Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 06 вересня 2024, 11:44
1302
0

Мінімально, але переможно. Як Україна стартувала в попередніх сезонах ЛН

Тепер чекаємо на те, яким вийде новий старт. У суперниках в нас Албанія...

| Оновлено 06 вересня 2024, 11:44
1302
0
Мінімально, але переможно. Як Україна стартувала в попередніх сезонах ЛН
Getty Images/Global Images Ukraine

7 вересня національна збірна України проведе стартовий матч у Лізі націй-2024/25. Це буде четвертий в історії розіграш цього турніру, який вже виявлявся досить корисним для «синьо-жовтих» – зокрема, на Євро-2024 наша збірна, нагадаємо, поїхала завдяки перемозі у стикових матчах шляху В саме Ліги націй, адже безпосередньо з кваліфікацією на континентальну першість в українців справи не склалися.

Що ж, напередодні чергового старту в турнірі давайте пригадаємо, якими були три попередні…

Ліга націй-2018/19. Чехія – Україна – 1:2

uefa.com

6 вересня 2018 року збірна України провела свій перший в історії матч в рамках новоствореного турніру під назвою Ліга націй. Наша команда, враховуючи тодішній рейтинг, опинилася у Лізі В, де жереб визначив її до групи 1. Змагатися «синьо-жовтим» довелося із національними командами Чехії та Словаччини – аж ніяк не найсильнішими колективами європейського футболу, через що Україна із самого початку бачилася фаворитом групи та командою, яка має підніматися до Ліги А – туди, де виступають елітарні збірні Європи.

У першому матчі Ліги націй-2018/19 українці грали на виїзді проти Чехії у місті Угерске Градіште на міському футбольному стадіоні Мирослава Валенти. Поєдинок у цьому населеному пункті викликав підвищений інтерес серед уболівальників, внаслідок чого на трибунах арени зібралося 7974 вболівальники, що з огляду на загальну місткість стадіону у 8121 посадкове місце виявилося дуже непоганим показником.

До того матчу збірна України лишень двічі перетиналася із чехами – обидва рази у товариських іграх. У 2011-му наші на виїзді без варіантів програли з рахунком 0:4, а за рік вже на власному полі не зуміли взяти реванш – 0:0. Однак напередодні гри восени 2018-го саме українці, яких очолював Андрій Шевченко, вважалися фаворитами, тим більше, що критичних проблем зі складом у «синьо-жовтих» не виникло, й зіграти змогли усі лідери – Ярмоленко, Коноплянка, Степаненко, Маліновський, Пятов та навіть натуралізований роком раніше Марлос.

Втім, початок матчу виявився невдалим для України. Вже на 4-й хвилині чехи провели флангову контратаку, внаслідок якої Патрік Шик вийшов на ударну позицію та прошив Андрія Пятова влучним ударом у ближній верхній кут. Не краща гра нашого голкіпера та оборони призвели до того, що підопічним Шевченка довелося опинитися у положенні тих, хто відіграється, вже із самого початку…

Відігратися «синьо-жовтим» поталанило наприкінці першого тайму. На 45-й хвилині Марлос на правому фланзі завдяки техніці зібрав навколо себе кількох суперників, почав обігрувати їх буквально «на п'ятачку», після чого вирішив викотити м'яч у центр під удар Ярмоленку. Проте Андрій дотепно пропустив м'яч далі – на Коноплянку, а вже Євген влучним ударом у ближній кут змусив воротаря суперника капітулювати – 1:1.

У другому таймі моменти мали обидві команди, проте особливо «тринькав» їх Роман Яремчук. На 90-й хвилині на табло, як і раніше, горіли рівні цифри (1:1), а арбітр компенсував 3 хвилини. І на третій з них «синьо-жовтим» все ж таки вдалося вирвати перемогу! Циганков з лівого флангу навісив у штрафний майданчик, де воротар чехів невдало вийшов на перехоплення, зіштовхнувшись зі своїм же захисником. В результаті м'яч опинився в ногах у Зінченка, навпроти якого були де-факто порожні ворота. 2:1 – це перемога!

Після цього Україна з мінімальним рахунком послідовно обіграла Словаччину на своєму полі (1:0 у Львові) та Чехію також удома (1:0 в Харкові), а у фінальному поєдинку групової стадії дозволила собі розслабитися та отримала «по вухах» від словаків на виїзді – поразка із рахунком 1:4. Втім, це не змінило головного – українці виграли групу та наступний розіграш Ліги націй розпочали у когорті найкращих команд континенту – в Лізі А.

Ліга націй-2020/21. Україна – Швейцарія – 2:1

УАФ

Через два роки, у вересні 2020-го, збірна України так само під керівництвом тренерського штабу на чолі із Андрієм Шевченком, стартувала в Лізі націй-2020/21. Наша команда опинилася серед елітарних збірних континенту – у Лізі А, де волею жереба потрапила до групи 4 разом із національними командами Іспанії, Німеччини та Швейцарії.

3 вересня 2020 року «синьо-жовті» на «Арені Львів» провели свій перший поєдинок у рамках другого в історії розіграшу Ліги націй. Суперником нашої команди були швейцарці – по суті, ключовий опонент, як небезпідставно здавалося ще до початку змагального процесу, у боротьбі за збереження прописки в Лізі А.

