Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 вересня 2024, 19:06
6952
47

Замість Сіті – у Ізраїль. Провальна самба сенегальського вундеркінда Динамо

Олексій Сливченко розмірковує над переходом Самби Діалло у «Хапоель» з Єрусалиму

| Оновлено 16 вересня 2024, 19:06
6952
47
Замість Сіті – у Ізраїль. Провальна самба сенегальського вундеркінда Динамо
ФК Динамо. Самба Діалло

Новина про перехід 21-річного вінгера «Динамо» Самби Діалло до єрусалимського «Хапоеля» цілком логічно не справила ефекту бомби, що розірвалася, у вітчизняному футбольному інформаційному просторі. Цей трансфер не виявився знаковим ані для київського клубу, ані для сенегальського футболіста, хоча кілька років тому, коли тільки розпочиналася їхня співпраця, обидві сторони, ймовірно, розраховували зовсім на інше…

Перша поява Діалло у «Динамо» сталася навесні 2021 року. Тоді ЗМІ повідомили, що у київському клубі намагається працевлаштуватись молодий сенегальський вінгер, який до цього ніколи не грав у Європі. Його миттєво прозвали черговим «пташеням Селюка», маючи на увазі той факт, що інтереси Самби на той момент представляв відомий агент Дмитро Селюк, якого хтось вважає геніальним селекціонером по Африці, але багато інших – звичайним шарлатаном, котрий зумів пристойно піднятися на декількох справді вдалих трансферах. Хоча… Подейкували ще й про тінь екс-президента «Монако» Вадима Васильєва, яка також була чітко помітна для всіх посвячених у футбольні справи людей, і для відводу очей від якої нібито могли використовувати профіль Селюка…

ФК Хапоель Єрусалим. Самба Діалло

Як би там не було, а залишитись у «Динамо» Діалло тоді не вдалося. Він раптово захворів, через що його перегляд довелося відкласти, і африканець відбув додому, так і не підписавши контракт. Усі необхідні папери були все ж таки узгоджені між сторонами вже у серпні 2021-го. Тоді Самба повернувся до Києва, пройшов перегляд і з ним було підписано контракт – показово, що короткостроковий: лише на один рік.

Незважаючи на те, що Дмитро Селюк випромінював неймовірний оптимізм із приводу майбутнього Діалло в «Динамо» зокрема й в усьому європейському футболі загалом, вітчизняні фахівці не поспішали вішати на Самбу ярлик нового визначного таланта. Воно й зрозуміло: кого тільки не привозив за багато років до цього в Україну Селюк, і кого тільки цей агент не називав то новим Яя Туре, то новим Дідьє Дрогба… У випадку із Діалло аналогія також була готовою – його у вузьких колах називали не інакше як новим Садіо Мане. Що ж, нічого оригінального, в принципі.

Втім, Діалло вдалося справді яскраво стартувати у «Динамо». Спочатку, що логічно, молодого африканця відправили грати за юнацьку команду, і там, у «Динамо» U-19, Самба видав кілька справді вражаючих матчів. Мабуть, й досі багато хто з уболівальників пам'ятає видатну перемогу киян на виїзді над однолітками з «Баварії» у рамках Юнацької ліги УЄФА – 4:0, коли на рахунку Діалло виявився дубль.

ФК Динамо. Самба Діалло (праворуч)

Вже за місяць Діалло відзначився двома голами ще й у воротах «Барселони» U-19, чим допоміг юніорам «Динамо» здобути перемогу із рахунком 4:1. Це допомогло Самбі на той момент вийти у лідери бомбардирських перегонів Юнацької ліги УЄФА сезону-2021/22, де «біло-синім» пощастило дійти до 1/8 фіналу, а потім Україні через хворих на голову сусідів зі сходу стало вже зовсім не до футболу, і за виліт у перенесеному матчі від «Спортінга» молодих «динамівців» точно ніхто тоді не критикував...

Логічно, що у керівництві «Динамо» після видатного виступу Діалло на груповій стадії Юнацької ліги УЄФА серйозно перейнялися питанням продовження співпраці із перспективним африканцем. В результаті на початку грудня 2021-го «біло-сині» офіційно відрапортували про підписання нового контракту з вундеркіндом, розрахованого на п'ять років.

