Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Паралімпійські ігри
| Оновлено 07 вересня 2024, 22:54
622
0

Дзюдоїст Назаренко приніс Україні 20-те золото Паралімпіади у Парижі

Українець у фіналі у категорії до 90 кг переміг спортсмена із Франції

| Оновлено 07 вересня 2024, 22:54
622
0
Дзюдоїст Назаренко приніс Україні 20-те золото Паралімпіади у Парижі
Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Назаренко

Збірна України виграла 5-ту медаль Паралімпіади-2024 в дзюдо. Золото здобув Олександр Назаренко у ваговій категорії до 90 кг класу J2.

38-річний Назаренко здолав трьох суперників на шляху до золотого фіналу: іппоном перемагав італійця Сімоне Канніццаро (11:0) та узбекистанця Давурхона Кароматова (10:0).

Боротися за медаль найвищого ґатунку українцеві випало з чинним бронзовим призером Паралімпіади, французом Еліосом Латшуманаєю, який на домашніх Іграх також досі не поступався суперникам жодним балом.

Вже на першій хвилині Назаренко відкрив рахунок у сутичці, провівши кидок ваза-арі на один бал – 1:0. Недовзі українець заробив і перше попередження – отримав шідо на другій хвилині поєдинку. Наприкінці третьої хвилини Назаренку зарахували й друге шідо за пасивність. Третє покарання означало б для Олександра автоматичну поразку в сутичці.

Врешті Назаренко відстояв мінімальну перемогу – 1:0 за підсумками 5 хвилин сутички, на шляху до свого першого паралімпійського золота. Дзюдоїст Олександр Назаренко приніс Україні ювілейне, 20-те золото Паралімпіади-2024.

Олександр Назаренко: «До кінця сам не розумію, як переміг. Я думав, вони (французи) мене підтримують, так і вийшло. Не звертав уваги на них насправді. Але дуже шалені емоції насправді, не передати. Не усвідомив, що став чемпіоном. Нав'язував супернику свою боротьбу. За швидкістю поступався, але, слава Богу, заробив оцінку (ваза-арі) і переміг завдяки ній.

Це третє золото України в дзюдо на Паралімпіаді-2024. У медальному заліку виду спорту синьо-жовті поступаються лише Бразилії за срібними нагородами. Це перше паралімпійське золото в кар'єрі Назаренка, який вже двічі сходив на п'єдестал Ігор: зі сріблом Ріо-2016 та бронзою Токіо-2020. Це ювілейна, 20-та золота медаль України на Паралімпіаді-2024 у всіх видах спорту. В заліку нагород збірна зберігає 7-ме місце.

Олександр Назаренко – 38-річний дзюдоїст паралімпійської збірної України. Виступає в класі J2 та представляє Рівненщину. За кар'єру зібрав повний комплект паралімпійських медалей: золото Парижа-2024, срібло Токіо-2020 та бронзу Ріо-2016 у вазі до 90 кг. Чемпіон світу 2018, дворазовий бронзовий призер світових першостей. Також двічі вигравав срібло чемпіонатів Європи з дзюдо.

Фотогалерея: Олександр Назаренко

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.