Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
2491
16

ФРІДМАН: «Здивований, що ніхто не підхопив Дніпро-1 у скрутні часи»

Комерційний директор «Дніпра-1» В’ячеслав Фрідман розповів про поточний стан справ

ФРІДМАН: «Здивований, що ніхто не підхопив Дніпро-1 у скрутні часи»
СК Дніпро-1. В’ячеслав Фрідман

Влітку «Дніпро-1» через відсутність фінансування знявся з УПЛ. У команди накопились борги перед персоналом, гравцями, за оренду стадіону та тренувальної бази. Нещодавно у ЗМІ з’явилась інформація, що є певне зрушення у питанні боргів.

Sport.ua звернувся з метою ексклюзивного інтерв’ю до комерційного директора «Дніпра-1» В’ячеслава Фрідмана, який надав останню інформацію про стан боргів, долю стадіону та бази, таємничих інвесторів та можливе повернення «Дніпра-1».

– Враховуючи те, що новини про «Дніпро-1» знову з’явилися у медіапросторі, підкажіть, у якому стані знаходиться клуб як юридична особа? Чи існує він?
– Так, існує. Досі працює генеральний директор, декілька бухгалтерів, відділ кадрів і так далі. Декого з персоналу залишили, бо стосовно подальших дій рішення досі не ухвалені й у цьому році ухвалені не будуть.

Думаю, що у березні-квітні 2025 року, якщо знайдемо фінансування та зможемо розрахуватися за борги, які були накопичені за попередні роки функціонування та викликали трансферні бани, то будемо працювати й надалі. Там, до речі, всього 1,5-2 мільйони доларів боргів, це не такі великі гроші для реальних інвесторів, тому здивований, що ніхто з любителів футболу Дніпра не підхопив клуб у скрутні для нього часи. Реально було за 3-4 мільйони доларів отримати клуб, що грає в УПЛ. Зараз вже доведеться починати з Другої ліги.

Знову ж таки, за багатьох футболістів гроші надходять частинами й будуть продовжувати надходити. От, наприклад, за Артема Довбика ми гроші отримали протягом тижня, такі були домовленості, а зараз ще багато трансферів повністю не оплачені, деякі виплати розтягнуті до зими, деякі навіть до весни.

– Тобто, клуб існує тільки для того, щоб повністю отримати виплати за проданих гравців, чи проєкт «Дніпро-1» на паузі?
– Ніхто не знає, що буде далі. З грошей за основних гравців ми розрахувалися зі спонсорами: одна компанія з Дніпра, одна з Києва, такі були домовленості. Усе, що буде надходити далі, то невеликі суми.

– Ви брали кредит, щоб забезпечити існування клубу? Чому взимку не було підсилення?
– Це були договори з компаніями. Ні, це не кредит, а фінансова позика без будь-яких додаткових відсотків, яку ми зобов'язалися повернути. Було побажання від спонсорів посісти 2-3 місце, чого ми цілком могли досягти таким складом.

Взимку підсилення не було, але до цього влітку ми підписали багато серйозних гравців: Мірошніченко, Лєднєв, Волинець, Третьяков та Філіппов. За них були заплачені великі для українського футболу гроші. Те, що потім була епідемія травм, це вже інша справа.

– Чи має якесь відношення ця фінансова підтримка до Геннадія Буткевича?
– Не розумію, звідки ці чутки з’являються. З якого дива він повинен був давати нам гроші? Тому, що він народився в Дніпрі? Нічого такого не було, в нього були «Полісся» і «Звягель», куди він і вкладав гроші..

– Що наразі відбувається зі стадіоном і базою? Мережею ширилася інформація, що туди може заїхати якась інша команда?
– З Приватбанком ми повністю розрахувалися. Наскільки мені відомо, то вони будуть консервувати стадіон. Я лише запитав, чи є в них покупець, на що вони відповіли, що ні. 5 вересня ми повністю погасили усі заборгованості за оренду інфраструктури, за комунальні платежі. Єдине, що ми маємо ще протягом 10-15 днів виконати певні роботи з обслуговування: десь трубу газову пофарбувати, десь гідрант, але це вже дрібниці.

– Наскільки чув, клуб має повернути інфраструктуру у тому стані, у якому і брав. У зв’язку з чим виникає питання стосовно пошкоджень тренувальної бази, викликаних атакою рф, як бути з цим?
– Приватбанк фіксував кожен обстріл. Жодних претензій після обстрілів до нас із боку Приватбанку немає, але там дійсно треба робити ремонт.

– Запитання стосовно боргів. Хто займається врегулюванням цих питань зараз? Ви чи хтось інший?
– По гравцях займається Русол. Він же знає умови усіх контрактів, усі домовленості, з ким і в якому обсязі він розраховувався. Я займався і займаюсь питанням спонсорів, орендою, інфраструктурою, боргами за комунальні послуги, зарплатнею персоналу команди і бази.

– Чи не виникне потім конфлікт інтересів через це? Бо Русол зараз офіційно обіймає посаду у «Карпатах», де грають і колишні гравці «Дніпра-1».
– А який конфлікт? «Карпати» купили чотирьох наших гравців, погасили наші заборгованості перед ними, а решту – якісь незначні суми надіслали нам. Коли ми продавали гравців, ми в першу чергу шукали клуби, які б змогли врегулювати питання з нашими заборгованостями перед цими гравцями.

