Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 10 вересня 2024, 12:01
986
4

(Не) ідеальний Холанд: чи має Ерлінг робити більше на полі?

Розбираємось, чи справедливо критикують зіркового норвежця

| Оновлено 10 вересня 2024, 12:01
986
4
(Не) ідеальний Холанд: чи має Ерлінг робити більше на полі?
Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

Ерлінг Холанд забив 7 м'ячів у трьох перших матчах сезону, включаючи 2 хет-трики. При цьому його критикували за недостатнє залучення до гри команди. Після перемоги «Манчестер Сіті» над «Челсі» у першій грі сезону, з'явилася цікава статистика та єдине, чим можна дорікнути норвежцю, якщо сильно захотіти.

Холанд став першим гравцем, який виконав лише 3 передачі, граючи 90 хвилин під керівництвом Пепа Гвардіоли – головного прихильника «тотального футболу». Усього 3 передачі – це справді цікаво. Цей матч дав привід для відродження розслідування, яке триває з того часу, як Ерлінг приєднався до «Манчестер Сіті» у 2022 році. Чи може форвард вважатись гравцем світового класу, якщо майже не торкається м'яча?

Холанд продовжує вражати експертів, уболівальників та критиків своєю низькою причетністю до гри команди. Кількість його дотиків м'яча є найнижчою серед усіх гравців, які забили 3 або більше голів у п'яти найбільших європейських лігах з початку минулого сезону, проте його особистий рахунок забитих м'ячів вражає.

У матчі проти «Іпсвіча», через тиждень після перемоги з рахунком 2:0 над «Челсі», Ерлінг виконав стільки ж передач, як і ударів по воротах (7). Кінцевим результатом став хет-трик норвежця у переможному поєдинку з рахунком 4:1. До міжнародної перерви форвард «містян» забив 7 м'ячів у Прем'єр-лізі. Більше ніхто з нападників у АПЛ не зміг завдати такої кількості ударів у площину воріт за цей проміжок, не кажучи вже про голи.

Якщо говорити конкретніше, то після того, як Холанд забив ще 3 м'ячі у поєдинку 3-го туру Прем'єр-ліги проти «Вест Хема», його середня кількість хет-триків зросла до одного на кожні 9,7 матчів, а 6 дотиків м’яча на 1 удар є найнижчим показником серед усіх гравців у Європі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд забиває третій м'яч у ворота Вест Хема

При цьому Ерлінг оформив більше хет-триків у АПЛ, ніж Вейн Руні. Він на одному рівні з Тьєррі Анрі, Майклом Оуеном та Гаррі Кейном. Норвежець відстає на 3 хет-трики від Алана Ширера та на 4 від Серхіо Агуеро, який забивав по 3 рази у 12-ти матчах. Звичайно, це лише питання часу, коли цей рекорд буде побитий. Більше того, нинішнього сезону форвард «Манчестер Сіті» матиме шанс стати першим гравцем після Анрі, який виграє «Золоту бутсу» Прем'єр-ліги 3 рази поспіль.

Чи є насправді проблемою той факт, що Холанд мало торкається м'яча за такої кількості голів? Скоріше ні, аніж так. Ерлінг – класичний центрфорвард. Він сильний, потужний, швидкий, різкий і цілеспрямований у русі, агресивний у пресингу, спритний у повітрі та дуже небезпечний у штрафному майданчику. У воротарському майданчику норвежець ще небезпечніший. Джеймі Реднапп вважає, що Холанд повернув моду на класичних нападників.

Цей вислів підтверджується порівнянням з Оллі Воткінсом – ще одним гравцем, який провів минулий сезон на дуже високому рівні. Форвард «Астон Вілли» став найкращим асистентом сезону в АПЛ (13 результативних передач), а нападник «Манчестер Сіті» – найкращим бомбардиром (27 голів). Один набагато більше залучений до гри команди, ніж інший, але при цьому показники результативності у них суттєво відрізняються.

Унаї Емері в рамках своєї гнучкої системи заохочує Воткінса опускатися глибоко, щоб брати участь у командній грі, але при цьому він забив на 8 голів менше, ніж його суперник із «Манчестер Сіті». Гравець збірної Англії також оформив менше очікуваних голів, менше ударів у площину воріт, зробив менший відсоток доторків у штрафному майданчику суперника і змусив захисників зробити менше втрат.

