Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 12 вересня 2024, 12:55
1222
5

Олександр ФІЛІППОВ: «Повторити подвиг Лестера? Зараз таких думок немає»

Форвард «Олександрії» дав інтерв’ю Sport.ua

| Оновлено 12 вересня 2024, 12:55
1222
5
Олександр ФІЛІППОВ: «Повторити подвиг Лестера? Зараз таких думок немає»
ФК Олександрія. Олександр Філліпов

24 серпня «Олександрія» ефектно обіграла «Шахтар» із рахунком 4:3 у рамках УПЛ. У цьому матчі хет-триком відзначився форвард олександрійців Олександр Філіппов. Команда, яку очолює Руслан Ротань, наразі зі стовідсотковим показником у 12 очок лідирує у Прем'єр-лізі України.

Sport.ua поспілкувався з головним героєм старту сезону для «Олександрії» Олександром Філіпповим.

– Олександре, «Олександрія» після п'яти турів має стовідсотковий показник у 12 очок та лідирує в УПЛ. Чекали такого старту, а саме чотирьох перемог у чотирьох стартових турах?
– Звичайно, після того, як ми пройшли збори, я знав і бачив, що у нас хороша команда з кваліфікованими футболістами. Я розумів, що ми можемо зробити крок уперед. Звичайно, якщо подивитися назад у період до цих чотирьох стартових турів, то, мабуть, навряд чи можна було припустити, що ми наберемо 12 очок. Але, повторюся, добре, що ми ці чотири тури були як одне ціле, билися один за одного. Всі ці перемоги є дуже важливими для нас. Тяжко було їх здобувати. Тільки за рахунок характеру та згуртованості ми здобули ці перемоги.

– Найяскравішим матчем старту нового сезону став поєдинок «Олександрія» – «Шахтар» (4:3), у якому ви оформили хет-трик. Що скажете про ту зустріч?
– Так, за драматургією, природно, наша гра з «Шахтарем» стоїть поки що особняком. Тому що було свято, День незалежності України, і це була перша домашня гра «Олександрії» у новому сезоні. Прийшло багато фанатів. Під час зустрічі поступалися 0:2, а потім вирвалися вперед. Наприкінці поєдинку, щоправда, пропустили, але все одно перемогли. Звісно, ​​всі знають, як важко грати проти «Шахтаря». Це справді була яскрава перемога, яка ще більше додала нам впевненості у своїх силах. Ми не повинні зупинятися на цьому, ми повинні мати ще більше бажання йти вперед!

– Після Олега Ящука та Андрія Тотовицького ви стали третім гравцем в історії чемпіонатів України, який оформив хет-трик у ворота «Шахтаря»…
– Звісно, ​​із «Шахтарем» завжди важкі ігри, бо в їхній команді виступають збірники нашої країни плюс у них є добрі бразильці. Тому не те, що три голи їм забити, а іноді гол чи навіть просто момент створити складно. Але все одно гол – командна робота. Це все відпрацьовувалося на тренуваннях протягом літніх зборів, які ми провели дуже добре. Ми виконали необхідну роботу, провели аналіз минулорічних помилок, які були у команді. Нині це дає плоди. Звісно, ​​дуже приємно опинитися у списку тих, хто оформляв хет-трики у ворота «Шахтаря». Не завжди таке вдається. Звичайно, це залишиться назавжди особняком у моїй пам'яті.

ФК Олександрія. Олександр Філліпов оформив хет-трик у ворота Дмитра Різника

– До речі, із «Сент-Трюйдена», може, якось відреагували на ваш хет-трик та успішний старт в УПЛ?
– Не думаю, що хтось із футболістів, з якими я грав у «Сент-Трюйдені» чи ті, хто зараз у команді, особливо стежать за чемпіонатом України та за мною особисто. Так, було кілька поздоровлень. Але це було більше від персоналу та від хлопців, з якими спілкувався.

