїлю (1:3). У п'ятницю свої матчі програли Олександр Овчаренко (6:0, 4:6, 4:6) і Віталій Сачко (2:6, 2:6), у суботу Олексій Крутих та Ілля Білобородько виграли парну зустріч (7:5, 7:6), а потім Крутих прикро поступився у поєдинку, в якому подавав на матч (2:6, 6:3, 6:7).

Капітан чоловічої збірної України з тенісу Орест Терещук у коментарі Sport.ua детально розповів про цю матчеву зустріч.

– Перший матч розпочався дуже успішно за рахунком, але далі стало важче, ще й Овчаренка схопила судома. Розкажіть детальніше, що там сталося?
– Саша дуже гарно себе показував, 6:0 виграв перший сет, але рахунок був не по грі. Можна сказати, що в декількох важливих розіграшах пощастило. Але на початку другого сету Сашко програв свою подачу, поступався 1:3. Ще раніше на переході був момент, коли я йому сказав, що коли 6:0 виграєш, дуже важливо не відпустити суперника у відрив, якщо ти не зможеш далі вигравати гейми. Я йому сказати, що він не зобов'язаний повторювати рахунок першого сету.

Рахунок був 1:3, але Овчаренко взяв свою подачу і на 2:3 повернув брейк. Я ще подумав про себе і з помічником перекинувся кількома словами, що якщо Саша поверне брейк, то все має бути добре за результатами матчу. І дійсно, на 3:3 було 40-0 на подачі Сашка, після повернення брейку три розіграші він виграв досить легко, відчувалося піднесення. Але потім Оліель прийняв навиліт першу подачу, в наступному розіграші Сашко вибив суперника з корту, вийшов до сітки і там помилився на досить простому м'ячі. З льоту не дообробив ногами і після цього почав себе картати. Спочатку тихенько, а потім сильніше, коли не склалося в цьому геймі, і віддав подачу. На жаль, це був ключовий момент. Я відчував, що в цьому матчі мав бути рахунок 6:0, 6:3 чи 6:4, якби він 4:3 повів.


ФТУ. Олександр Овчаренко

Другий сет Овчаренко програв, але почував себе добре. Напевно, з усієї команди він був найкраще готовий до тих умов: спеки, вологості. Казав, що все добре після другого сету, повністю перевдягнувся, але в третій партії його схопила судома. Зазвичай, це стосується ніг, але цього разу ноги були в повному порядку, схопило великий палець правої руки. За його словами, це було вперше у житті. Як тільки схопило, Сашко справа взагалі не міг грати, але з часом кількість ударів, які він міг зробити під час розіграшу відносно в нормальному стані, збільшувалась. Вже потім, під кінець поєдинку, питання було тільки психології. У Оліеля теж впав рівень гри. Так буває, коли у суперника щось не так зі здоров'ям. Це відволікає, з'являється додатковий тиск, що тепер ти зобов'язаний вигравати. Я нагадував Сашку про це на переходах, щоб він морально голову не опускав. Що навіть в такій ситуації в нього було багато шансів. В принципі, далі була така боротьба, ніби в них обох все нормально. У Сашка лише залишився такий «післясмак», що його відволікав. Загалом все було дуже близько, але через ці декілька помилок замість 2:0 після першого дня ми мали 0:2.

– Віталій Сачко відіграв наступний матч неочікувано слабко, з чим це пов'язано?
– Віталій відіграв слабко, хвилювався. Не дивлячись на те, що він досить давно дебютував за збірну, що він лідер цієї команди і на минулому матчі із запасом був вище за рейтингом, його не можна назвати достатньо досвідченим гравцем для матчів Кубка Девіса. І це не в докір йому, він робив все, що міг.

Сачко вийшов на матч не в оптимальному моральному стані, хвилювався. Я сподівався, що це зникне через певну кількість геймів. Буває, що ти розігрівся, і це минає. Але цього разу весь матч Віталій провів слабко, а суперник на цьому турнірі завжди грає з піднесеним настроєм. Цукерман грав дуже сміливо, в корті, плоско, низько над сіткою, дуже швидко, не даючи Віталію провести якісь довгі розіграші, щоб в нього було більше шансів увійти в гру.

Забігаючи наперед, скажу, що зранку в суботу Віталій фізично почував себе погано, температура була 36.1, 36.2, а цей матч розпочинався досить пізно в п'ятницю. Також Сачко сказав мені, що ні в якому разі не виправдовується, але зараз себе відчуває фізично дуже погано, і вчора він себе також так відчував, але списував це на хвилювання. Але якийсь вірус він все ж підхопив. На сніданку в суботу ми домовилися, що в другий день він не гратиме одиночку, але гратиме пару. Але коли приїхали на корти, то Віталій навіть не став розминатися, бо ставало гірше і гірше. Довелося їхати в готель назад.