Приблизно в ці ж терміни президент «Динамо» Ігор Суркіс, коментуючи продовження трудової угоди з Діалло, зазначив, що інтерес до сенегальця почали виявляти топові клуби континенту – зокрема, йому дзвонили із самого «Манчестер Сіті».

«Діалло? Я товаришую із його агентом. Коли ми його брали, він, пристойна людина, сказав: «Ви візьміть, подивіться, а потім сядемо й укладемо із ним контракт». І вже не так просто було укладати з ним 5-річний контракт. І з «Манчестер Сіті» дзвонили, і з інших серйозних європейських клубів, і в Німеччині їм цікавилися. Але цей футболіст, якщо він так прогресуватиме, це буде топ. Гарантую вам», – заявляв Суркіс.

А далі… Далі розпочалася повномасштабна фаза російсько-української війни. Вітчизняним професійним клубам на певний час було зовсім не до футболу, а коли проведення матчів все ж таки було відновлене, набуло чинності суперечливе положення ФІФА – Annexe 7, яке дозволяло легіонерам фактично в односторонньому порядку і без санкцій залишати розташування українських клубів та шукати нові варіанти у кар'єрі.

До честі Діалло, він не став користуватися положеннями Annexe 7 (хоча була й інша інформація: що африканцю просто не вдалося знайти цікавих для себе варіантів продовження кар'єри), а залишив питання свого майбутнього на розгляд керівництву «Динамо». Потрібно сказати, що влітку 2022-го європейська преса буквально зійшла з розуму в аспекті інформації щодо інтересу до африканця з боку низки тамтешніх клубів. Писали, що у послугах Самби зацікавлені «Барселона», «Баварія», «Мілан», «Марсель», «Монако», «Ліон», «Лейпциг», «Боруссія» Дортмунд, «Брюгге» та «Андерлехт».

Очевидно, в «Динамо» були не проти вигідного для клубу від'їзду легіонера, бо ще не зовсім розуміли, що чекає на клуб у найближчому майбутньому, проте жодної конкретики щодо Самби так і не дочекалися. Діалло з'їздив на перегляд до досить скромного французького «Бреста», але там зрештою африканця забракували – головний тренер вирішив, що йому потрібні готові та сформовані виконавці, а не інфантильні молоді таланти, з якими потрібно багато працювати.

Про наявність певних ментальних проблем у Діалло стало зрозуміло ще у січні 2022-го, коли в одному із товариських матчів за «Динамо» U-19 африканець раптово поліз у бійку після того, як в нього зафіксували офсайд (нехай, навіть достатньо суперечливий). Головний тренер юніорської команди «біло-синіх» Ігор Костюк тоді визнав, що подібного плану проблеми в Діалло справді є, і що над їх усуненням потрібно буде серйозно попрацювати.

«Це тривожний дзвіночок, який змушує нас задуматися, адже вже у другому матчі відбувається конфлікт. Я розмовляв з ним після гри, він відповів, що не може стримувати себе, коли його ображають. Ми не знаємо, через що пройшов цей хлопець, що в нього було у дитинстві. Можливо, ситуація набагато глибша, можливо, в нього є якась образа, розбиратимемося. Добре, що це сталося зараз на зборах, а не пізніше. Причину, чому він так поводиться, чому його ніхто не може втримати, потрібно виявити й прибрати. Спілкуватимемося із його агентом, коли він приїде, а якщо знадобиться, то і підключатимемо більш кваліфікованих фахівців. Талант талантом, але такі моменти можуть занапастити кар'єру. Суперники вивчають нас, конкретних гравців, і можуть спеціально провокувати подібні дії», – зазначив Костюк.

Все це не завадило Діалло дебютувати за першу команду «Динамо». Мірча Луческу дозволив африканцю свій перший матч за «біло-синіх» зіграти навіть не в українській Прем'єр-лізі, а одразу в Лізі Європи – проти АЕКа з Ларнаки (3:3). З цього моменту Самба в певній мірі став футболістом першої команди «Динамо», що визнавав і Ігор Костюк, котрий давав зрозуміти, що більше не може відповідати за прогрес та розвиток африканського вундеркінда – мовляв, це тепер перебуває суто під контролем і в зоні відповідальності тренерського штабу першої команди, який і визначає, коли Діалло вийде на поле, а коли залишиться просто у заявці чи буде відправлений пограти за «Динамо» U-19.