– Після такого яскравого старту закрадаються думки про чемпіонство? Можливо, це шанс повторити подвиг «Лестера»?
– Ні. У жодному разі немає абсолютно жодних думок про чемпіонство. Ми йдемо від гри до гри. Немає рації загадувати наперед, що буде. Чемпіонат лише розпочався. Ми зіграли лише чотири тури. Попереду ще вся дистанція. Головне – не розслаблятися та не дивитися у турнірну таблицю зараз. Дивитимемося туди вже наприкінці чемпіонату. Нам потрібно виходити на поле та налаштовуватися на кожного суперника. І ми вже розуміємо, що кожен суперник по-іншому на нас дивитиметься. Ми маємо бути повністю готовими до цього і віддавати всі сили на полі. Ми маємо віддавати навіть більше, ніж у нас є зараз. Потрібно віддавати всього себе.

***

– Якщо і далі активно забиватимете в УПЛ, може, ще буде шанс проявити себе в Європі? Думаєте про це?
– Все можливо! Можна сказати, що перший млинець нанівець був у Європі. Все можливо. Я розумію, що тяжко. Багато команд дивляться на вік. Але все залежить від мене, від того, як ми виступатимемо командою і кожен індивідуально. Зараз мої думки лише про «Олександрію». Я підписав на два роки контракт. Я тут щасливий, а там уже побачимо. Моє головне завдання – допомагати команді та окремо кожному футболісту на кожному тренуванні та в кожній грі рости. Допомагати зростати і собі, і команді.

– Якісь конкретні завдання керівництвом та тренерським штабом «Олександрії» поставлені перед командою?
– Конкретних завдань немає. Ми йдемо від гри до гри. Кожен матч – це окреме завдання, щоб вийти та заробити три очки. Рухатимемося маленькими кроками, але тільки вгору.

– З ким радилися перед переходом до «Олександрії»?
– Звичайно, я розмовляв і з колишніми гравцями, і радився з Денисом Мірошниченком, з яким ми в «Дніпрі-1» грали, та з Максом Третьяковим. Я знав, що «Олександрія» – хороша команда, яка завжди ставить перед собою максимальні цілі та завдання. Підкупило те, що це молода команда, яка грає, розвивається, з досвідченими футболістами у складі. Також свою роль відіграв і головний тренер Руслан Петрович Ротань. Мені було цікаво з ним попрацювати і добре, що я опинився тут.

– Як вам працюється під керівництвом Руслана Ротаня? Що цікавого у його підході та у тренувальному процесі? Може, Ротань – це український Хабі Алонсо, який здивує всіх за підсумками сезону?
– Працювати з тренерським штабом Руслана Петровича досить комфортно. З кожним днем ​​краще та краще стає порозуміння між футболістами. Краще розуміємо тренерський підхід та тактику. Звичайно, не все було зрозуміло на початку, коли я прийшов до клубу. Але з кожним днем ​​все краще і краще розуміємо один одного. Це тренер, який хоче грати у футбол у кожній фазі. У кожній зоні він хоче бути із м'ячем, хоче створювати моменти, хоче грати агресивно. Це те, що мені подобається. Я не думаю, що потрібно чекати кінця сезону, щоби він здивував. Я думаю, минулого сезону було видно і по роботі з молодіжною збірною та олімпійською збірною, що це тренер, який знає у тактиці багато і добре знається на гравцях.

– Що унікального у вашій команді? Можливо, кожен привніс щось своє? Ви грали у Бельгії та Латвії, Калюжний – в Ісландії та Індії, Костишин – у США, Шабанов – у Польщі та Угорщині. Плюс у вас є бразильці та португалець. Може, вдалося зібрати команду для вирішення серйозних завдань?
– Ми розуміємо, яка у нас підібралася команда. Минулого року «Олександрія» мала молодшу команду. Звичайно, було важко грати більшість матчів лише молодими виконавцями. Але зараз у команді з'явилися досвідчені футболісти. І ось вийшов такий сплав, що дає свої плоди. Молодь потихеньку набиває гулі. А досвідчені футболісти додали трохи спокою та агресії. Тому все це дає свої плоди на полі. Ми всі розвиваємося індивідуально та командно.