Правда полягає в тому, що зараз ніхто, окрім Гаррі Кейна, який забив 36 голів за «Баварію» минулого сезону, не може зрівнятися із неймовірною результативністю Холанда. Головною відмінністю Ерлінга, крім забитих м'ячів, є його позиційна дисципліна. Він дійсно уникає більшості фаз просування м'яча, але включається в потрібний момент, щоб завершувати атаки.

Мало хто з нападників, якщо такі взагалі є, має такий фактор страху, який несе в собі Холанд. Одної його присутності достатньо, щоб вибити з колії та змусити нервувати навіть найбільш упевнених у собі захисників. Ерлінг знає, і Гвардіола приймає той факт, що він є, можливо, найкращим форвардом світу з гри у штрафному майданчику суперника, проте рідко показує гру світового класу за його межами. Але йому це й не потрібно.

«Моя робота не в тому, щоб бути як Родрі та контролювати гру. Вона полягає в тому, щоб перебувати у штрафному майданчику та завершувати атаки. Чи потрібно мені бути більш залученим до гри команди? Це питання на мільйон доларів. Зрештою, можна грати у футбол, не торкаючись м'яча. Ви можете це робити за допомогою рухів, ментальної частини та усвідомленості», – сказав форвард «Манчестер Сіті» в одному з недавніх інтерв'ю.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

Замість того, щоб сумувати, метатися полем і опускатися настільки глибоко, звідки неможливо забити (саме за це фанати збірної Англії лаяли Кейна), Холанд вичікує. Він чекає, зволікає, можливо, вдає байдужого, але в потрібний момент вибухає. Це мистецтво, яке мало хто цінує. Це унікальна здатність гравця покарати будь-яку команду, яка засумнівається у його ефективності, навіть якщо він проведе більшу частину матчу непомітно для всіх.

Та й хто взагалі може засумніватись у майже ідеальному процесі «Манчестер Сіті»? Вони виграли 19 із 22-х матчів АПЛ у 2024-му році, тричі зігравши внічию. І Холанд знаходиться у центрі всього цього. Достатньо оточити Ерлінга помічниками, і він зробить все інше. Тому команду «містян» заповнено технічними майстрами, тими, хто працює, щоб обслуговувати його. Показово, що норвежець – єдиний гравець, вказаний як «форвард» на офіційному сайті «Сіті». Його унікальність заслуговує на окрему категорію.

Сергій ЗАВАЛКО, за матеріалами Sky Sports

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Рішення ухвалено! Поворознюк визначився, чи буде Інгулець зніматися з УПЛ
Футбол | 10 вересня 2024, 00:12 30
Рішення ухвалено! Поворознюк визначився, чи буде Інгулець зніматися з УПЛ

Клуб продовжить грати домашні матчі УПЛ на резервному стадіоні

Мінус один. Відома заявка України на матч із Чехією
Футбол | 10 вересня 2024, 09:55 6
Мінус один. Відома заявка України на матч із Чехією

Команди зустрінуться сьогодні, 10 вересня, у Празі

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MIRRA
Форвард має забивати, а якщо потрібна кількість дотиків - підписуйте пациків з УПЛ, вони по 40 поперечок за матч можуть віддати і зо 30 пасів на свого воротаря....
SHN
Все решает счет на табло,а его Эрлинг делает. За кксаниями и возней с мячом это на Капакабану
Wlad West
В Карпатах, в конце 60 - х правого нападающего  ( тогда играли в три нападающих) играл Гена Лихачев.  Выпускали его максимум на один тайм из этих 45 минут он играл от силы минут 20-25 и как правило ему этого хватало чтобы забить гол. Потом стало известно, что у него был врожденный порок сердца и он давал подписку на каждый матч. Я ни на что не намякиваю,  просто вспомнилось.
RoNIkyo
Допоки він клепатиме голи, будь-яка критика недоцільна  Хосеп розібравсь як використовувати сильні сторони гравця. Інший момент, що в такому випадку на інших гравців лягає додаткове навантаження, але вони майстри дуже високого класу, тому можуть компенсувати відсутність пресингу від форварда.