Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
|
768
0

Осімхен проти всіх: як найкращий бомбардир Серії А опинився в Туреччині

Розповідаємо про непросту ситуацію зіркового нігерійця

Осімхен проти всіх: як найкращий бомбардир Серії А опинився в Туреччині
Getty Images/Global Images Ukraine

Рік тому Наполі став чемпіоном Італії, а форвард Віктор Осімхен – найкращим бомбардиром Серії А, забивши 26 голів. Після сезону 2022/23, який став тріумфальним для неаполітанців, нігерійця пов'язували з багатьма статусними клубами, які претендують на великі трофеї. Однак навіть не йшлося про те, що після такої успішної кампанії "адзуррі" відпускатимуть своїх найкращих гравців. Президент клубу Ауреліо Де Лаурентіс озвучував лише зовсім нереальні суми у 200 млн євро.

Минулий сезон Наполі провалив. Неаполітанці змінили кількох тренерів і фінішували на 10-му місці в Серії А. Ні про який захист титулу не могло бути й мови, особливо на тлі потужного Інтера, з яким ніхто не міг конкурувати. У клубі очікувано почалися інтриги, скандали та інші не дуже хороші речі. Одразу троє лідерів команди заявили про бажання піти: Осімхен, Хвіча Кварацхелія і капітан Джованні Ді Лоренцо. У результаті цього всі троє залишилися з адзуррі, принаймні контрактами, але без шуму не обійшлося.

Про те, що Осімхен хоче залишити Наполі, було відомо давно. Однак протягом сезону ця інформація не завжди була на перших сторінках сайтів і газет, особливо після заяв агентів Хвічі і Ді Лоренцо. Представники обох гравців заявили, що їхні клієнти хочуть змінити клуб. Після цього піднявся великий шум, оскільки один був капітаном команди, а інший провів лише один сезон на високому рівні. На той час уже стало відомо, що Наполі очолить Антоніо Конте. Фахівець розхитував і так нестабільну ситуацію в клубі, нарікаючи на відсутність трансферів.

На фоні всього цього інформація про відхід Осімхена стихла. Але все повернулося після того, як Ді Лоренцо заявив про намір залишитись у Неаполі, а Хвіча вирішив продовжити контракт із клубом. Про Віктора всі швидко згадали, щойно з'явилася інформація про те, що Конте хоче возз'єднатися з Ромелу Лукаку. Бельгієць після оренди у Ромі не поспішав шукати новий клуб, хоча знав, що у Челсі на нього не розраховують. Лукаку здогадувався, що Конте продавить його трансфер, тож спокійно чекав на переїзд до Неаполя.

Як тільки інформація про перехід бельгійця до Наполі почала підтверджуватись авторитетними джерелами, стало зрозуміло, що історія Осімхена в неаполітанському клубі добігає кінця. І з цього моменту Віктор став головним героєм більшості новин, пов'язаних з "адзуррі". Нігерієць провів минулий сезон не так яскраво, як чемпіонський, але все одно забив 15 м'ячів у Серії А, ставши третім найкращим бомбардиром ліги, тому інтерес до нього залишався, особливо від тих клубів, які шукали форварда. Якийсь час 25-річного нападника пов'язували з Манчестер Юнайтед, але МЮ вирішив дивитися на молодших гравців.

Getty Images. Віктор Осімхен

Влітку в Осімхена було 3 реальні варіанти: ПСЖ, Челсі та Аль-Ахлі. Спочатку передбачалося, що Віктор перейде до парижан. Це виглядало логічним, оскільки ПСЖ потрібний був зірковий нападник на заміну Кіліану Мбаппе. Але з'явилася одна перешкода – парижани навчилися рахувати гроші. Де Лаурентіс вимагав за гравця 130 млн євро, які були прописані в його контракті як сума відступних. Чемпіони Франції відмовилися виконувати фінансові вимоги президента Наполі, а потім взагалі вирішили переглянути свою трансферну політику.

Осімхену позиція Де Лаурентіса не сподобалася. Віктор погодився на перехід до ПСЖ і навіть погодив умови співпраці з парижанами, але трансфер зірвався. Після цього нігерієць почав діяти лише у своїх інтересах, вважаючи, що президент Наполі сам упустив можливість на ньому заробити через свою жадібність. З неаполітанцями зв'язався Аль-Ахлі. Мови про 130 млн євро вже не було. На столі у "адзуррі"не було пропозиції навіть на 100 мільйонів, але вони все ж таки погодили трансфер гравця. Проте сам футболіст відмовився від переїзду до Саудівської Аравії.

Осімхен поставив свої інтереси на перше місце, вважаючи, що йому ще рано їхати до саудівців, хоча, безумовно, ця поїздка була б вигідною у фінансовому плані. Тим самим Віктор відповів Де Лаурентісу, який не відпустив його до ПСЖ, але хотів сплавити саудівцям. Перед закриттям трансферного вікна у нігерійця був варіант з Челсі, але він і від лондонців відмовився. При цьому раніше він довгий час був пріоритетною ціллю синіх на трансферному ринку, тож за бажання сторони могли б оформити угоду.

Конфліктувати з президентом клубу – не найкраща ідея для будь-якого гравця, особливо коли твій роботодавець – Де Лаурентіс. Але Осімхен погіршив ситуацію ще й тим, що налаштував проти себе і тренера, і вболівальників, які почали масово критикувати його у соцмережах. Зрозуміло, що Конте не розраховуватиме на того футболіста, який не хоче грати у його команді. Італієць з такими гравцями не церемониться – він швидко знайшов заміну Віктору, а потім виключив його із заявки на Серію А. Нігерієць опинився у складній ситуації: стосунки з тренером та керівництвом зіпсовані, а трансферне вікно закрите. Що робити?

На щастя для Осімхена, у Туреччині трансферне вікно відкрито довше, а його підписанням зацікавився Галатасарай. Тут уже нікому вибирати не довелося, тож Наполі погодився на оренду футболіста. Неаполітанцям треба було кудись подіти гравця, на якого не розраховує тренер, щоб не платити йому зарплату вхолосту. Віктору треба було йти, щоби не залишатися без ігрової практики на півроку. Навряд чи нігерієць та його клуб повністю задоволені тим, що сталося, але для Осімхена все закінчилося дуже непогано. Віктор перейшов у клуб, який виступатиме у єврокубках та претендуватиме на трофеї. Але, враховуючи характер нігерійця, ситуація у будь-який час може знову стати неспокійною.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.