– Ви і в Кубку України вийшли до 1/8 фіналу, де на вас чекає ЮКСА. Які шанси у команди виграти перший трофей, як гадаєш?
– Для нас не важливо, який турнір – Кубок України чи чемпіонат. Для нас головне – виходити на поле з думками про перемогу. І не важливо, хто суперник, проти якого ми гратимемо. Ми знаємо, що ЮКСА – це хороша команда, яка вийшла до Першої ліги. Там є добрі футболісти. Звичайно, буде важко. Налаштовуємось лише на перемогу. І йтимемо до успіху крок за кроком.

***

УПЛ. Олександр Філліпов (зліва)

***

– Іспанський форвард Хоселу нещодавно у 33 роки дебютував за збірну Іспанії та успішно забиває за «Фурію Роху». Вам зараз 31 рік. Не втрачаєте надії дебютувати в збірній України?
– Я розумію, що є всі шанси потрапити до збірної. Все залежить від мене, тож треба добре виконувати свою роботу. Думаю, що тренери збірної дивляться чемпіонат України. Думаю, вони бачать, що в УПЛ теж є гравці, які можуть у найближчому майбутньому чи просто у майбутньому посилити нашу збірну. Звісно, ​​це мрія для кожного футболіста – зіграти за свою національну команду! Я не виняток. Працюватиму, а там уже тільки тренери вирішуватимуть.

– Що скажете про старт збірної України у Лізі націй, де жовто-сині програли Албанії (1:2) та Чехії (2:3)?
– Звичайно ж, прикрі поразки збірної України. Самі футболісти, напевно, не очікували такого. Потрібно віддати належне збірній Албанії. Це не та збірна, яка була раніше. У ній зібрані хороші виконавці, які грають у добрих чемпіонатах. Звичайно, краще було б розпочинати Лігу націй із перемоги.

– Артем Довбик пропустив ці матчі через травму, якої зазнав в матчі Серії А. В «Ромі» він поки що не забиває. В чому, на ваш погляд, у нього складнощі?
– Артем вже досвідчений нападник, тому, я думаю, у нього все вийде, звісно. Зрозуміло, що перші тури нового сезону «Рома» зіграла поки що не так, як того хочуть українські та італійські фанати. Я думаю, і самі футболісти «Роми» розуміють, що мають сильний склад. Але треба розуміти, що Серія А – це інший чемпіонат. Італія відрізняється від Іспанії. Прімера – це більш відкрита ліга. Там креативніші гравці. В Італії більше переважає тактичний футбол, тож нічого страшного. Адаптація займає час. Артем добре себе проявив, він сповнений сил і впевненості. У нього все вийде!

– Не все виходить і у вашого екс-партнера по «Десні» Михайла Мудрика в «Челсі». Його адаптація в АПЛ затягнулася?
– Усьому свій час. Зрозуміло, що йому тяжко. Тому що його кар'єра в «Челсі» почалася з чехарди з самого початку, з моменту, коли він прийшов до клубу. Була зміна тренерів, багато нових гравців. Плюс на нього тисне цінник. І він ще молодий гравець. Все одно є психологічна нестійкість після такого тиску з боку фанатів. Але я впевнений, що він має всі якості для прогресу. Головне - постаратися не пускати в голову зайві думки та не доводити кожному фанату щось. Потрібно щодня робити свою роботу і обов'язково ця праця принесе плоди. Все буде гаразд. Головне - вірити та не зациклюватися.

– «Динамо» у Лізі Європи гратиме з латвійською командою РФШ. Що можете про неї сказати як форвард, який пограв у Латвії?
– РФШ – хороша команда, яка одним складом грає майже три роки. Там зіграні та досвідчені футболісти. Вони є постійними учасниками єврокубків. Минулого року вони стали чемпіонами Латвії. Як би там не було, вважаю, що «Динамо», звісно, ​​на сходинку вище.

Дмитро КОТКОВ

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALEJO K
Думаю Олександрії буде важкувато виграти АПЛ, щоб повторити подвиг Лестера 😅
LexХХХ
От чому б Реброву не викликати Фііліппова в збірну? Невже він гірший за Вантаж, або ж того самого Яремчука?