Цього разу відкрити рахунок пощастило українцям. На 14-й хвилині Ярмоленко ефектно та ефективно зіграв на добиванні із району воротарського майданчика, відправивши м'яч у сітку. Швейцарці змогли відігратися під кінець першого тайму, коли точним дальнім ударом у ближній кут зненацька Пятова зумів застати Сеферович. Проте вирвати перемогу «синьо-жовті» все ж таки зуміли: на 68-й хвилині Зінченко відзначився чудовим ударом у дотик, відправивши м'яч у дальній кут.

У паралельному матчі німці та іспанці розписали нічию 1:1, внаслідок чого після першого туру в лідерах групи 4 опинилися саме українці. Але вже наступного матчу команда Шевченка на виїзді була бита Іспанією – 0:4. Потім наші у Києві програли Німеччині 1:2, а у четвертому турі зненацька здолали іспанців також на НСК «Олімпійський» – 1:0. Навіть поразка у п'ятому турі від німців на виїзді (1:2) не стала для «синьо-жовтих» фатальною у боротьбі зі Швейцарією за збереження прописки, оскільки перед очною зустріччю із «нейтралами» в останньому турі в наших було 6 очок в активі, а у команди Владимира Петковича лише 3.

Але повторити успішний матч на старті збірній України проти Швейцарії не судилося. Мабуть, й досі усі віддані вболівальники «синьо-жовтих» пам'ятають ту історію із санітарним лікарем одного зі швейцарських кантонів, який фактично не дав нашій збірній зіграти та виявити найсильнішого на футбольному полі. Україні зарахували технічну поразку (0:3) через численні позитивні тести на Covid-19 та нездатність виставити іншу команду, до якої б не було претензій за медичними показаннями… Швейцарців не збентежив навіть той факт, що за три дні до матчу наша збірна грала у Німеччині й там гру місцева влада дала провести, хоча в ті дні напружена ситуація із захворюваністю на коронавірус була по всьому світу…

Як наслідок, Україна та Швейцарія, які зустрічалися безпосередньо на полі лише у першому турі того турніру, набрали по 6 очок, але за особистими зустрічами вищими виявилися «нейтрали», адже в них виявилася кращою різниця забитих та пропущених м'ячів. І начхати, що вони були «кабінетними», а не польовими…

Ліга націй-2022/23. Ірландія – Україна – 0:1

Getty Images/Global Images Ukraine

У третьому розіграші Ліги націй збірній України знову довелося грати у Лізі В. Цього разу жереб визначив «синьо-жовтих» у групу 1, де нашими суперниками виявились шотландці, ірландці та вірмени. Для більшості експертів та вболівальників наша команда бачилася фаворитом на перемогу у квартеті, але…

Утім, почнемо із самого початку. Перший матч українці провели 8 червня 2022 року у Дубліні проти Ірландії. Варто особливо наголошувати на тому, що йшов четвертий місяць повномасштабної фази російсько-української війни, через яку в Україні було не до професійного футболу. Усі внутрішні турніри в сезоні-2021/22 дограні так і не були, а футболісти вітчизняних команд опинилися без практики, тому ставку наш тренерський штаб на чолі з Олександром Петраковим міг робити лишень на легіонерів, котрі мали можливість у європейських чемпіонатах регулярно виходити на поле.

На матч у Дубліні Петраков випустив відверто експериментальний склад, причому вирішив зіграти за схемою 3-5-2, яка моментами переходила до 5-3-2. На полі знайшлося місце Сироті, Бондарю, Попову та Качарабі, натомість у резерві опинилися Маліновський, Циганков, Зінченко, Забарний та Матвієнко…

І на 37-й хвилині здалося, що Петраков виявився абсолютно правим, випускаючи саме молодих гравців. Качараба далеким ударом «парашутом» відкрив рахунок, проте цей м'яч все ж був скасований після переглядів на VAR через офсайд у попередньому моменті в Артема Довбика. На початку другого тайму на полі з'явився Циганков, котрий ударом зі штрафного з дальньої дистанції з правого флангу забив єдиний м'яч у поєдинку – 1:0. Після цього Андрію Луніну неодноразово доводилося рятувати «синьо-жовтих» – наприклад, на 79-й хвилині голкіпер феноменально зреагував на удар Даффі, перевівши його в поперечину. Але перемогу у стартовому матчі турніру Україна все ж таки втримала!

Надалі Україна обіграла Вірменію (3:0), зіграла внічию з Ірландією (1:1) та з тріском на виїзді програла шотландцям (0:3). У передостанньому турі «синьо-жовті» на виїзді розбили вірмен (5:0), а у вирішальному матчі проти Шотландії виграти не змогли (0:0), через що посіли друге місце у групі, не зумівши повернутися до Ліги А.

Наприкінці 2022 року Олександр Петраков залишив посаду головного тренера збірної України, а за пів року на неї прийшов Сергій Ребров. Під керівництвом цього фахівця «синьо-жовті» не змогли через кваліфікацію відібратися на Євро-2024, але завдяки гарним показникам у Лізі націй зіграли у плей-оф та вийшли переможцями шляху В. Щоправда, на континентальному турнірі цього літа своїх шанувальників «синьо-жовті» порадувати не змогли…

***

Як бачимо, збірній України загалом вдавалося добре стартувати у турнірах Ліги націй. Наразі наша команда має три перемоги у трьох матчах, нехай щоразу наша збірна й перемагала лишень із мінімальною різницею в рахунку. Це як мінімум додає впевненості перед грою з албанцями, а як вона складеться, ми дізнаємося тільки пізно ввечері 7 вересня…

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.