У березні 2023 року Самба Діалло зі збірною Сенегалу U-20 вперше в історії став чемпіоном молодіжного Кубка Африки, а за місяців до цього на столі у президента «Динамо», якщо довіряти чуткам, лежала конкретна пропозиція з Бельгії на суму 8 мільйонів євро. Але тоді боси «біло-синіх» розлучатися з Самбою не побажали, розраховуючи ще дещо «прокачати» свого вундеркінда, а потім виторгувати за нього по-справжньому хорошу суму з одного із європейських товстосумів.

Рокірування на тренерському містку «Динамо», коли замість Луческу прийшов Шовковський, позитивно не позначилося на перспективах Діалло у першій команді. Африканець не зумів переконати нового наставника у своїй спроможності бути корисним, тому з'являвся на полі лише епізодично, а наприкінці травня заговорили про те, що Шовковський буде не проти, якщо Самба піде в інший клуб.

Зрештою, це сталося на початку вересня 2024 року. На жаль, нездатність Діалло засяяти у «Динамо» також яскраво, як це вдавалося африканцю в «Динамо» U-19, остаточно закрила перед африканцем навіть потенційні можливості для переїзду у стан грандів європейського футболу. Про «Манчестер Сіті», «Баварію» чи «Барселону» вже доводилося забути. Більше того, не виникало навіть серйозних варіантів у клубах-середняках із Франції, через що й довелося задовольнятися від'їздом на правах оренди до «Хапоеля» з Єрусалиму, який також абсолютно не хапає зірок з неба в елітарному дивізіоні свого чемпіонату.

Чому зрештою кар'єра Діалло в «Динамо» склалася зовсім не так, як її бачили на самому початку? Чому «біло-сині» так і не змогли заробити кругленьку суму на відході сенегальця? Відповіді на ці питання слід шукати керівництву киян, проте, на перший погляд, у чомусь однозначно винен сам футболіст, але не обійшлося й без помилок із боку «Динамо».

ФК Динамо. Самба Діалло

Швидкісний та технічний вінгер із низьким центром тяжіння у сучасному футболі – це справді серйозні характеристики, що дають надію на хорошу кар'єру. Однак Діалло вдалося провести лишень 17 офіційних матчів за «Динамо» (377 хвилин), у яких він відзначився 1 забитим м'ячем. Так, чимось можна дорікнути штабу Луческу, а потім і Шовковського – що не забезпечили таланту того рівня довіри, якого гравці із його здібностями апріорі заслуговують та потребують як мінімум на початковому етапі. З іншого боку, особливості характеру та ментальні проблеми африканця не дозволяли тренерам першої команди «Динамо» повноцінно розраховувати на Діалло, адже їм потрібні виконавці, на яких можна максимально покластися, а не ті, хто може підвести будь-якої миті. Відповідальність за результат не змогла «розв'язати руки» ані Луческу, ані Шовковському, аби ті довірилися Самбі на 100%. А сам африканець так і не зумів вичавити максимум із того мінімуму можливостей, які йому все ж таки надавалися. І, відверто кажучи, скаржитися йому немає на що, адже багато талантів зрештою на такому рівні не отримують і того…

Нинішня оренда в єрусалимський «Хапоель» – це, передусім, шанс для Діалло заявити про себе на інших ринках. Нехай мова вже навряд чи зайде про АПЛ, Ла Лігу чи Бундеслігу, проте з Ізраїлю цілком можливо заслужити гідне запрошення від клубу з Греції, Туреччини, Кіпру. Звичайно, «Динамо» вже навряд чи зможе виручити від відходу вінгера дуже серйозну суму, втім, заробити хоч скільки-небудь грошей у нинішніх реаліях також буде не зайвим, та й прописати відсоток від ймовірного перепродажу – це теж історія дуже перспективна.

