Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 11 вересня 2024, 15:42
1814
4

Без Мессі та Роналду: головні претенденти на Золотий м'яч

Виділяємо фаворитів у боротьбі за престижну нагороду

| Оновлено 11 вересня 2024, 15:42
1814
4
Без Мессі та Роналду: головні претенденти на Золотий м'яч
Getty Images/Global Images Ukraine

Видання France Football оголосило претендентів на Золотий м'яч-2024. Вперше за довгий час до кандидатів на престижну нагороду не потрапили ні Кріштіану Роналду, ні Ліонель Мессі. Додає інтриги той факт, що при визначенні переможця враховуватимуться не лише результати клубного сезону, а й виступи гравців на міжнародних турнірах – чемпіонаті Європи та Кубку Америки.

Зазначимо, що серед номінантів є і представник України – нападник «Роми» Артем Довбик, який минулого сезону став найкращим бомбардиром Прімери. Однак його шанси отримати Золотий м'яч-2024 мінімальні.

Власника Золотого м'яча назвуть 28 жовтня, а зараз представимо рейтинг головних претендентів на престижну нагороду – з 10-го по 1-ше місце.

Ніко Вільямс, 22 роки

Клуб: Атлетік
Досягнення у сезоні 2023/24: Кубок Іспанії, чемпіонат Європи.

Getty Images. Ніко Вільямс

Виступи Вільямса минулого сезону привернули увагу клубів і за межами Іспанії. Вінгер Атлетіка виявився одним із найнебезпечніших атакуючих гравців у Ла Лізі, і в той же час зберіг деякі зі своїх найкращих виступів для Кубка Іспанії, чим допоміг повернути трофей у Більбао вперше за 40 років. Різноплановий гравець переніс цю форму на Євро-2024, де був одним із найяскравіших футболістів не лише у складі збірної Іспанії, а й серед усіх команд.

Філ Фоден, 24 роки

Клуб: Манчестер Сіті
Досягнення: чемпіонат Англії, клубний чемпіонат світу, Суперкубок УЄФА.

Getty Images. Філ Фоден

У той час, як Кевін Де Брюйне та Ерлінг Холанд пропустили частину сезону через травми, Фоден блискуче проявив себе в Сіті і провів, можливо, свою найкращу кампанію в кар'єрі. Він оформляв дублі та хет-трики, і загалом дуже допоміг команді виграти четвертий поспіль титул чемпіона країни. За свої виступи півзахисник містян удостоївся звання найкращого гравця сезону в АПЛ. На жаль, Фоден не зміг продемонструвати цю форму на Євро-2024. Влітку йому довелося боротися за те, щоб проявити себе у складі збірної Англії, незважаючи на те, що леви вийшли у фінал турніру.

Гаррі Кейн, 31 рік

Клуб: Баварія
Досягнення: Золота бутса

Getty Images. Гаррі Кейн

Перехід Кейна до Баварії мав закінчити очікування його першого трофею в кар'єрі, але мюнхенці завершили сезон без титулів, віддавши чемпіонство Баєру і програвши мадридському Реалу у півфіналі Ліги чемпіонів. При цьому форвард рекордмайстра дуже багато забивав – у середньому більше голу за матч – і цілком заслужено отримав Золоту бутсу. Однак ці зусилля забрали багато сил у капітана збірної Англії, і він виглядав змученим на чемпіонаті Європи, що, безумовно, не додає йому очок у боротьбі за Золотий м'яч.

Кіліан Мбаппе, 25 років

Клуб: Реал Мадрид / ПСЖ
Досягнення: чемпіонат Франції, Кубок Франції, Суперкубок Франції.

Getty Images. Кіліан Мбаппе

Мбаппе непогано провів останній сезон у складі ПСЖ. Його голи забезпечили третій поспіль титул Ліги 1 для парижан, але мрія форварда принести європейський успіх на Парк де Пренс була зруйнована поразкою у півфіналі Ліги чемпіонів від дортмундської Боруссії. Незадовільні виступи Франції на Євро-2024 призвели до подальшого розчарування для Кіліана, оскільки нападник щосили намагався впоратися зі зламаним носом і тактикою Дідьє Дешама. Але в активі Мбаппе все одно є 3 трофеї.

Тоні Кроос, 34 роки

Клуб: Реал Мадрид / завершив кар'єру
Досягнення: чемпіонат Іспанії, Суперкубок Іспанії, Ліга чемпіонів.

Getty Images. Тоні Кроос

Кроос завершив кар'єру так, як і хотів – на вершині та з трофеями. Навіть у 34 роки він був одним із найкращих гравців Реала. Його досвід допомагав команді перемагати і в Ла Лізі, і в Лізі чемпіонів. Юліан Нагельсманн вмовив Тоні відновити міжнародну кар'єру, хай і ненадовго. Після цього майстерний півзахисник показав хорошу гру на Євро-2024, проте Німеччина зазнала краху у чвертьфіналі, поклавши край славній кар'єрі Крооса. Проте Тоні вважається одним із претендентів на Золотий м'яч – насамперед за рахунок виступів на клубному рівні.