ФТУ. Віталій Сачко

Загалом склалися прикрі обставини. Думаю, що якби Овчаренко виграв перший матч, то і Цукерман не грав би так натхненно проти Сачка, і Віталію, можливо, було б легше.

– Як налаштовувалися на другий ігровий день?
– По-бойовому. Протягом тижня ми зустрічалися ввечері, цей день не став виключенням. Я намагався їм донести на прикладі одиночних матчів, що коли в тебе 5:5 у вирішальному і на твої подачі 0-40, ти в дуже поганій ситуації, але якщо з іншого боку подивитися, то чи здатен ти виграти 3 розіграші на свої подачі проти суперника, з яким в тебе рівна боротьба? Звісно, в чоловічому тенісі виграти три поспіль очки на своїй подачі – не щось фантастичне. І якщо ти їх виграєш, чіпляєш цей гейм, то через кілька хвилин після 0-40 в тебе вже є 6:5, а суперник подає, пам'ятаючи, що кілька хвилин тому в нього були ось такі шанси, а зараз потрібно якось залишитися в матчі. Якщо вдало почати цей гейм, то є велика ймовірність, що опонент зіграє не так вдало, як він міг би.

Так і тут, ми ніби 0:2 програємо, ми не фаворити в парі. На мою думку, з цих 5 матчів в розкладі, в парі у нас було найменше шансів на виграш. Тим більше, що ми планували інший склад пари. Крутих / Білобородько – у нас був десь четвертим варіантом з тих, що ми награвали протягом тижня. І все ж, це був парний матч. У матчах із США і Колумбією ми бачили, що сенсації в парі досягти простіше, ніж в одиночці. Зранку ми це проговорили, хлопці вийшли з гарним настроєм, хоча й спочатку програвали з подвійним брейком. Програвали 0:2 за матчами, програвали в парному матчі, зник тиск і хлопці стали більш розкутими. Вони чіплялися за результат, а суперники навпаки почали смикатися. Особливо Рой Степанов допомагав нам, Цукерман рівень тримав. І в другому сеті теж поступалися, але на переходах я відчував таку енергію, що мені взагалі мало потрібно говорити слова підтримки. Тільки нагадуванння про прийоми, про напрямки, куди бажано грати. Настрій у них був класний, тому в тому матчі все вдалося.


ФТУ. Олексій Крутих та Ілля Білобородько

Зранку ми вирішили, що в будь-якій ситуації Олексій Крутих буде грати одиночку. Навіть просто «неживий» матч, бо в нього є проблема з одиночками. Ми домовлялися, що навіть якщо це не буде матч за результат, я б хотів з ним провести поєдинок поряд, щоб і на майбутні матчі в особистих турнірах в нього залишився настрій, який я планував йому передати в деяких аспектах.

Вийшло виграти пару, але у Олексія зараз впевненість мінімальна. Допомогло те, що коли людина втомлюється, то і притупляються її проблеми, особливо в командних змаганнях. Голова працює економніше, більш розсудливо. Він багато сил віддав під час парного матчу, вийшов грати з тягучим Оліелем. Було видно, що йому важко під час довгих розіграшів. Хоча у Олексія, в порівнянні з Сашком, є дуже гарна риса – він здатен грати з мінімальними витратами зусиль. Збоку може здаватися, що він, може, і не старається, а Овчаренко навпаки випахує. Але у Олексія такий стиль, що він вміє грати легко, в цьому був шанс. Уже в середині першого сету у Крутих не було свіжості, але йому це пішло на користь. Він став дуже зосередженим, вчасно вибирав моменти для атаки, для переводів по лінії. Бо розумів, що довгі розіграші – не для нього зараз. Ясно, що на дуже важливих очках, де він не хотів ризикувати, то розіграші затягувались. Мені було дуже комфортно, приємно на лавці. Я розумів, що він віддає максимум і головне – класно грає.


ФТУ. Олексій Крутих

Так було до моменту, коли він подавав на матч. Далі був поганий гейм: подвійна, дві простих помилки. Вже потім він пояснював, що дуже в багатьох матчах за останній рік не подав на матч і в нього вже є певний пунктик в голові. Це його підкосило, хоча він дійшов до тай-брейку і там було 3:3. Якщо в парному матчі ближче до кінця було розуміння, що все добре, то тут навпаки. Після того, як він не подав на матч, вже і Оліель почав видавати переможні емоції, і їхня лавка, і нечисленні вболівальники.

– Якби виграли четвертий матч, кого б ставили на заключний?
– Орлова. Він уже розминався. Йому потрібно досить багато часу, щоб підготуватися. Владислав витрачає багато часу на підготовку до тренування і вихід з тренування. Тим більше, матч вирішальний. Коли тільки третій сет почався, то він вже почав готуватися про всяк випадок на п'ятий матч, – сказав Терещук.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.