Зрештою, не варто забувати і те, що Діалло – африканець, а навколо футболістів із цього континенту завжди маса чуток досить делікатного характеру. Зокрема, щодо реального віку цих гравців. Можливо, щось таке зрештою й відлякало скаутів топових клубів, коли ті всерйоз вивчали сенегальського вундеркінда «Динамо». Зрештою, й сам Самба якось зізнавався, що багато хто говорить йому, що він виглядає старшим за свій паспортний вік. Логічно, що подібні інсинуації дратують футболіста, утім, диму без вогню, як то кажуть, не буває, й історії, коли суперталанти по юнаках в результаті опиняються на заштатному рівні у дорослому футболі нерідкі навіть на топ-рівні. Не вірите? Тоді краще вивчіть історію зльотів та падінь екс-генія та вундеркінда дортмундської «Боруссії» Юссуфа Мукоко, якому пророкували кар'єру у «Реалі» чи «Барселоні», але який влітку цього року раптово перебрався усього лишень до «Ніцци».

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Я готовий...» Джошуа зізнався, за кого вболіватиме у реванші Усик – Ф'юрі
Бокс | 16 вересня 2024, 08:43 1
«Я готовий...» Джошуа зізнався, за кого вболіватиме у реванші Усик – Ф'юрі

Ентоні підтримуватиме українського боксера

Джерело: Реал уклав угоду з суперзіркою АПЛ
Футбол | 16 вересня 2024, 07:50 5
Джерело: Реал уклав угоду з суперзіркою АПЛ

Трент Александер-Арнольд залишить «Ліверпуль» на правах вільного агента

Коментарі 47
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex T
Ой та ладно, проявит себя и может опять на повышение, ну а нет, то какой на х ман сити?
DaVinci
Щоб молодь розвивалася їй потрібно довіряти місце в старті. Не дивлячись на якісь помилки. Так з'явилися наші "зірки" футболу і так багато світових зірок з'явилося.
Діало беззаперечно талановитий і міг би якісно замінити Циганкова. Але не той тренер йому випав у свій час
Gargantua81
осталось впечатление, что все же Диалло не дали достаточно шансов.
easterly
А де заголовок:"Замість Наполі далі в упл"?
🔱Avtoigor🔱
Смішно читати таку ху є ту
Main
Мне кажется что можно было бы еще подержать сезон как минимум 
Serhii P.
Лисуватий дядько на фото виглядає років на 30, а ще бреше, що не змінював паспортні дані 
_Quantum19_
Ще одне свідчення того, що "Динамо" гравцям, хоч легіонерам, хоч своїм, треба обходити десятою дорогою. Бо перехід до ФК "Динамо" (Київ) - це все одно що поставити хрест на своїй кар'єрі.
_Quantum19_
Ось так переходом до "Динамо" Діалло занапастив свою футбольну кар'єру. Давно вже пора б зрозуміти, що Суркіса футбол не цікавить. Він лише використовує його як інструмент впливу на суспільну думку та утримання влади. Не будь "Динамо", Суркіси в Україну і близько б носа не показували. 
DK1961
Когда сайт пишет про самбо Диалло - ЭТО не расисты, когда я написал про происхождение игроков из страны диких обезьян (Бразилии), значит я расист?! Двуличие и лицемерие, очень характерное для большой страны, над которой никогда не заходит солнце. ОНИ там как, расисты или не расисты?
kadaad
Мартышки в последнее время обнаглели вот и ведут себя борзо, политика либерастии в современном мире рулит....
DK1961
Стремление сайта угодить лохметову может вызывать уже только смех. Нашли ещё повод чуть чуть полить грязью Динамо? Смотрите в итоге не ошибитесь, когда карточный шулер окончательно сбежит с Украины и кинет свой фк Крыса.
DK1961
Про новичков из страны диких обезьян в ФК Крыса сайт ничего не хочет написать? В смысле какое у них самбо получается провальное или не провальное?
DK1961
Про провальные самбы коваленко и немудрика ничего не напишут?
Nick.Grabowski
Динамо Суркіси вміє промотувати власних гравців.
Розкрутили і в Казахастан.
Розкрутили і в Ізраїль.
Розкрутили і в Польшу.
Інколи ще декого продають на підвищення в якусь Туреччину.
Це рівень великого та легендарного клубу, так просувати на європейській арені власних гравців.