Лаутаро Мартінес, 27 років

Клуб: Інтер
Досягнення: чемпіонат Італії, Суперкубок Італії, Кубок Америки.

Getty Images. Лаутаро Мартінес

Кар'єра Лаутаро Мартінеса була визначена його нездатністю проявляти себе у великих матчах, і здавалося, що ця історія продовжуватиметься після того, як його нереалізований пенальті прирік Інтер на виліт з Ліги чемпіонів у 1/8 фіналу проти Атлетіко. Однак це був один із небагатьох поганих моментів для аргентинця за останні 12 місяців. За цей період він підкорив Серію А і забив 5 голів на Кубку Америки, ставши найкращим бомбардиром турніру, чим допоміг своїй команді зберегти чемпіонський титул.

Дані Карвахаль, 32 роки

Клуб: Реал Мадрид
Досягнення: чемпіонат Іспанії, Суперкубок Іспанії, Ліга чемпіонів, чемпіонат Європи.

Getty Images. Дані Карвахаль

Багато експертів справедливо зазначають, що Карвахаль не отримує того визнання, на яке заслуговує. Дані проявляв себе у важливі моменти протягом усього сезону, забиваючи ключові голи та віддаючи результативні передачі, а також відпрацьовуючи в обороні. Його вплив був ще очевиднішим, коли він відкрив рахунок у фіналі Ліги чемпіонів, що допомогло вершковим завоювати 15-й європейський трофей. Потім досвідчений фулбек переніс цю форму на міжнародну арену, забивши гол у першому матчі Євро-2024 за Іспанію, після чого став важливим гравцем команди на шляху до фіналу.

Джуд Беллінгем, 21 рік

Клуб: Реал Мадрид
Досягнення: чемпіонат Іспанії, Суперкубок Іспанії, Ліга чемпіонів.

Getty Images. Джуд Беллінгем

Беллінгем, ймовірно, був найкращим гравцем світу у першій половині минулого сезону. Джуд пристосувався до нової обстановки в Реалі так, як жоден інший гравець з часів Кріштіану Роналду. Він не лише часто забивав, а й приносив команді важливі голи. Шум навколо нього дещо спав на початку 2024 року, частково через те, що він пропускав матчі через травму та дискваліфікацію, але він відновив свою заявку на Золотий м'яч, допомагаючи вибити Манчестер Сіті з Ліги чемпіонів, а потім забив переможний гол в Ель Класіко. Потім хавбек забив 2 вирішальні голи за збірну Англії на Євро-2024. Перемога над Іспанією у фіналі, напевно, принесла би Беллінгему Золотий м'яч, але тепер – хто знає.

Родрі, 28 років

Клуб: Манчестер Сіті
Досягнення: чемпіонат Англії, клубний чемпіонат світу, Суперкубок УЄФА, чемпіонат Європи.

Getty Images. Родрі

Родрі зараз, можливо, найкращий опорник у світі, і той факт, що у нього також виробилася звичка з'являтися з вирішальними голами та передачами, включаючи удар, який забезпечив чемпіонський титул для Сіті, означає, що він привертає увагу ще більшої кількості вболівальників та експертів, які голосуватимуть за Золотий м'яч. А той факт, що іспанець став чемпіоном Європи та був визнаний найкращим гравцем турніру, ще більше зміцнює його позиції у боротьбі за престижну індивідуальну нагороду.

Вінісіус, 24 роки

Клуб: Реал Мадрид
Досягнення: чемпіонат Іспанії, Суперкубок Іспанії, Ліга чемпіонів.

Getty Images. Вінісіус Жуніор

Вінісіус вважався головним претендентом на Золотий м'яч протягом минулого сезону. Повернувшись після травми, він набув своєї кращої форми. Бразилець відзначався результативними діями у всіх турнірах на клубному рівні. Але, можливо, найпримітніше те, що вінгер був одним із найкращих гравців Реала в обох матчах півфіналу Ліги чемпіонів проти Баварії, а потім він запалив Вемблі у фіналі, забивши другий гол у переможному поєдинку проти Боруссії. Однак літо пішло у Вінісіуса не за планом. На Кубку Америки він забив лише 2 голи, а його команда вилетіла вже у чвертьфіналі. Чи стане цей факт визначальним у боротьбі за Золотий м'яч, дізнаємось 28 жовтня.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Saar
Лаутаро- красава! За Інтер і за Аргентину забиває стільки!
OKs100
Довбык должен быть на 5-6 месте.
vovei
Принципиально ,а  Рональдо нет?
apepa
И без Ваната...