СК Дніпро-1. В’ячеслав Фрідман (праворуч) і Андрій Русол

– Можна детальніше, з ким розрахувались і як?
– Лєднєв пішов безкоштовно на взаємовигідних умовах, «Полісся» повернуло йому наші борги. Третьякова намагалися влаштувати так само, бо «Дніпро-1» влітку 2023 року разом за Лєднєва і Третьякова віддав більше, ніж 1 мільйон доларів. З ними розрахувалися повністю по боргах їхні нові клуби. Про «Полісся» знаю точно, думаю, що і «Колос» теж.

Але є й гравці, яким ми досі щось винні. Наприклад, ми сподівались на продаж Гаджиєва: і «Полісся», і «Динамо» давали близько 500 тисяч доларів, велися ґрунтовні перемовини між клубами й агентами, але місцеперебування Раміка наразі невідомо, як і невідомо, чи зможемо його працевлаштувати.

Русол писав мені ще в липні, що планує коштом трансферу Гаджиєва вирішити питання по заборгованості: зі Сватком, Гуцуляком, Філіпповим, Танчиком та іншими, там не такі великі суми. Але, на жаль, до цього часу трансферу не сталося.

Усі інші гравці трималися досить спокійно у цій непростій ситуації.

– Той самий Юрчук казав, що клуб винен йому зарплатню за 10 місяців і він звернувся в клуб із заявою про стягнення.
– Багато гравців мають непогашені заборгованості, це правда.

– Чи готовий клуб до урегулювання цих питань через суд?
– Якщо клуб далі буде існувати, то треба буде ці питання вирішувати. Зараз просто нема кому цим зайнятися. Хто буде це робити, генеральний директор чи Русол, який вже працює в «Карпатах»?

– Що залишилось для існування клубу?
– Все ж є: і академія, і інфраструктура, яку знову можна взяти в оренду, бо Приватбанку вона не потрібна, для них це проблемна нерухомість.

Але до нас ніхто жодного разу не звернувся. Там Береза щось казав стосовно якихось примарних інвесторів, але до мене з Русолом ніхто не звертався за конкретними цифрами.

– Юрій Максимов нещодавно давав інтерв’ю, у якому згадав і вас. Він зазначив, що має певну образу через відсутність трансферів взимку.
– Що значить образився? Ми не могли собі тоді цього дозволити. Можу тоді сказати, що клуб образився на Максимова через нічию з «Минаєм» чи поразку «Руху». Русол пропонував тоді Максимову декілька кандидатів, усіх імен не згадаю, але той же Петряк на той момент не мав ігрової практики певний час, інші не влаштовували Максимова з якихось інших причин.

Ми взяли достатньо дорогого Очеретька, більше ми не могли собі нікого дозволити. Команда була повністю укомплектована. Чому було стільки травм, я відповісти не можу. Багато хто каже, що Максимов на пляжі, де пісок, вантажив так гравців, що вони не змогли повернутися у сезон. Але ж він тренер, я не можу йому сказати, що він щось не так робить. Певні претензії були, але не образи.

Ігор ЛИСЕНКО

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитися онлайн матч чемпіонату України Зоря – Динамо
Футбол | 13 вересня 2024, 09:01 0
Де дивитися онлайн матч чемпіонату України Зоря – Динамо

14 вересня о 15:30 відбудеться матч 6-го туру УПЛ

Арсенал хоче запропонувати Реалу суперобмін віцечемпіонами світу
Футбол | 13 вересня 2024, 08:28 4
Арсенал хоче запропонувати Реалу суперобмін віцечемпіонами світу

Каноніри готові віддати Вільяма Саліба заради підписання Орельєна Тчуамені

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Harun Bakircioğlu
А какой нормальный человек будет впутывать себя в дела мошенников и прохиндеев?
osokor
Здивований? Так ніхто з Бенею Коломойським не хоче справу мати. Обдурить, кине, обкраде. Шулер ще той...
Виктор Войцеховский
Ахаа. А есть ещё идиоты, которые хотят иметь дело с Беней? Как там Берёза, он все кричал, что это его клуб и Беня тут непричем? 
Yevginarius
підарас мерзенний, хай тебе прокуратура підхоплює
Skor Pion
йди ти зі своїм Дніпром мінус один лісом
Boodya
А кому це потрібно? В нас з проблем залишилось тільки зникнення команди одноденки?
Муґунот Уух
ага, немає грошей - знялися, з'явились гроші - заявилися, пропало фінансування - знову знялися, знайшли кошти - знову заявилися... знову пропадуть гроші - знову зніметеся?...
то на**я ви такі хороші потрібні, разом зі своїми фрікціями
fly
А кому треба клуб без історії та побудований на схематозах?
Avaksi
Дніпро-1 не Дніпро. Це суто іграшка одного олігарха, без імені, історії і досягнень. Навіщо в неї вкладатись комусь іншому?
Перець
Долбойоби, буде Дніпро-2
Xvalenok03
Я в шоке. Спорт. Юа начал довольно полные интервью выкладывать. 
ivtbox
Контора повинна бути закрита, а персонал, втративши право на бронювання і відстрочку, має бути мобілізований в ЗСУ. Півсотні здорових бугаїв разом з дублем і юніорами. Молодь до 25 р. - мобілізувати по призову.